În 2012, a crescut cu 50% numărul de români diagnosticaţi cu cancer faţă de 2011. Suntem pe locul 10 în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancerul de plămâni este frecvent în România FOTO Adevărul
Cancerul de plămâni este frecvent în România FOTO Adevărul

Numărul bolnavilor de cancer din România este în creştere. Potrivit unui studiu, doar în anul 2012 au fost depistate aproape 80.000 de cazuri noi de cancer, ţara noastră fiind clasată de Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (EUCAN) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe locul zece în rândul statelor europene.

„În ultima săptămână am avut numeroase discuţii legate de fondurile insuficiente ale spitalelor de stat, criza personalului medical, corupţia şi abuzul din sistem. Însă poate cel mai dureros aspect este cel legat de criza citostaticelor şi lipsa medicamentelor vitale necesare tratării pacienţilor de cancer. În aceste condiţii, bolnavii nu au altă variantă decât să se trateze în străinătate şi să plătească sume substanţiale pentru îngrijire specializată”, spune Zahal Levy, reprezentant al unui furnizor de asigurări private de sănătate.

Mai precis, programul de cercetări EUCAN a arătat că au existat 78.760 de noi cazuri de români care suferă de diferite tipuri de cancer, marcând o creştere faţă de anul 2011, când s-au înregistrat 51.450 de noi cazuri.

Cele mai des întâlnite tipuri de cancer sunt cancerul la sân, la plămâni şi colon. Potrivit cifrelor furnizate de EUCAN în anul 2012, 35,611 femei şi 43,149 bărbaţi din România suferă de cancer.

28 de medicamente oncologice, monitorizate de Ministerul Sănătăţii

Lipsa unora dintre citostatice i-a determinat pe medicii din Comisia de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătăţii să recomande o serie de scheme alternative de tratament care să vină în sprijinul bolnavilor oncologici. Măsura este văzută cu scepticism de reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi, însă ministerul a înaintat deja lista atât Caselor de Sănătate, cât şi Direcţiilor de Sănătate Publică din teritoriu.

Ministerul Sănătăţii monitorizează 28 de medicamente pentru cancer şi leucemie, după cum a anunţat Eugen Nicolăescu. Măsura a fost luată pentru a nu crea disfuncţionalităţi în aprovizionarea farmaciilor şi spitalelor cu aceste produse, vitale pentru pacienţii oncologici.

De asemenea, Nicolăescu a anunţat zilele trecute că sistează exporturile paralele de medicamente pentru citostaticele aflate la risc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite