Avocatul Poporului solicită autorităţilor canadiene reformarea Deciziei Curţii de Apel Quebec

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Maria Nedelcu
Ana Maria Nedelcu

Avocatul Poporului pledează în favoarea nevinovaţiei femeii acuzate că şi-a răpit copilul din Canada. Totodată, instituţia cere autorităţilor Ombudsman-ului din Ontario şi Quebec reformarea Deciziei Curţii de Apel Quebec, prin care se cere extrădarea, pentru că a încălcat ordinul de custodie.

"Avocatul Poporului solicită sprijinul autorităţilor Ombudsman-ului din Ontario şi Quebec acordarea sprijinului instituţional în sensul luării în considerare a posibilităţii de declanşare a unei proceduri de reformare a Deciziei Curţii de Apel a Provinciei Quebec din 6 decembrie 2013, pe baza noilor înscrisuri obţinute de către Ana Maria Nedelcu după rămânerea definitivă a acestei Decizii sau de iniţiere a oricăror altor măsuri eficiente de protejare a intereselor minorului Sierra Nedelcu Anthony Kyle", se arată într-un comunicat remis AGERPRES de Avocatul Poporului.

„Nu sunt întrunite condiţiile prevăzute pentru arestare preventivă în vederea extrădării”

Potrivit sursei citate, reprezentanţii Avocatului Poporului au vizitat-o, în 14 aprilie 2016, pe Ana Maria Nedelcu, la acea vreme încarcerată în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă numărul 1 din cadrul Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti.

"Ana Maria Nedelcu a relatat reprezentanţilor Avocatului Poporului că, la 1 aprilie 2016, i s-a adus la cunoştinţă, prin citaţie, faptul că pe numele său s-a emis mandat de urmărire generală. Pe 11 aprilie 2016, a mers, însoţită de avocat, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, unde a dat o declaraţie apoi a plecat. A fost citată din nou la Curtea de Apel, în 13 aprilie 2016, unde i s-a luat o declaraţie. Avocatul ales a pledat în favoarea nevinovăţiei, iar Parchetul a pus concluzii în sensul că nu sunt întrunite condiţiile prevăzute pentru arestare preventivă în vederea extrădării", spune Avocatul Poporului.

Din verificările Avocatului Poporului pe portalul instanţelor de judecată a rezultat că pe rolul CAB se află un dosar având ca obiect luarea măsurii preventive de extrădare pasivă, iar pe 13 aprilie 2016, Curtea a admis cererea de arestare provizorie formulată de Parchetul de pe lângă CAB, în cazul femeii, în vederea extrădării acesteia către autorităţile judiciare din Canada, pe o perioadă de 30 de zile, de la data efectivei arestări. Ana Maria Nedelcu a fost încarcerată, această soluţie fiind atacată cu contestaţie atât de petentă, cât şi de Parchetul de pe lângă CAB. Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declarat public că, în opinia Ministerului Public, nu sunt îndeplinite nici condiţiile pentru extrădarea petentei şi nici pentru arestarea preventivă a acesteia în vederea extrădării, spune Avocatul Poporului.

Instituţia precizează că femeia s-a adresat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie Socială (DGASPC) sector 3. În urma efectuării unei anchete la domiciliul unde se aflau cei doi copii ai acesteia, DGASPC a constatat că minorii beneficiază de condiţii corespunzătoare de creştere, îngrijire şi educare alături de mamă şi a precizat că monitorizarea relaţiilor personale tată-copii se poate efectua doar în condiţiile în care tatăl se află pe teritoriul României şi există un program de vizitare stabilit de instanţa judecătorească, afirmă Avocatul Poporului.

Tatăl era violent, iar mediul traumatizant

Potrivit Avocatului Poporului, pe parcursul procesului, s-a realizat Raportul de expertiză extrajudiciară, în care apar, printre altele, informaţii privind "comportamentul violent, mediul traumatizant şi abuzul sexual manifest explicit asupra minorului Anthony, atât de către tată, cât şi de (actuală) concubină a acestuia, Sylvie Belleaeare" şi "comportamente neglijente, lipsă de supraveghere, lipsa îngrijirii corporale a minorului atunci când era în grija tatălui", iar tatăl a spus în instanţă că doreşte să-l crească pe Anthony în cultul Santeria, care cere o supunere deplină în faţa unui guru.

Conform documentului, "profilul psihologic atitudinal — psihocomportamental evidenţiat de tatăl Sierra Munoz Maximo Rafael este fără tăgadă un profil psihologic criminogen, potenţial apt (şi manifest demonstrat) pentru a pune în pericol fizic şi psihic minorul Anthony Kyle Sierra Nedelcu". "Decizia instanţelor canadiene asupra autorităţii parentale comune cu custodie fizică acordată unui tată abuzator şi nedemn a minorului Anthony Kyle Sierra Nedelcu constituie o eroare judiciară, eşec profesional halucinant, dezastruos din perspectivă a ceea a ce înţelegem a fi servirea interesului superior al copilului", se mai spune în documentul citat de Avocatul Poporului.

Tatăl a obţinut tutela, chiar dacă era agresiv

Ana Maria Nedelcu a fost arestată pe 13 aprilie, în urma unei decizii luată de un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti, cu toate că procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel nu solicitaseră acest lucru. 

Instanţa a luat această măsură deoarece autorităţile canadiene au acuzat-o pe femeie de răpire internaţională de minori.

În anul 2001, Ana Maria Nedelcu a emigrat în Canada şi s-a stabilit în Montreal, iar în 2009 l-a cunoscut pe Maximo Sierra Munoz, de origine dominicană, cu care a avut un băieţel pe nume Anthony. S-a despărţit însă de bărbat înainte de a naşte, deoarece acesta nu avea un loc de muncă, era violent şi o bătea.

În anul 2013, Ana Maria Nedelcu susţine că a primit o ofertă de muncă în Toronto, astfel încât a decis să se mute din Montreal. Maximo Sierra Munoz a obţinut în instanţă tutela comună, iar peste un an femeia a decis să plece în România, după ce copilul i-a relatat că a fost lovit în mai multe rânduri de tatăl lui.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite