UPDATE A doua zi de proteste în Sănătate. Ministrul Sănătăţii a încercat să-i determine pe medici şi pe asistenţii medicali să renunţe la proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrele medicale au ieşit din nou în stradă. Este a doua zi de proteste în faţa Ministerului Sănătăţii. Principalele cerinţe sunt dublarea salariilor medicilor rezidenţi şi alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate. Personalul medical mai cere şi o lege specială pentru salarizarea personalului din sistemul de sănătate diferită de cea a bugetarilor.

UPDATE Premierul Victor Ponta afirmă că a verificat informaţia conform căreia ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ar fi cerut medicilor să protesteze pentru a obţine astfel o suplimentare de buget, dar că aceasta nu se confirmă, adăugând că rezultate pozitive vor fi obţinute doar continuând reforma.

Declaraţia a fost susţinută de premier după ce presa l-a citat pe preşedintele Camerei Federative a Medicilor, Dan Pereţianu, afirmând că ministrul Nicolăescu este cel care le-a spus că el nu are cum să ceară bani mai mulţi dacă medici nu ies pe stradă pentru a protesta.

UPDATE Eugen Nicolăescu a discutat cu angajaţii din sistemul sanitar, aflaţi în a doua zi de proteste în faţa sediului ministerului, anunţând că se fac eforturi pentru o reaşezare graduală a grilei de salarizare.

„Eu am cerut ieri primului ministru o împuternicire specială pentru discuţie cu Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor—pentru că e o decizie care nu aparţine numai de Ministerul Sănătăţii. Grila de salarizare pentru personalul medical—de ea este responsabil, după cum ştiţi, Ministerul Muncii—noi încercăm să o reaşezăm puţin, nu ştiu dacă o să reuşim toată legea 284 să o aplicăm imediat, dar poate gradualizat, poate prin nişte etape putem să o facem. De aceea eu cred că dacă de sâmbătă ne aşezăm la masă, să încercăm să identificăm perioadele pe care să le acceptăm de comun acord—iar după aceea cu Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor să găsim soluţiile”, a declarat ministrul Sănătăţii.

„Cât timp avem dialog, menajaţi-vă eforturile că aveţi destul de făcut treabă la spitale şi în general, sunt convins de asta. Eu încerc să vă asigur de bună credinţă şi în clipa în care vom termina discuţiile, până miercuri, joia viitoare, menajaţi-vă eforturile. După aceea, sigur, sunteţi liberi să faceţi ce vreţi, că dvs. decideţi. Nu decid eu pe modalităţile pe care dvs. le alegeţi”, a precizat Nicolăescu.

Acesta a admis că „medicii rezidenţi o duc foarte rău”, adăugând că sunt necesare eforturi din partea autorităţilor pentru remedierea problemei.


De altfel, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că revendicările în stradă nu sunt o soluţie, şi că dacă ar primi un procent de 6% din PIB ar fi „un ministru fericit”.

„Vă imaginaţi, dacă aş avea 6% din PIB, ce ministru fericit aş fi? Dar nu aşa punem problema. Noi încercăm să căutăm măcar nişte reaşezări ale bugetului şi eu am făcut un calcul estimativ, poate între 2% şi 20% am găsi, într-o primă etapă, pentru majorarea salariilor pentru rezidenţi”, a declarat  Eugen Nicolaescu.

„Am prezentat ieri în Guvern o informare referitoare la această situaţie şi am primit mandat de la premier ca, dacă protestatarii doresc să discute, cu mare plăcere discutăm. Numai că discuţiile sunt începute de luni de zile”, a completat ministrul. Cu toate acestea, nu vor exista date concrete până înainte de 10 octombrie.

40 de milioane de euro, necesari pentru dublarea salariilor rezidenţilor

Un medic rezident din anul întâi câştigă între 800 şi 900 de mei pe lună. Pentru creşterea salariilor acestora, efortul financiar ar fi de 40 de milioane de euro, potrivit Colegiului Medicilor.

„Toţi dorim acelaşi lucru, pentru a putea dezvolta altfel serviciile noastre pentru pacienţi, salarii decente. Acest guvern trebuie să înţeleagă că este necesar să acorde mai mult sănătăţii şi să aibă un control mai bun, pentru că nu ştim unde sunt banii”, a declarat Leondard Bărăscu, preşedintele Sanitas.

Acesta a completat că meetingul din octombrie este o acţiune delicată. „Le promitem că va fi şi mai rău. Nu ne vom opri aici, mergem până la grevă. Dacă acest guvern dă dovadă de înţelegere, îi vom ajuta noi, îi vom pescui lucrurile negative şi le vom rezolva împreună”, a mai spus Bărăscu.

În sistemul medical românesc îşi desfăşoară activitatea aproximativ 40.000 de medici.

Pe aceeaşi temă:

Au pus halatele în cui şi au ieşit în stradă. 150 de cadre medicale au protestat în faţa Ministerului Sănătăţii

Peste 150 de medici şi asistenţi medicali au pus halatele în cui şi au ieşit miercuri în stradă. Protestează faţă de salariile mici, suprasolicitarea din spitale şi procentul mic din PIB alocat sănătăţii. „Vrem dreptate pentru Sănătate!”, au scandat la unison cei prezenţi în faţa Ministerului Sănătăţii, instituţie care nu a avut până acum niciun fel de reacţie oficială.

Medicii încep miercuri protestele. Activitatea acestora nu va fi încă blocată

Începând de miercuri şi până pe 27 septembrie, între orele 11-13, cadrele medicale din toată ţara vor ieşi în stradă pentru a picheta sediile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor. Medicii vor veni prin rotaţie în Bucureşti, după cum au anunţat ieri reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor în Sănătate şi nu vor pune în pericol activitatea medicală din spitalele unde lucrează.

VIDEO Secţiile private în spitalele publice, soluţia ministrului Sănătăţii pentru creşterea veniturilor medicilor

Eugen Nicolăescu a spus la Focşani că deocamdată este vorba de un proiect pilor, care va demara la începutul anului viitor cu 12 spitale din ţară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite