Asistenţii medicali nu şi-au primit tichetele de masă şi nici sporurile, în ultimele luni. Cadrele medicale ameninţă cu proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
10.000 de sindicalişti ar putea ieşi în stradă FOTO Adevărul
10.000 de sindicalişti ar putea ieşi în stradă FOTO Adevărul

Peste 100.000 de membri ai sindicatului Sanitas ameninţă că vor ieşi în stradă dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate. Nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit sporurile şi nici tichetele de masă aferente, cadrele medicale ameninţă cu proteste începând din 15 septembrie. S-ar putea ajunge la grevă şi chiar la blocarea activităţii din spitale. În plus, cadre medicale din 15 judeţe cer amnistierea fiscală.

„Nimic din ce s-a stabilit în luna iunie nu a fost respectat. Cei din ministerul Sănătăţii, ministerul Muncii şi cel al Finanţelor ne-au asigurat că se va lucra la un proiect de lege prin care să crească salarizarea asistenţilor medicali. Dacă până pe 15 nu iau măsuri de creştere a salariilor, nu doar pe hârtie, reluăm protestele la care şi-au anunţat prezenţa peste 100.000 de oameni”, a declarat pentru adevarul.ro Leonard Bărăscu, preşedintele sindicatului Sanitas.

O altă nemulţumire a sindicaliştilor este şi faptul că tichetele de masă şi sporurile nu s-au mai primit încă din luna iulie, când spitalele au semnat Contractul-Cadru cu casele de sănătate din teritoriu. Cele mai multe probleme sunt la spitalele mici, subliniază Bărăscu. O astfel de situaţie poate fi întâlnită şi la Spitalul din Făget, judeţul Timiş, subliniază Bărăscu.

„Ca salariile să fie mai mari cu 10%, aşa cum am solicitat noi, ministerele implicate ar trebui să aibă un act normativ finalizat până cel târziu în luna octombrie”, a explicat preşedintele sindicatului.

Asistenţii medicali cer amnistie fiscală

Dat fiind faptul că li s-au calculat greşit salariile şi sporurile aferente, asistenţii medicali din 15 judeţe au făcut, treptat, memorii pe care le-au înaintat federaţiei Sanitas. Concret, cadrele medicale au de plătit sume ce depăşesc nivelul sutelor de milioane de lei, tot din vina funcţionarilor. Momentan, însă, proiectul de amnistie fiscală nu i-a cuprins şi pe ei.

„După ultimul control al Curţii de Conturi, au existat foarte multe somaţii. Avem memorii depuse din judeţe precum Braşov, Ialomiţa sau Prahova. Nu este vina oamenilor că s-au calculat greşit sporurile. Amnistia fiscală ar trebui să-i cuprindă şi pe colegii mei”, a precizat Leonard Bărăscu.

Revendicările din 2013

Peste 10.000 de cadre medicale, printre care s-au numărat şi renumiţii chirurgi Gheorghe Burnei şi Ioan Lascăr, au participat în noiembrie 2013 la „Marşul tăcerii”, o manifestare fără precedent în rândul angajaţilor din sistemul de sănătate.

Medici, asistenţi medicali, farmacişti, stomatologi şi studenţi au format un cordon uman de câţiva kilometri şi au depus coroane în faţa Parlamentului.

Printre revendicările Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate se numărau, pe lângă solicitările legate de salarizare, acordarea unui procent de minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională, anularea transformării spitalelor în societăţi comerciale precum şi majorarea salariilor medicilor rezidenţi. La începutul acestui an, guvernul a decis să acorde burse medicilor rezidenţi care aveau leafa sub 3.000 de lei.

Angajaţii din sistemul sanitar au fost, în intervalul 14 - 16 octombrie 2013, în grevă japoneză. În total, peste 14.000 de medici şi 50.000 de asistenţi medicali au plecat din România de când s-au deschis graniţele Uniunii Europene.

Pe aceeaşi temă:

Grevă generală în sănătate pe termen nelimitat, începând cu 28 noiembrie

Salariaţii din Sănătate vor face grevă generală pe termen nelimitat începând cu data de 28 noiembrie. Anunţul a fost făcut de Marius Sepi, vicepreşedintele sindicatului Sanitas, care a avut miercuri o întâlnire cu ministrul Bugetului, Liviu Voinea, şi cu secretarul de stat Gheorghe Gherghina.

70.000 de semnături au fost strânse pentru declanşarea grevei generale în Sănătate. Profesorul Astărăstoae: s-ar putea să nu ajungem la grevă!

Angajaţii din sănătate au strâns deja peste 70.000 de semnături prin care sunt de acord cu declanşarea grevei generale, în condiţiile în care negocierile care se vor purta cu reprezentanţii ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor vor eşua, din nou.

FOTO 10.000 de medici şi asistenţi au protestat sâmbătă în Capitală. Susţinuţi de medici renumiţi aceştia au scandat: „Vreau să lucrez în România”

Peste 10.000 de cadre medicale, printre care s-au numărat şi renumiţii chirurgi Gheorghe Burnei şi Ioan Lascăr, au participat sâmbătă la „Marşul tăcerii”, o manifestare fără precedent în rândul angajaţilor din sistemul de sănătate. Medici, asistenţi medicali, farmacişti, stomatologi şi studenţi au format un cordon uman de câţiva kilometri şi au depus coroane în faţa Parlamentului. Următorul pas stabilit de aceştia este greva generală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite