Aproape 90% din farmaciile din România sunt în pragul falimentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Farmaciile din România, aproape falimentare FOTO Adevărul
Farmaciile din România, aproape falimentare FOTO Adevărul

Situaţia actuală din sistemul sanitar românesc nu a dus la sapă de lemn doar spitalele, ci şi farmaciile. Mai exact, între 80 - 90% din farmacii, fie ele independente sau de lanţ, se află în pragul falimentului în momentul de faţă.

„Aproape 90% din farmacii sunt cu un picior în groapă fără să ştie. În ceea ce priveşte cauzele, acestea sunt termenele de plată foarte mari, adică faptul că în România farmaciştii primesc banii pentru medicamentele vândute abia după 300 şi ceva de zile. De asemenea, la această situaţie a contribuit şi politica de preţuri”, a explicat Petru Crăciun, directorul general al Cegedim, cu ocazia unei şcoli de vară pentru jurnalişti organizată de Colegiul Farmaciştilor din România.

Specialistul a adăugat că există discrepanţe majore în ceea ce priveşte accesul cetăţenilor din mediul rural şi cei din urban la medicamente.

„În tipul de localitate în care trăiesc peste jumătate din concetăţenii noştri, disponibilitatea este foarte redusă. La 10.000 de locuitori avem doi farmacişti şi o drogherie, şapte cabinete medicale şi o secţie de spital. O anumită tendinţă de grupare este firească, însă diferenţele sunt majore. Sunt peste 6.000 de farmacii private şi alte 800 de puncte farmaceutice”, a completat Crăciun.

Creditele de finanţare, soluţia pentru supravieţuire

În ceea ce priveşte durata de viaţă a farmaciei, ea are legătură directă cu durata de viaţă a farmacistului. Cu toate acestea, o mare parte din farmacii au fost vândute sau acaparate de marile lanţuri farmaceutice. Pe de altă parte, cei din sistem susţin că reuşesc să supravieţuiască din creditele de finanţare.

De altfel, statul român este dator vândut la farmacii, iar sumele restanţe ajung la ordinul sutelor de milioane de lei, dacă nu chiar un miliard, spun specialiştii.

„Ceea ce li se întâmplă la ora actuală medicilor, li s-a întâmplat acum 10 ani farmaciştilor. Consecinţele se văd, pentru că farmaciştii abia reuşesc să supravieţuiască, mulţi au luat decizia de a-şi închide afacerea sau de a o vinde şi cei mai mulţi consideră că farmacistul, în ziua de azi, este un simplu vânzător de medicamente, o concepţie total greşită”, a tinut să precizeze profesorul Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.

Măcelarii şi poştaşii - patroni de farmacii

O altă problemă care survine din legislaţia în vigoare ţine de faptul că oricine poate deţine o farmacie. Asta în condiţiile în care alte state au reglementări serioase în această privinţă. Spre exemplu, sunt farmacii în care patroni de farmacie sunt măcelari, poştaşi sau chiar ziarişti.

„Bineînţeles că un patron care nu e farmacist, nu ne înţelege profesia şi este orientat după profit. Aşa s-a ajuns în situaţia în care farmaciile vând tot felul de produse care nu au nicio legătură cu sănătatea. Ce trebuie să se înţeleagă e că farmacia este pentru medicament”, a explicat Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.

Mai precis, parafarmaceuticele (produsele pentru îngrijirea corporală, n.red.) reprezintă până în 5% din vânzările unei farmacii de nivel mediu.

16.200 de farmacişti îşi desfăşoară activitatea în România, deşi sunt judeţe precum Tulcea, Vaslui sau Botoşani în care sunt mai puţin de 100 de farmacişti, ceea ce face ca accesul cetăţenilor la medicamente să nu fie unul corespunzător. „Rămân în centrele universitare, unde este un surplus de farmacişti”, a conchis profesorul Lupuliasa.

Pe aceeaşi temă:

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor: „Vorbim de sute de milioane bune, dacă nu un miliard!“

Statul român are datorii mari către farmacii. Mai precis, „sumele restante ajung la sute de milioane de lei, dacă nu chiar un miliard„, spune preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România (CFR), care a explicat că multe farmacii au ajuns în pragul falimentului în ultimii ani.

Cegedim România: Piaţa farmaceutică a crescut cu doar 3,9%

Valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în trimestrul patru din 2012 a ajuns la 3,13 miliarde de lei, la preţ de distribuţie, în creştere cu 3,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit studiului Pharma & Hospital Report, realizat de compania Cegedim România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite