Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: „Am găsit sistemul sanitar ca pe o mlaştină, însă trebuie să recunoaştem că unii oameni sunt ca diamantele”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Voiculescu FOTO Eduard Enea
Vlad Voiculescu FOTO Eduard Enea

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost la Adevărul Live pentru a discuta cu jurnalistul Mircea Vasilescu despre sistemul sanitar românesc, devenit prioritatea zero a guvernului Cioloş.

Vine din afara „sistemului” şi se confruntă acum cu problemele lui, pe care le cunoştea însă dinainte: a iniţiat, acum câţiva ani, „reţeaua citostaticelor”, prin care 400 de voluntari din toată Europa trimiteau medicamente pentru bolnavii de cancer din România. 

Mircea Vasilescu a discutat cu Vlad Voiculescu despre starea sistemului de sănătate din România şi despre soluţiile pentru îmbunătăţirea lui.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunaţ vineri că un nou spital pentru arsuri va fi construit la Bucureşti. Planul comun aparţine Ministerului Sănătăţii şi Primăriei Sectorului 1.

Principalele declaraţii:

„Vorbim de creşterea salariilor medicilor şi o mai bună plată a gărzilor medicilor. Cred că lucrul la care am lucrat deja la sindicate şi ne-am luat angajamentul ca până la 1 octombrie o să plătim gărzile la o valoare care să corespundă la salariul de azi”, a spus ministrul Vlad Voiculescu, arătând ce a soluţionat în ultimele zile în sistemul de sănătate.

Ce se poate face fără bani?

Nu toţi ştiu cum lucrează un medic. El vine de dimineaţa la serviciu, face gărzi şi după rămâne în spital. Gărzile sunt grele. Dacă trebuie să rămâi în spital a doua zi, e o problemă nu doar a medicilor ci care ţine şi de siguranţa pacientului. Nu vreau să învinuiesc pe nimeni, sunt lucruri punctuale pe care atunci când ai un mandat lung, poţi să le faci pas cu pas. Noi încercăm având un mandat scurt să concluzionăm câteva lucru. Ne alegem câteva bătălii şi încercăm să facem lucrurile cât de repede posibil. Nu ştiu cum funcţionau alte Guverne, dar pot să colaborez foarte bine cu Ministerul Finanţelor, cu cel al Muncii. Plata gărzilor am fi putut să o facem mult mai rapid, dar au fost şi nişte bariere.

Cum aţi găsit sistemul medical venind din afara lui?

Eu am plecat la 18 ani din România şi m-am întors în acest an. În viena e o societate care funcţionează. Nu avem acest sistem nici în sănătate, dar sistemul este făcut din oameni. Dar sistemul ne omoară, asta ne pune într-o poziţie călduţă. Mă întrebaţi cum l-am găsit? Am senzaţia de mlaştină, dar sunt oameni care sunt diamante. Cred că îţi trebuie timp şi să găseşti locurile pe care se poate construi. Cred că se poate construi.

Aţi construit o reţea a citostaticelor. De ce aţi făcut-o?

Am făcut-o pentru că puteam. Cu siguranţă a fost un lucru bun. E important şi ce se întâmplă după ce faci un lucru bun. În România e o nevoie să vezi că cineva face fapte bune dezinteresat.

Care a condiţia medicului român?

Condiţia oricărui om ţine de câţiva factori. Modul în care este perceput medicul cred că este distorsionat. Ieri am lansat un site, repsect pentru medici, nu l-am numit aşa întâmplător. Atunci când spunem că pacienţii sunt needucaţi, că pacienţii nu respectă medicii sau când spun că medicii sunt şpăgari cu siguranţă greşim. Orice generalizare cred că este o greşeală de la început. Sistemul sanitar s-a degradat într-o oarecare măsură: infrastructura sanitară s-a degradat, specialităţi întregi s-au golit. Sistemul sanitar nu a progresat, iar aşteptările societăţii au crescut foarte mult. Eu nu ştiu niciun alt domeniu unde diferenţa între ceea ce oferă statul şi ceea ce îşi doreşte sănătatea să fie mai mare decât în sistemul sanitar. Din păcate nu le putem îndeplini.

Naţionalitatea română este a doua naţionalitate pentru medicii din Franţa.

Facem un calcul foarte simplu. Se cheltuiesc 30.000 de euro pentru educaţia unui medic român. La asistente problema este cel puţin la fel de mare. Vorbeam cu şefi de spitale private şi problema este să găsească asistente, educaţia lor lasă de dorit.

Ce i-ar face pe medici să se întorcă?

Foarte puţini se duc la facultatea de medicină ca să câştige bani mulţi. Plata decentă, o infrastructură decentă  şi posibilitatea de a avansa în carieră sunt câteva lucruri pentru care s-ar întoarce în ţară. Cred că putem îmbunătăţi modul în care sunt trataţi medicii rezidenţi.

Ce ar trebui făcut în sănătate?

Lucrurile care îmi ridică mie tensiunea sunt acele proiecte care nu au finalitate. Sunt bani băgaţi în proiecte din care pacientul nu are niciun beneficiu. Nu faci o investiţie în echipamente fără să ai infrastructura şi oamenii care să le folosească. Trebuie să ai un plan, trebuie să ai o viziune, care să fie integrată, să ai unde să pui acele echipamente, să ai cu cine să le operezi.

Despre cele trei spitale regionale

Ceea ce facem noi acum este să facem criterii de prioritizare, modul în care transferăm banii către spitale trebuie să se facă pe baza unor date. Ştim despre cele trei spitale regionale, pentru care ar trebui să primi 150 de milioane de euro pentru ele. Suma e uşor penibilă, Ungaria a reuşit să atragă 1,8 miliarde de euro pentru spitale. Dincolo de suma de 150 de milioane. Pregătirea acestor proiecte este zero pentru că pur şi simplu între cei 300 de angajaţi ai ministerului nu există nimeni care să ştie să facă astfel de proiecte de investiţii. Pentru asta ai nevoie de un plan, o echipă şi surse de finanţare clare, pentru că 150 de milioane nu ajung. Ştiu medici care sunt mai buni manageri decât managerii, cred că sunt viziuni uşor diferite. Unde cred eu că pot aduce plus valoare este în domeniul investiţiilor sau în alte domenii cheie precum politica medicamentului, cred că pot să aduc o viziune uşor diferită.

Ce se poate face într-un timp scurt?

Cred că poţi să faci un pic de ordine şi să laşi locul curat, eventual să schiţezi cam cum ar putea să arate locul acela peste câţiva ani. Cred că unele lucruri merg mai greu când nu ai un spate politic. Eu pot să-mi aleg secretarii de stat singur, nu primesc telefoane de la partid şi dacă vă uitaţi la oamenii care au intrat în Guvernul Cioloş pentru mulţi ar fi dificil să primească astfel de directive.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite