Băsescu cere Guvernului să acceseze fondurile UE pentru programe de creare de locuri de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, sâmbătă, Guvernului, să acceseze fondurile europene disponibile pentru programe de creare de locuri de muncă, afirmând că este necesară o informare privind programele şi transparenţă pentru ca banii să nu fie utilizaţi „pentru o anumită clientelă”.

Prezent la Arad la o dezbatere pe teme de educaţie şi locuri de muncă, organizată de Fundaţia Mişcarea Populară, preşedintele Traian Băsescu a ţinut un discurs în care a cerut Guvernului să atragă fonduri europene pentru crearea de locuri de muncă, arătând că România are la dispoziţie 105 milioane de euro pentru tineri de până în 35 de ani şi alţi 465 milioane de euro pentru persoanele defavorizate.

Şeful statului a declarat că România are nevoie de un program de informare privind existenţa acestor surse de finanţare şi de transparenţă la accesarea fondurilor.

„Nu cumva vrem să utilizăm banii destinaţi tinerilor numai pentru o anumită clientelă şi de asta nu se face publicitate acestei surse europene, pe care o pierdem dacă nu îi cheltuim până la finele anului 2015?”, s-a întrebat Băsescu într-un discurs ţinut în faţa câtorva sute de invitaţi la dezbatere, între care oameni de afaceri şi numeroşi lideri politici, precum Elena Udrea, Emil Boc sau liderul judeţean al PDL, primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

Şeful statului a spus că a insistat pe lângă Guvern încă de la sfârşitul anului 2013 „să pregătescă aceasta absorbţie, dar nu s-a întâmplat absolut nimic”.

„Nu există mecanismele prin care aceşti bani să fie puşi la dispoziţia tinerilor, care nu ştiu că Uniunea Europeană le-a dedicat 105 mililioane de euro pentru a se crea locuri de muncă pentru ei. O altă sursă, 465 de milioane de euro, repet, 465 milioane de euro, pentru a se crea locuri de muncă pentru persoanele defavorizate, pe lângă cei 105 mililioane euro pentru tineri (...) Aceşti bani pot fi utilizaţi pe un spectru mai larg, pentru întreprinderi mici şi mijlocii, pe când cei 105 milioane sunt pentru tinerii de până în 35 de ani”, a spus Băsescu.

La finalul discursului, Băsescu a spus că a tras concluzia că există toate condiţiile pentru a se reduce şomajul, dar că nu se face „ce trebuie pentru a-l reduce”, iar pentru asta „proasta guvernare ar trebui incriminată”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite