Aproape 60.000 de absolvenţi ai învăţământului postliceal medical vor putea lucra în spaţiul european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 60.000 de absolvenţi ai cursurilor de învăţământ postliceal care au obţinut diploma de asistenţi medicali generalişti înainte de anul 2010 pot obţine recunoaşterea calificărilor profesionale în spaţiul european în urma absolvirii unui curs de revalorizare a diplomei cu durata de un an.

Ministerul Sănătăţii (MS), Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România şi Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) au obţinut, după o serie de negocieri cu reprezentanţii Comisiei Europene, revizuirea Directivei 2005/36/CE privind recunoaşterea calificărilor profesionale.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, România va avea dreptul, în urma acestui demers, de a implementa un program de revalorizare, pentru perfecţionarea formării anterioare a asistenţilor medicali, în vederea dobândirii unei formări conforme criteriilor minime prevăzute de directiva europeană.

Studiile postliceale nu vor fi echivalate cu cele universitare

În consecinţă, diplomele profesionale obţinute de către asistenţii medicali înainte de anul 2010 vor fi recunoscute în statele membre, fără ca aceştia să mai fie supuşi altor teste teroretice sau stagii de adaptare în ţările unde doresc să profeseze.

În urma acestor măsuri, studiile postliceale dobândite nu vor fi echivalate cu studiile universitare, mai precizează MS.

Asistenţii medicali generalişti care doresc să beneficieze de noile măsuri se pot adresa şcolilor postliceale de stat care vor fi acreditate de MEN pentru derularea cursurilor de revalorizare, care durează un an.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite