Război deschis între CCR şi SRI. Zegrean: SRI ne-a acuzat că am creat un vid legislativ. Un judecator s-a plâns la CE pe tema ameninţărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Zegrean, preşedintele CCR
Augustin Zegrean, preşedintele CCR

Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale, a denunţat joi presiuni ale politicienilor si ale institutiilor pe tema legii securităţii cibernetice, pe care CCR a declarat-o ieri neconstituţională.De asemenea, Zegrean a dezvăluit că un judecător CCR s-a plâns chiar Comisiei Europene din cauza presiunilor la care a fost supus.

„Nu se poate ca de fiecare data (când CCR s-a pronuntat pe legile Big Brother - n.r.) să apară reprezentanţi ai politicului să ne spună ce avem de făcut, că după aceea să atragă atenţia că vom da socoteală, vom fi învinuiţi că dacă se întimplă ceva noi vom fi traşi la răspundere", a spus Zegrean.

„La ultima întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene, pe MCV, unul dintre judecătorii CCR s-a plâns că se teme că e prea mare presiune şi că îi este frică să fie judecător la CCR“, a adăugat Zegrean, fără a face  public numele judecătorului care s-a plâns la Comisia Europeană.

„Instituţii ale statului sau parlamentari au făcut acuzaţii deosebit de grave la adresa Curţii, aceste acuzaţii sunt de natură a pune presiune pe judecătorii CCR", a mai spus Zegrean, care a nominalizat SRI printre institutiile care au pus presiune, si a citat un comunicat de presa al SRI în care judecatorii CCR erau acuzaţi că, prin votul lor, au creat un vid legislativ.

“Noi analizăm legi şi verificăm dacă sunt conforme cu Constituţia. Nu am spus că aceste legi nu trebuie făcute (legile de tip Big Brother – n.r.), ci doar că trebuie respectate dispoziţiile constituţionale. Nu suntem noi responsabili de vidul legislativ. Este regretabil că suntem acuzaţi după ce pronunţăm decizii. Îi rugăm să se abţină”, a mai declarat şeful CCR.Cum să fie vid legislativ, când noi ne-am pronunţat pe o lege care nu intrase în vigoare?", s-a intrebat Zegrean.

Întrebat dacă vede vreo legatură între votul de ieri al Curţii, care a respins proiectul legii securităţii cibernetice, şi declanşarea urmăririi penale împotriva lui Toni Greblă, judecatorul CCR acuzat de trafic de influenţă, Zegrean a respins ideea.

Directorul SRI, George Maior, a insistat pentru adoptarea legii securităţii cibernetice. „Nu e un proiect de lege care să extindă monitorizarea. El ne va da instrumente analitice de a corobora anumite date în situaţia în care am avea în vedere asemenea evenimente în viitor pe teritorul României. Nu am început acum dezbaterea pe aceste legi. Dezbaterea e de multă vreme, imediat ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Legea retenţiei datelor. Dar şi Curtea Constituţională spune că e nevoie de această lege. Am înţeles decizia CCR, considerentele pentru care a fost declarată neconstituţională şi încercăm să remediem aspectele avute în vedere de Curte. Este vorba de a avea o lege pusă în acord cu exigenţele CCR, nu una care să amplifice capacitatea de monitorizare, aşa cum s-a spus. Este o lege democratică, utilizată în toate ţările europene“, spunea Maior în urmă cu câteva zile.

În 8 ianuarie, deputatul PNL Radu Zlati, a declarat ca sefii Procuraturii Generale si SRI folosesc tragedia din Franta pentru a pune presiune asupra Curtii Constitutionale (CCR), care are pe rol judecarea contestatiei pe care liberalii au depus-o cu privire la Legea securitatii cibernetice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite