Anul păsărilor rare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o imagine fabuloasă a acestuia, asemănătoare cu a predecesorului său în fruntea României, tovarăşul împuşcat la Târgovişte. Sprijinit şi parcă împins de avocaţi, cel poreclit „Ilici”, a cărui judecare s-a cerut ani de zile de către opinia publică, cu căciula de blană într-o parte, ironia sorţii, semăna cu Ceuşeascu, tot cu căciula pe o ureche, atunci când a fost coborât din Tab.

Cine ar mai fi crezut, după peste 26 de ani, că principalii actori politici instalaţi la putere, în România post decembristă, vor ajunge să dea cu subsemnatul în faţa procurorilor, luând la cunoştinţă că sunt inculpaţi. Pentru crime împotriva umanităţii. Nici acuzaţilor nu le vine să creadă. Dar, zilele acestea, pe rând, foşti demnitari şi protagonişti ai Mineriadei din 1990 au fost chemaţi la Parchet pentru a li se aduce la cunoştinţă învinuirile.

Cu toţii l-am văzut pe celebrul Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, venit la Parchet. Într-o imagine fabuloasă a acestuia, asemănătoare cu a predecesorului său în fruntea României, tovarăşul împuşcat la Târgovişte. Sprijinit şi parcă împins de avocaţi, cel poreclit „Ilici”, a cărui judecare s-a cerut ani de zile de către opinia publică, cu căciula de blană într-o parte, ironia sorţii, semăna cu Ceauşescu, tot cu căciula pe o ureche, atunci când a fost coborât din Tab. Părea pierdut, dând impresia că nu înţelege ce i se întâmplă. A bâiguit, răspunzând jurnaliştilor, că nu se consideră vinovat. Cine s-ar fi aşteptat la alt răspuns de la bătrânul tovarăş, şcolit la Moscova.

Abia ţinându-se pe picioare pe gheaţa din faţa parchetului, nu mai avea nimic din expresia şi atitudinea agresivă din vremea când era preşedinte şi l-a repezit pe un ziarist mai îndrăzneţ cu celebra expresie „Măi animalule!”

Acum, în 2017, din siguranţa şi agresivitatea fostului înalt demnitar, acuzat de crime împotriva umanităţii, nu mai rămăsese decât un bătrânel speriat, nevenindu-i să creadă că ar putea ajunge, la vârsta lui, după gratii. Ca torţionarul Vişinescu, de exemplu. Mai mult, pe lângă dosarul Mineriadei, fostul preşedinte împreună cu alţi foşti înalţi demnitari sunt cercetaţi şi acuzaţi şi în dosarul Revoluţiei.

În ciuda frigului şi a condiţiilor în care sunt obligaţi să lucreze jurnaliştii acreditaţi pe Justiţie, aceştia au avut parte de păsări rare chemate la parchet. Pe lângă Ion Iliescu, i-am văzut pe fostul premier Petre Roman, cu o mină prea rezervată ca să fie optimist, şi pe fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu, care se străduia să afişeze o siguranţă de sine îndoielnică, declarând că va vorbi după finalizarea procesului. Cine şi-ar fi închipuit şi ar mai fi sperat ca aceştia să dea socoteală, în instanţă, pentru Mineriada din 1990!

„În cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada 13 – 15 iunie 1990”, procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin ordonanţa din data de 23 decembrie 2016, punerea în mişcare a acţiunii penale, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, prev. de art. 439 alin. 1, lit a, g şi j din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, faţă de inculpaţii: 

ILIESCU ION, la data săvârşirii faptelor, preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte ales al României;

ROMAN PETRE, la data săvârşirii faptelor, prim-ministru al Guvernului interimar al României;

VOICULESCU GELU VOICAN, la data săvârşirii faptelor, viceprim-ministru al guvernului interimar al României;

NICOLAE DUMITRU, la data săvârşirii faptelor, prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale;

MĂGUREANU VIRGIL, la data săvârşirii faptelor, director al Serviciului Român de Informaţii;

- general (rez.) FLORESCU MUGUREL CRISTIAN, la data săvârşirii faptelor, adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.”

În acest dosar complex mai sunt acuzaţi şi alţi foşti demnitari, generali, precum şi fostul lider sindical al minerilor, celebrul Miron Cozma, care, cu nonşalanţă, s-a arătat extrem de surprins că este inculpat, declarând nici mai mult nici mai puţin, că este şi el o victimă a Mineriadei! Se consideră o victimă la fel ca victimele decedate, ca studenţii şi cetăţenii bătuţi cu bestialitate şi fugăriţi prin Bucureşti!!! Să vedem dacă şi instanţa de judecată îl va identifica drept victimă sau vinovat şi ce verdict va da în acest caz, ca şi în privinţa celorlalţi acuzaţi.

Este, în sfârşit o bilă albă, pentru procurorii care au terminat de instrumentat acest dosar complicat, supă mulţi ani de tergiversări, prin trimiterea în instanţă a pricipalilor actori ai Mineriadei, pentru stabilirea şi condamnarea vinovaţilor de crime împotriva umanităţii. Mai ales, în această perioadă de timp, când noua putere politică a ţării încearcă prin toate mijloacele, să influenţeze şi controleze mecanismele Justiţiei în România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite