Armistiţiu de Sărbători

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nevoia de pace, justiţie socială şi iubire creştinească. Acum, avem nevoie mai mult ca oricând, de înţelegere, toleranţă, pace şi justiţie socială. Acum. De Crăciun, de Sărbători. Măcar acum. Şi mai ales de iubire creştină avem nevoie.

După un an în care România şi românii au fost în război cu ei înşişi, dar mai ales cu prostia, hoţia, lăcomia fără margini şi fără graniţe, corupţia instituţională şi la liber. După un an extrem de periculos cu războaie interne şi externe, care ne-au afectat la greu. După un an foarte greu în care poporul român a avut din nou de ales între bine şi rău.

image

După un an în care generaţia de tineri liberi, născuţi după 1989, au avut un cuvânt greu de spus asupra drumului viitor al ţării. După un an în care majoritatea românilor au dat dovadă de mare caracter şi au ales calea democraţiei, demonstrând că nu mai acceptă manipularea promovată de structurile corupte ale puterii politice şi mafiei economice transfrontaliere.

După un an de conflicte politice şi militare internaţionale cu reperscursiuni majore asupra României.

După un an crucial, românii au cu atât mai multă nevoie de pace creştină. Sau măcar de un armistiţiu avem nevoie de Sărbători, pentru că o pace trainică şi benefică se zideşte greu, cu jertfe şi sânge, şi nu se poate realiza peste noapte.

Avem nevoie de pace în toate resorturile societăţii româneşti, în toate planurile şi domeniile, inclusiv religioase, unde în această perioadă de mari sărbători, învăţătura creştină ne propăvăduieşte să fim mai iubitori, mai buni, mai toleranţi, mai înţelegători faţă de aproapele nostru.

Din păcate, contrar spiritului Crăciunului şi al creştinismului, unii reprezentanţi ai societăţii în care trăim stau cu arma la picior, cu degetul pe trăgaci, urmărind să-şi distrugă adversarii, dar şi să-şi atingă interesele proprii, de grup sau de castă.

Din păcate, chiar şi de la marii lideri religioşi asistăm la mesaje contradictorii, care determină reacţii puternice în rândul clerului şi opiniei publice. Şeful Bisericii Catolice, Papa Francisc, a cerut clerului să-şi facă „un examen real de conştiinţă”, denunţând „lista păcatelor” la care sunt expuşi înalţii prelaţi atraşi mai mult de tentaţiile lumeşti decât de cele sfinte.

La polul opus, şeful Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Daniel, a inclus în mesajul de sărbători către credincioşi cererea expresă ca aceştia şi autorităţile să dea cât mai mulţi bani pentru biserică, stârnind indignare atât în rândurile multor români, cât şi printre unii politicieni europeni. De parcă mântuirea sufletului ar veni pe calea banilor!

Reacţiile multor români ortodocşi la cererile şi atitudinea păcătoasă a liderilor bisericeşti au venit cu promptitudine pe reţelele sociale:

„Jecmaneala asta a liderilor religiosi şi politici TREBUIE sa inceteze! Banul public este pentru interesul public. Avem nevoie de doctori buni, spitale, profesori responsabili si performanti, scoli autentice, drumuri. Nu am nevoie de alta adormire si spalare de creere religioasa. Cei care vor sa sustina Catedrala, sa o faca pe cheltuiala lor, nu a mea! Vreu justificare pentru taxele si impozitele platite de mine. Punct.”
image

„Copiii Dobrogei. Să nu le plângeţi de milă, chiar dacă nu au brad, vor creşte mai bine decât mulţi dintre copiii protejaţi de greutăţi, prin centrul oraşelor. Poate o să vă mire, dar postarea aceasta nu este un strigăt de ajutor, este o demonstraţie de forţă! Când eşti atins în copilărie de un Fluture, înveţi toate secretele Universului. Iar Fluturele acela nu te va atinge niciodată prin Mall, unde eşti cu mama şi te uiţi la Barbie roz...”

Lista nemulţumirilor românilor la adresa BOR şi a reprezentanţilor ei ar putea continua la nesfârşit, dar spiritul acestor sărbători creştine ne învaţă cu totul altceva. Şi aşa cârtirea unora faţă de atitudinea clerului ortodox este pusă pe seama unei campanii împotriva BOR.

Şi de aceea avem cu atât mai mare nevoie de pace, justiţie socială, divină,înţelegere, toleranţă interculturală, interreligioasă. Cu atât mai mult avem nevoie de iubire creştină.

Avem nevoie măcar de un armistiţiu, să ne tragem sufletul, înaintea începerii altor războaie, neînţelegeri, divergenţe, conflicte de orice fel, dacă de pace şi iubire nu poate fi vorba.

Sărbători fericite, pace şi iubire tuturor oamenilor, indiferent de rasă, culoare, cultură, apartenenţă etnică, politică sau religioasă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite