Încep disponibilizările în cadrul Direcţiilor de Sănătătate Publică. Până la 15% din oameni vor intra în şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până pe 10 iulie, Direcţiile de Sănătate Publică judeţene (DSP) sunt obligate să prezinte Ministerului Sănătăţii trei variante de reducere a numărului de posturi din subordine. Prin urmare, vor fi înlăturaţi între 4% şi 15% din cei care lucrează în DSP-uri în momentul de faţă.

O circulară transmisă de Ministerul Sănătăţii tuturor direcţiilor de sănătate publică arată că după desfiinţarea posturilor vacante, la numărul de posturi ocupate ar trebui să se aplice o reducere de 4%.

Totuşi, „în vederea efectuării unei analize unitare la nivelul direcţiilor de sănătate publică, vor fi înaintate Direcţiei de organizare şi politici salariale din cadrul Ministerului Sănătăţii trei variante de reduceri prin aplicarea următoarelor procente: 4%, 10%, 15%”, informează Mediafax.

Pe 27 iunie, ministerul Sănătăţii anunţa că numărul de posturi din minister şi cele din direcţiile de sănătate vor fi reduse pentru reducerea cheltuielilor din Sănătate. Măsura nu se aplică în niciun caz unităţilor sanitare, unde politica de personal a rămas aceeaşi: o persoană angajată la una care a plecat.

Cazul DSP Teleorman - prin restructurare rămân jumătate din posturi

Angajaţii DSP Teleorman au transmis, într-o scrisoare înaintată premierului Victor Ponta, că prin restructurarea organizatorică doar 50 de posturi din cele 100 existente la ora actuală vor rămâne în structurile mai sus menţionate.

„Restul de 50 de posturi vor fi disponibilizate, în cazul în care la nivelul judeţului va exista un oficiu judeţean de sănătate publică, iar structura de avize şi autorizări pe proprie răspundere a structurilor nemedicale se va transfera la Consiliul Judeţean”, se arată în documentul obţinut de Adevărul.

Astfel, conform scrisorii, „aşa zisa descentralizare, care se realizează astfel cu reducere mare de personal, este de fapt o centralizare a tuturor resurselor financiare din regiune. Ea va crea probleme în finanţarea spitalelor, aceastea urmând să solicite finanţare de la Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională de Programe de Sănătate şi Agenţia Naţională de Achiziţii şi Investiţii în Sănătate, două instituţii mamut care urmează a fi înfiinţate”.

De asemenea, mai susţin angajaţii DSP Teleorman, „oficiile judeţene se vor ocupa cu metodologii de lucru profesionale, neavând nicio atribuţie în domeniul regelementării sanitare”. Prin urmare, se îngreunează relaţia cu cetăţeanul.

5% din personal ar putea intra în şomaj

DSP Teleorman a realizat venituri proprii în valoare de circa 600.000 de lei, care de asemenea realizează venituri pentru bugetul de stat de circa 200.000 de lei din contravenţii aplicate de Inspecţia Sanitară de Stat, se mai arată în document.

Între 3 şi 5% din personalul din Direcţiile de Sănătate Publică şi din Casele Judeţene de Sănătate probabil că nu vor mai avea unde să lucreze şi vor intra în şomaj, a spus Nicolăescu.

Potrivit ministrului, restul angajaţilor din aceste unităţi se vor redistribui. „O Direcţie de Sănătate Publică are o serie de atribuţii. Direcţia respectivă rămâne la nivel de birou în judeţ, restul personalului pleacă la consiliul judeţean. O parte dintre atribuţii le trecem la autorităţile locale. O altă parte la nivel de regiune. Unii medici şi asistenţi au locuri de muncă nici nu vă imaginaţi cât de multe în spitale, la alţi operatori de servicii medicale. Au de lucru daca vor. Totuşi, 3-4-5% probabil că nu vor avea unde să lucreze şi vor intra în şomaj“, a explicat ministrul Sănătăţii.

Pe aceeaşi temă:

Nicolăescu: 50 de milioane de euro vom elibera prin restructurarea caselor de sănătate şi a DSP-urilor

UPDATE Nicolăescu: casele judeţene de asigurări vor fi desfiinţate. Vasile Cepoi: "Trebuie pus ceva în loc"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite