Camera Deputaţilor a decis: se înfiinţează Avocatul Copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor a decis, marţi, înfiinţarea Avocatului Copilului, în cadrul instituţiei Avocatul Poporului, ca domeniu pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Concret, proiectul de lege adoptat de deputaţi modifică şi completează Legea 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului, în sensul înfiinţării Domeniului pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului, coordonat de un adjunct al Avocatului Poporului, denumit Avocatul Copilului.

Avocatul Copilului, sub coordonarea Avocatului Poporului, acţionează în scopul apărării, promovării şi protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani, susţine şi încurajează respectarea şi promovarea drepturilor copiilor, după cum prevede proiectul.

De ce este nevoie de o astfel de instituţie

Reprezentanţii Organizaţiei „Salvaţi Copiii“ explică faptul că o astfel de instituţie este necesară întrucât datele cu privire la respectarea drepturilor copilului sunt îngrijorătoare. „Avem cea mai mare mortalitate infantilă din Europa. Jumătate dintre copiii din România trăiesc în risc de sărăcie sau de excluziune socială. Pentru sute de mii de copii, accesul la servicii medicale, servicii sociale sau de educaţie este redus sau inexistent. Protecţia împotriva discriminării este deficitară, iar opiniile copiilor sunt rareori luate în considerare“, a explicat Gabriela Alexandrescu.

La rândul lor, reprezentanţii elevilor susţin că introducerea unei astfel de instituţii este esenţială, întrucât 95% din elevi sunt copii. 

„Deşi dreptul la educaţie este unul gratuit în acord cu Constituţia, părinţii trebuie să scoată bani din buzunare de cele mai multe ori pentru a-şi trimite copiii la şcoală. Ori aceste costuri ar trebui să fie suportate de stat prin finanţarea sistemului de învăţămâmânt. Acesta este unul dintre principalele motive care au determinat o rată mare a abandonului şcolar. Suntem ţara în care 18,5% dintre tinerii sub 24 de ani au cel mult opt clase. Din cohorta de copii născuţi în 1997, aproape 40% au părăsit timpuriu şcoala, iar între 2013 şi 2015, 35 de mii de copii navetişti au părăsit şcoala. Toate aceste cifre ne arată că noi, ca sistem, avem o problemă gravă“, a afirmat şi preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Alexandru Manda.

Ce lipseşte, de fapt, în România

De cealaltă parte, specialiştii în drepturile omului sunt sceptici că noua structură va funcţiona. 

„Noi avem deja autorităţi care se ocupă de elaborarea de strategii şi coordonare, respectiv Ministerul Muncii. Pe partea de intervenţie directă avem direcţiile generale de asistenţă socială. Nu este suficient rolul de coordonator. La noi lipseşte, de fapt, o colaborare a instituţiilor implicate în problematica drepturilor copiilor - sistemul de justiţie, poliţie - fiecare face ce vrea. Rămâne de văzut în ce măsură va fi efecientă această structură, mă tem să nu existe doar pe hârtie. Poate să funcţioneze după principiul omul sfinţeşte locul sau peştele se împute de la cap”, a explicat, pentru „Adevărul”, Maria Andreescu, directorul executiv al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADPR-CH).

Între altele, Avocatul Copilului ar urma să facă şi studii şi evaluări pentru a stabili gradul în care autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, specialiştii sau persoanele fizice din România respectă drepturile copilului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite