Asociaţia Accept: Senatul încalcă Constituţia şi decizia Curţii Constituţionale prin respingerea parteneriatului civil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Asociaţia Accept susţine, într-un comunicat de presă remis luni, că votul senatorilor împotriva legii parteneriatului civil, care ar fi asigurat protecţie atât cuplurilor heterosexuale cât şi celor homosexuale, reprezintă o încălcare atât a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului cât şi a deciziilor Curţii Constituţionale a României.

„Acest vot constituie nu numai o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, dar şi a Constituţiei României. Încă din 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în cazul Oliari împotriva Italiei că toate statele membre ale Consiliului Europei, inclusiv România, au obligaţia pozitivă să stabilească o formă de protecţie pentru familiile bazate pe cupluri de acelaşi sex, înregistrare care să asigure drepturi patrimoniale, sociale şi fiscale similare cu cele ale cuplurilor heterosexuale căsătorite. Mai mult, Curtea Constituţională a României a decis în iulie anul trecut în cauza Coman, Hamilton şi Asociaţia ACCEPT contra Inspectoratul Român pentru Imigrări şi Ministerul Afacerilor Interne că familiile bazate pe cupluri de acelaşi sex au dreptul la viaţă de familie garantat prin Constituţie,” a declarat Romaniţa Iordache, Co-preşedintă a Asociaţiei ACCEPT şi expert jurist în domeniul nediscriminării, potrivit comunicatului Asociaţiei Accept.

În comunicatul citat este citată decizia Curţii Constituţionale a României unde se arată că un cuplu format din persoane de acelaşi sex se bucură de aceleaşi drepturi, fiind encesară adoptarea unei legislaţii în acest sens.

 „În Decizia 534 din 18 iulie 2018, CCR concluzionează că relaţia pe care o are un cuplu format din persoane de acelaşi sex se bucură de protecţia dreptului fundamental la viaţă privată şi de familie şi necesită recunoaştere şi protecţie legală prin adoptarea unei legi care să reglementeze drepturile şi îndatoririle corespunzătoare: “Relaţia pe care o are un cuplu format din persoane de acelaşi sex intră în sfera noţiunii de „viaţă privată”, precum şi a noţiunii de „viaţă de familie”, asemenea relaţiei stabilite întrun cuplu heterosexual, fapt ce determină incidenţa protecţiei dreptului fundamental la viaţă privată şi de familie, garantat de art.7 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, de art.8 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi de art.26 din Constituţia României. Bucurându-se de dreptul la viaţă privată şi de familie, persoanele de acelaşi sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-şi exprima personalitatea în interiorul acestor relaţii şi de a beneficia, în timp şi prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaştere legală şi judiciară a drepturilor şi îndatoririlor corespunzătoare .” (paragraful 41 din Decizia CCR nr.534 din 18 iulie 2018)

„În timp ce senatorii noştrii sunt îngrijoraţi de succesul lor electoral, bunăstarea românilor rămâne ultima lor prioritate. Familiile din comunitatea LGBTI suferă în fiecare zi din cauza lipsei de protecţie juridică, şi la ACCEPT ajung oameni în situaţii disperate, care nu îşi pot vizita partenerul de viaţă la spital, sau care muncesc o viaţă împreună în aceleaşi condiţii grele ca toţi românii pentru a vedea cum se alege praful de toată truda lor pentru că nu se pot moşteni unul pe celălalt. Asociaţia ACCEPT este pregătită să reprezinte în instanţa de judecată toate familiile din comunitate ale căror drepturi sunt încălcate în România. În absenţa protecţiei legale care ar trebui să fie asigurată de Parlament prin adoptarea legislaţiei, ne vom adresa Curţii Europene a Drepurilor Omului. Din nefericire, sancţiunile impuse de CEDO sunt plătite de noi toţi, şi nu de parlamentari care pun propriile prejudecăţi mai presus de drepturi fundamentale,” a declarant Teodora Roseti, Directoare Executivă a Asociaţiei ACCEPT, portivit sursei citate.

Propunerile legislative respinse de Senat vor ajunge pentru un vot decisiv în Camera Deputaţilor. Proiectele de reglementare a parteneriatului civil au fost semnate de iniţiatori din partea majorităţii partidelor politice parlamentare, şi se bucură de sprijin larg din partea ACCEPT,  a organizaţiilor reprezentând drepturile femeilor, drepturile romilor, tinerilor şi studenţilor, organizaţii care au fost consultate de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în realizarea unui proiect de lege necesar pentru a asigura exercitarea dreptului la viaţă de familie în condiţii de egalitate.

Senatorii au respins propunerile pentru reglementarea aprteneriatului civil

Comisia Juridică a Senatului a respins săptămâna trecută două proiecte de lege, semnate de parlamentari USR, PNL, UDMR şi ALDE, ce privesc reglementarea parteneriatului civil, în ciuda promisiunilor lui Liviu Dragnea cu privire la adoptarea unei astfel de legi. Experţii din domeniu avertizează că România ar putea fi obligată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să reglementeze parteneriatul civil. 

Senatorul PSD, Şerban Nicolae a declarat că propunerile nu se justifică întrucât nu ar răspunde unei nevoi sociale. „Soluţia juridică nu rezolvă nimic, nu răspunde niciunei nevoi sociale, există cadru normativ suficient pentru persoanele care în cuplu, în grup, doresc să stabilească raporturi juridice de natură civilă în ceea ce priveşte succesiunea în caz de deces, statutul de aparţinător în cazuri medicale, exercitarea în comun a drepturilor şi obligaţiilor patrimoniale, astfel încât propunerile legislative nu se justifică”, a declarat senatorul PSD. În plus, acesta a criticat ironic proiectul ca fiind discriminatoriu, „de vreme ce nu asigură drepturi şi pentru grupuri de 4-5 persoane". 

CEDO ar putea obliga România să adopte parteneriatul civil

Experţii în domeniu susţin că România ar putea fi obligată de CEDO să adopte o astfel de legislaţie, o situaţie similară în care s-au aflat state precum Grecia sau Italia. „Prevăd că vom ajunge în acel punct, aşa cum s-a întâmplat în cazul Italiei şi Greciei, care au reglementat parteneriatul civil după o condamnare la CEDO. Cum poţi să spui că aceste elemente juridice sunt reglementate, cum poţi să spui că nu există o astfel de problemă, când avem o decizie a Curţii Constituţionale care recunoaşte cuplurile de acelaşi sex ca fiind o familie? CCR spune acest lucru, şi spune în aceeaşi decizie faptul că au dreptul la recunoaştere şi protecţie juridică”, a declarat Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. 

Liderul PSD, Liviu Dragnea anunţa anul trecut, după ce PSD şi-a acordat sprijinul pentru referendumul pentru redefinirea familiei, că reglementarea parteneriatului civil este necesară în România. „Am hotărât ca după acest referendum să se discute acest tip de parteneriat civil, care mie mi se pare firesc, dar nu căsătorie. Trebuie să construim un cadru legal pentru parteneriatul civil. Cât de curând”, susţinea acesta. 

Legea parteneriatului civil urmăreşte să ofere drepturi comune cuplurilor, heterosexuale sau cu parteneri de acelaşi sex, care aleg să convieţuiască sub această formă, reglementând aspecte precum: drepturile succesorale, sancţionarea violenţei domestice, obligaţia de întreţinere a partenerului aflat în incapacitate, regimul bunurilor etc.. Susţinătorii susţin că legea răspunde unor realităţi sociale ce vizează schimbări majore în viaţa de cuplu, ei arătând că, în anul 2014, peste o treime din naşterile din ţara noastră au fost în afara căsătoriei.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite