Agenţia Naţională de Transplant, necontrolată între 2008 şi 2011. Manager de spital, către experţii care trebuie să facă evaluarea: „Nu sunteţi bineveniţi”
0
Scandalul de la Agenţia Naţională de transplant e departe de final. Problemele de acolo datează încă din 2008, după cum arată un nou raport al Guvernului. Corpul de Control al Primului Ministru a fost la Agenţia de Transplant încă din 2008, iar raportul făcut în 2011 arată aceleaşi probleme ca în prezent.
Update Managerul Spitalului "Sfânta Maria” din Bucureşti, Narcis Copcă, le-a transmis experţilor străini care ar urma să facă verificări împreună cu Corpul de control al Ministerului Sănătăţii să nu vină la unitatea sanitară în 8 decembrie, el declarând pentru News.ro că motivul invocat a fost că unitatea sanitară este deja acreditată. El mai susţine că nu poate fi de acord cu invitarea de către Ministerul Sănătăţii a unui membru din fundaţia Eurotransplant "într-o vizită privată care ar urma să fie exploatată exclusiv electoral şi care nu ar face decât să continue denigrarea spitalului" şi aduce, în continuare, acuzaţii grave ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
Corpul de control al Ministerului Sănătăţii, împreună cu experţi străini, ar trebui să meargă, în perioada 8-9 decembrie, la Spitalul „Sfânta Maria”, după ce primarul Capitalei şi-a dat acordul să se verifice dacă unitatea sanitară îndeplineşte condiţiile pentru transplant pulmonar. Managerul Spitalului “Sfânta Maria” nu este însă de acord cu acest control, pe motiv că unitatea sanitară este acreditată pentru transplant pulmonar şi le-a transmis specialiştilor străini că nu ar trebui să vină să facă verificări.
"Nu sunteţi bineveniţi”
Într-o notificare care ar fi fost trimisă experţilor străini în numele Spitalului "Sfânta Maria", printro-o firmă de avocatură, se menţionează: "Nu sunteţi bineveniţi pe 8 şi 9 decembrie să faceţi o vizită oficială sau neoficială la Spitalul Sfânta Maria. Dacă nu veţi ţine cont de solicitarea noastră, vom considera această atitudine ca o lipsă de respect şi de dorinţă de colaborare onestă şi o interferenţă deliberată în politicile naţionale de sănătate".
Contactat, sâmbătă, de News.ro, Narcis Copcă a spus că a discutat cu unul din membrii Eurotransplant şi i-a semnalat trei aspecte, în contextul verificărilor care ar urma să fie făcute la Spitalul „Sfânta Maria”, respectiv că unitatea sanitară are acreditare pentru transplant, că Eurotransplant este citată într-un dosar penal şi că în 11 decembrie în România sunt alegeri parlamentare, astfel că o eventuală întâlnire ar putea avea loc abia după sărbătorile de iarnă.
"Am semnalat faptul că Spitalul «Sfânta Maria» a fost acreditat pentru transplantul de plămân, mai ales după ce reprezentantul Eurotransplant mi-a spus că a fost invitat de ministrul Vlad Voiculescu pentru a analiza două spitale care sunt în competiţie pentru acreditare. Nu am înţeles cu cine sunt eu în competiţie. Eu am acreditare, deci nu intru în competiţie cu nimeni", a spus Copcă.
„Luni ne vom prezenta la Parchet”
Managerul Spitalului „Sfânta Maria” a mai spus că de luni reprezentanţii unităţii sanitare vor merge la procurori pentru a le prezenta probele privind autorizarea transplantului de plămâni, în dosarul deschis în urma plângerii care îl vizează pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
„Începând de luni ne vom prezenta la Parchet pentru a prezenta probatoriul în cazul transplantului de plămân în care îl acuzăm pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, de ucidere din culpă, după ce a refuzat transplantul unui pacient aflat pe lsita de aşteptare, preferând ca plămânii să meargă în străinătate", a declarat Narcis Copcă, pentru News.ro.
Managerul Spitalului „Sfânta Maria” a mai precizat că i-a mai semnalat reprezentantului Eurotransplant cu care a discutat că organizaţia este citată în dosarul penal.
"Le-am explicat, de asemenea, că dumnealor sunt citaţi într-un dosar penal, întrucât au luat plămâni ţinând cot de legea Eurotransplant şi nicidecum de legea din România, care obligă autorităţile să acorde cu prioritate românilor organe pentru transplant şi abia apoi altor state, dacă nu au primitori compatibili aici", a adăugat Copcă.
El a mai spus că a atenţionat echipa Eurotransplant şi că în România sunt alegeri parlamentare în 11 decembrie şi ar putea fi interpretată vizita lor ca susţinere pentru un anumit partid.
„Le-am spus că în România sunt alegeri. Nu este cel mai potrivit moment şi a rămas să ne întâlnim după sărbători", a precizat managerul Spitalului "Sfânta Maria”.
Ulterior, Narcis Copcă a transmis un comunicat de presă în care a arătat că Spitalul "Sfânta Maria” este la dispoziţia oricărui control legal din partea instituţiilor statului român, dar că nu poate fi de acord cu invitarea de către Ministerul Sănătăţii a unui membru din fundaţia Eurotransplant "într-o vizită privată care ar urma să fie exploatată exclusiv electoral şi nu ar face decât să continue denigrarea spitalului".
El susţine că venirea unui membru al Eurotransplat la unitatea sanitară încalcă legea atâta vreme cât această fundaţie "are interes în preluarea ilegală a organelor donate în România şi valorificarea acestora în străinătate”.
Acuzaţiile lui Narcis Copcă
Narcis Copcă a precizat că în acest an la spitalul "Sfânta Maria au fost 19 controale, care au vizat aspecte medicale, economice şi de management şi că din 10 martie Spitalul „Sfânta Maria este acreditat ca Centru de Transplant Pulmonar, după inspecţia Agenţiei Naţionale de Transplant, avizul fiind dat de experţi certificaţi european, situaţie care nu a fost contestată de atunci, ci, dimpotrivă, întărită şi recent de conducerea ANT.
Narcis Copcă îl acuză pe minsitrul Sănătăţii că, prin „încercarea de denigrare” a Spitalului „Sfânta Maria”, urmăreşte „o muşamalizare a acuzaţiilor gave care i se aduc”, legate de „refuzul plăţii serviciilor pentru pacientul Dumitru Simiraş, urmat de decesul acestuia”.
"Conducerea Spitalului va prezenta Parchetului în dosarul nr. 2614/DP/2016 toate înscrisurile şi declaraţiile ce pot proba acuzaţiile de omor din culpă, cât şi cele de constituire a unui grup infracţional, ce, împotriva legilor din România de alocare a organelor prioritar pentru pacientul român, are ca scop deturnarea organelor recoltate în România printr-o organizaţie privată, Eurotransplant, către pacienţii din străinătate, cât şi eliminarea centrelor de transplant din România şi externalizarea acestor servicii către străinătate. Spitalul şi conducerea acestuia va sta la dispoziţia organelor de urmărire penală în săptămâna 5-9 noiembrie, dar şi cât va fi nevoie, pentru aflarea adevărului şi pentru ca această situaţie să nu se mai repete pe viitor”, a mai spus Narcis Copcă.
Raport: Nu există un registru al pacienţilor
Corpul de Control al Primului Ministru a făcut verificări la agenţie acum opt ani, însă concluziile au fost prezentate de-abia în 2011. Încă de atunci ar fi trebuit să existe un registru al pacienţilor care au nevoie de transplant, dar nici până acum nu a apărut această bază de date.
Din cele şase centre regionale ale Agenţiei de Transplant, doar patru erau funcţionale şi niciunul nu a prezentat rapoartele anuale de activitate, potrivit Digi 24.
Mesajul lui Narcis Copcă
Probleme sunt şi la spitalele acreditate pentru Transplant. Narcis Copcă, managerul spitalui Sfânta Maria a trimis o scrisoare experţilor europeni care urmează să vină să facă evaluarea pentru transplantul pulmonar şi le-a transmis „nu sunteţi bineveniţi pe 8 şi 9 decembrie să faceţi o vizită oficială sau neoficială la Spitalul Sfânta Maria”.
Acest spital este singurul acreditat din ţară pentru transplant pulmonar, dar ministrul Sănătăţii are dubii că acolo s-ar putea realiza o asemenea operaţie.
În plus, Corpul de Control al premierului a constatat că între anii 2008 şi 2011 nu a avut loc niciun audit al ANT, lucru care a încălcat prevederile legale. Mai mult, ANT nu a elaborat regulamentul de alocare a grefoanelor de organe, ţesuturi şi celule, aşa cum prevedea legea.
Probleme şi la Consiliul Ştiinţific
Potrivit sursei citate, la cererea Corpului de Control, Agenţia Naţională de Transplant a furnizat doar un proces verbal a unei şedinţe a Consiliului Ştiinţific din 2007. Acest consiliu nu a elaborat şi regulamentul de alocare conform atribuţiilor sale.
Tot în legătură cu problemele Consiliului Ştiinţific, în raportul pe 2016 al Corpului de Control al premierului se mai arată că preşedinţia Consiliului trebuia schimbată o dată la trei luni, acest lucru nu s-a întâmplat.
Preşedinţii Consiliului în cei trei ani au fost Irinel Popescu (2008-2009), Radu Deac (2009-2010) şi Mihai Lunca (2010-2011).
În 2008, Consiliul Ştiinţifica s-a întrunit doar de trei ori, în 2009 de patru ori, iar în 2010 de cinci ori. În timp ce legea spune că trebuie să se întâlnească lunar.
De asemenea, în anul 2010 Agenţia Naţională de Transplant nu monitoriza deloc evoluţia pacienţilor, iar persoanele care efectuaseră un transplant nu erau şterse de pe lista de aşteptare.
Constatările raportului Corpului de Control
Constatările din raportul Corpului de Control al premierului 2011, la ANT, potrivit Digi24:
- Între 2008 şi 2011 nu a avut loc niciun audit al ANT, lucru care a încălcat prevederile legale.
- Raportul de activitate al ANT pentru anul 2009 nu a fost depus niciodată la Ministerul Sănătăţii, iar MS nu l-a cerut.
- ANT nu a elaborat Regulamentul de alocare a grefoanelor de organe, ţesuturi şi celule. La cererea CCPM, ANT a furnizat doar un proces verbal al unei şedinţe a Consiliului Ştiinţific din 2007. Consiliul nu a elaborat însă Regulamentul de alocare conform atribuţiilor sale.ţ
- În 2011, compartimentele Organe, Ţesuturi, Celule, Registrul Naţional Informatică şi Logistică şi Secretariat-Administrativ nu erau funcţionale.
- ANT nu a supus aprobării Consiliului Ştiinţific propunerile de acreditare a unităţilor sanitare pentru prelevarea/transplantarea de organe. Cu încălcarea atribuţiilor şi prevederilor legale, propunerile de acreditare au fost înainte de conducerea ANT către MS fără aprobarea în Consiliu.
- Preşedinţii Consiliului Ştiinţific: Irinel Popescu în perioada 2008-2009, Radu Deac în perioada 2009-2010 şi Mihai Lucan în 2010-2011.
- Conform OG79/2004, preşedinţia trebuie schimbată o dată la fiecare trei luni.
- În 2008, Consiliul Ştiinţific s-a întrunit de trei ori. În 2009 de patru ori, în 2010 de cinci ori. Legea spune că trebuie să se întrunească lunar.
- Din şase centre regionale ale ANT, doar erau funcţionale, conform raportului. Mai mult, cele 4 centre regionale care funcţionau (Bucureşti, Iaşi, Cluj, Târgu Mureş) nu au prezentat ANT rapoartele anuale de activitate.
- Primii 5 ani de funcţionare a ANT s-au desfăşurat fără existenţa Registrului Naţional de Transplant, până la apariţia OMS 477/2009, în aprilie. OMS 477/2009 specifică faptul că „orice persoană, pentru a putea beneficia de un transplant, este obligatoriu să fie înscrisă în RNT”.
- Din septembrie 2009 până în 2011, Dan Luscalov a fost SINGURA persoană din ANT care avea acces la RNT, fiind nominalizat prin ordin al ministrului sănătăţii.
- ANT nu a realizat monitorizarea continuă a activităţii de transplant şi nu a putut oferi nicio dovadă a faptului că datele persoanelor transplantate au fost actualizate în RNT.
- În 2010, ANT nu monitoriza evoluţia dinamică a pacienţilor, iar persoanele care efectuaseră un transplant nu erau eliminate de pe lista de aşteptare.
- ANT nu a anunţat şi înregistrat „imediat” fiecare prelevare de organ, ţesut sau celulă în RNT.
- Acreditarea spitalelor pentru prelevare / transplant: între 2008 şi 2009, ANT nu a elaborat condiţiile de acreditare a unităţilor sanitare. Între 2008 şi 2010, ANT a înaintat MS propuneri de acreditare „fără a avea la bază o procedură de acreditare” şi fără a exista o hotărâre a Consiliului Ştiinţific.
- În anul 2009, ANT nu a desfăşurat nicio inspecţie la nicio unitate sanitară, deşi prevederile legale prevedeau inspecţii şi re-acreditări la fiecare doi ani.