Votul prin corespondenţă, doar pentru parlamentare
0Legea votului prin corespondenţă, aşa cum a ajuns în varianta de la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, ar urma să se aplice în cazul alegerilor parlamentare, potrivit unui amendament depus de parlamentarii PSD şi asupra căruia va exista consens şi din partea liberalilor.
Acest proiect de lege are mai multe neclarităţi în ceea ce priveşte modul în care a fost redactat, aspect subliniat mai ales de organizaţiile non -guvernamentale care au urmărit parcursul legii, dar şi de parlamentari, cum sunt cei de la UDMR, care se opun votului. „Legea acoperă numai alegătorii care au domiciliul şi reşedinţa în străinătate şi prin condiţiile de înscriere e birocratizat sistemul. Trebuie adusă cerere, document de identitate şi un alt document care să arate că respectivul cetăţean este domiciliat sau are reşedinţă în străinătate. De asemenea, nu poate fi urmărit traseul buletinului de vot după votul propriu-zis”, a precizat pentru „Adevărul“ reprezentantul Expert Forum, Septimius Pârvu, doar câteva dintre aspectele discutabile ale legii.
Totuşi, pe lângă aceste probleme semnalate, PSD-ul a venit cu amendament prin care actuala lege a votului prin corespondenţă ar urma să se aplice doar la alegerile parlamentare, pentru ca ca apoi să fie modificată şi completată pentru a cuprinde şi celalte tipuri de alegeri: europarlamentare şi prezidenţiale.
„Este o formulă care circulă în acest moment pentru o asemenea variantă de lege”, a confirmat deputatul PNL Mihai Voicu, parlamentar care menţionează că PNL nu s-ar opune acestui amendament. Deputatul aduce şi precizări. „Este, ca să spun aşa, un fel de proiect pilot. Aplicăm legea pentru alegerile parlamentare de la anul, iar următorul rând de alegeri ar avea loc la europarlamentarele din 2019. Până în mai 2018 (n.r.- legea trebuie să fie în vigoare cu cel puţin un înainte de respectivul rând de alegeri) e şi o altă majoritate parlamentară. Nu mi se pare o tragedie dacă pentru moment s-ar face o lege numai pentru parlamentare. Mai vedem ce am greşit, vedem, apoi, ce facem şi pentru prezidenţiale”, a mai spus deputatul Mihai Voicu.
O altă propunere din partea PSD este renunţarea la posibilitatea înregistrării online a alegătorilor, dar care nu e agreată şi de colegii din PNL. “Noi nu suntem de acord cu renunţarea la înregistrarea online. Vom vota împotrivă ferm. Rămâne să vedem forma finală de mâine (n.r. azi)”, a conchis Voicu.
La rândul lor, cei din UDMR, prin vocea deputatului Marton Arpad, au anunţat că aşteaptă sprijin parlamentar pentru a strânge u număr suficient de aleşi din Legislativ pentru a contesta legea la CCR. Până la acest moment, însă, UDMR a depus un amendament prin care cer ca toate actele pe care ar trebui alegătorii să le depună pentru a putea vota prin corespondenţă, să fie legalizate. Aprobarea unui asemenea amendament i-ar face pe cei din străinătate care votr să voteze să cheltuie şi mai mulţi bani, dar şi să petreaă mai mult timp pentru înscriere pentru votul prin corespondenţă.
Marţi, de la ora 16.00, aleşii din Comisia de Cod Electoral se vor întâlni pentru a aproba raportul privind forma finală a legii pentru miercuri aceasta să fie votată în plenul Camerei Deputaţilor.