CA de la stat nu e cenaclu de idei şi de soluţii, cum cred unii. Toţi cred, de fapt. Şi Guvernul crede.

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un mesaj, dintre sutele şi miile similare primite, care arată ce cred oamenii că înseamnă să fii în Consiliile de Administraţie de la marile companii de stat:

„Bună ziua! Vă mulţumesc pt [sic] bunăvoinţa de a programa interviul cu mine astfel încât să pot participa. Mă ateptam [sic] (greşeala mea) să fie mai degrabă o discuţie centrată asupra măsurilor de redresare a societăţii (cum începuse timid abia spre final când timpul se cam scusese [sic]) şi mai puţin despre lecturile mele de manuale de guvernanţă corporatistă. Într-o lume în care practica ne omoară, sper că soluţia pe care o veţi găsi de cuviinţă să nu fie doar teoretică. Deşi, evident, intuiţia trebuie să fie o alegere educată. Cu respect şi apreciere pentru transparenţa procesului de selecţie, X. Sent from my iPhone”

Fiindcă unii care habar nu au despre ce era vorba au făcut o lege şi i-au spus „managementul privat”, acum lumea crede că în CA-urile de la Stat e bine (trebuie) să se întâmple lucrurile ca în acelea de la companiile private. Şi miniştrii cred asta. Şi cei de atunci, şi cei de acum. Că ăsta e un fel de cenaclu, de concurs de idei şi de soluţii despre cum să salvezi compania, cum să o faci profitabilă şi bună de vândut. Atât, şi nimic mai mult. La companiile private aşa este, într-adevăr. Atât, şi nimic mai mult. Şi iau şi bani grei pe asta.

Şi atunci e normal să vină candidaţii şi să îmi spună că aşa e la privat. Toţi, aproape fără excepţie, cred şi spun asta. Am făcut sute de recrutări pentru CA la stat, am văzut mii de candidaţi. Doar câţiva îşi dau seama că acolo, la stat, adică, e altfel, că TREBUIE să fie altfel ca la privat. Managementul executiv nu este diferit faţă de cel de la privat, ba chiar TREBUIE să fie identice. Însă cel neexecutiv nu este! Să vii cu soluţii de redresare, cu idei, e cel mai simplu lucru. Şi un student la Artifex ar putea să o facă, şi şansele să nimerească vreo câteva soluţii bune sunt destul de mari. Şi e o prostie din partea Statului să plătească CA-urile doar pentru idei şi soluţii. Pe acestea le pot primi şi pe gratis, la fel de repede şi la fel de bune. Însă nu de idei şi de soluţii e nevoie la companiile de stat…
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite