Alocaţii pentru hrană şi îmbrăcăminte mai mari de la 1 decembrie pentru copiii şi mamele protejate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mamele protejate şi copiii protejaţi vor beneficia de alocaţii de hrană mai mari FOTO Adevărul
Mamele protejate şi copiii protejaţi vor beneficia de alocaţii de hrană mai mari FOTO Adevărul

Începând de la 1 decembrie 2014, copiii şi mamele protejate vor beneficia de alocaţii pentru hrană şi îmbrăcăminte mai mari, potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial.

Concret, cei care vor primi alocaţii de hrană mai mari sunt tinerii şi copiii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, dar şi mamele protejate în centre maternale. Aceşti beneficiari vor primi hrană, îmbrăcăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural sportive, precum şi sume de bani pentru nevoi personale, notează digi24.ro.

Noile sume stabilite prin actul normativ publicat luni în Monitorul Oficial sunt mai mari decât cele care există în prezent, arată sursa citată, adăugând că acum sumele variază între 6 şi 8 lei pe zi.

60.000 de copii, vizaţi de decizia autorităţilor

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat pe 15 octombrie că alocaţia de hrană pentru copiii aflaţi în sistemul de protecţie specială dar şi pentru adulţii cu dizabilităţi vor fi dublate de la 1 decembrie.

„Astăzi am adoptat în şedinţa de guvern hotărârea prin care, de la 1 decembrie, dublăm alocaţia de hrană zilnică pentru toţii copii care se află în sistemul de protecţie specială, respectiv 60.000 de copii”, a declarat Rovana Plumb.

Potrivit sursei citate, impactul bugetar pe lunile rămase din 2014 în cazul alocaţiei de hrană se ridică la 4,5 milioane de lei pe lună iar pentru anul 2015 — la 45 de milioane de lei.

Valoare neactualizată din 2007

Suma stabilită drept alocaţie de hrană a fost calculată la nivelul anului 2007, iar indicele preţurilor de consum a crescut în această perioadă.

Potrivit proiectului, această majorare a cuantumului alocaţiei de hrană este necesară şi din punct de vedere al asigurării unei alimentaţii corespunzătoare ţinând cont şi de afecţiunile de care suferă majoritatea asistaţiilor din aceste instituţii, precum şi de obligativitatea asigurării necesarului de calorii.

Pentru a se asigura un nivel minim corespunzător al acestei alocaţii zilnice, nivelul stabilit va trebui să fie actualizat anual cu indicele creşterii preţurilor şi să fie aprobat prin hotărâri ale consiliilor locale care administrează unităţile sau instituţiile de asistenţă socială, asigurându-se operativitate în actualizarea acestora, susţin reprezentanţii ministerului.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Sufletele bătrâne ale copiilor din centrele de plasament din România

FOTO La pasarela Iaht se montează liftul pentru persoanele cu dizabilităţi

Protest la o şcoală din Galaţi din cauza unui copil cu probleme de comportament

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite