Vizita lui Joe Biden: statul de drept, mai important decât Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden, în haină de militar Foto: Eduard Enea
Joe Biden, în haină de militar Foto: Eduard Enea

Vicepreşedintele Americii a insistat, la Bucureşti, cu mesaje privind justiţia şi respectarea statului de drept şi a vorbit mai puţin pe subiectul Ucraina, aşa cum era de aşteptat

A doua zi a vizitei vicepreşedintelui Joe Biden la Bucureşti a fost rezervată discuţiilor cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victort Ponta. Biden a sosit la Cotroceni cu aproximativ un sfert de oră întârziere, dar cu un zâmbet larg pe chip. Preşedintele Băsescu l-a întâmpinat, senin, cu un: „Long time, no see!“ (n.r. - Nu ne-am văzut de mult), replică la care vicepreşedintele SUA a reacţionat afectuos. „Mă bucur să te văd!“. Conversaţia dintre cei doi lideri a durat mai bine de o oră, timp în care, în grădina Palatului Cotroceni, erau puse la punct ultimele detalii pentru discursul comun. Un singur incident a tulburat armonia: la începutul alocuţiunii susţinute de Biden, unul dintre cele două steaguri americane a căzut.Mesajul oficialului american a fost clar: consolidarea statului de drept.

„Apreciem eforturile dumneavoastră personale pentru a consolida şi proteja statul de drept aici în România. Este important pentru economia, pentru democraţia şi pentru libertatea dumneavoastră şi, mai presus de tot, este important pentru vieţile cetăţenilor care au dreptul să ştie că firmele lor pot să concureze fără nicio grijă că disputele sunt judecate transparent în instanţă şi că niciun român şi niciun american nu se găseşte deasupra legii“, a spus Biden, care a avut un mesaj scurt şi pentru preşedintele Traian Băsescu. „Ştiu că sunteţi la final de mandate. Ne veţi lipsi!“

Deţi toată lumea punea vizita celui de-al doilea om al Americii în contextul tensiunilor din Ucraina, Joe Biden a avut un singur mesaj pe tema situaţiei de la Kiev. „Dacă Feredaţia Rusă subminează alegerile din Ucraina, trebuie să fim hotărâţi să aplicăm sancţiuni mai puternice Rusiei şi să reinvestim şi mai puternic în alianţa NATO“, a spus, clar, Biden.

Ponta, Biden, Chevron, Gazprom
Următoarea oprire a fost Palatul Victoria, pentru o întâlnire cu Victor Ponta şi cu mai mulţi miniştri români, printre care Titus Corlăţean, Gabriel Oprea, Mircea Duşa şi Robert Cazanciuc. La dezbateri a participat şi însărcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher.

La începutul discuţiilor, premierul României a încercat să facă o glumă. „Duane Butcher este un fel de consilier juridic. Ne ajută să nu facem greşeli“, a spus Ponta, stârnind amuzamentul delegaţiei americane. Butcher este recunoscut pentru modul în care a taxat derapajele Guvernului Ponta.

După o altă oră de discuţii, Ponta şi Biden au ieşit la declaraţii. Printre temele de discuţie s-a numărat şi Rusia, dar privită strict din punct de vedere energetic. „Rusia nu trebuie să folosească resursele de energie ca armă. Piaţa de energie europeană trebuie să fie sigură, diversă. Suntem gata să vă asigurăm ajutorul necesar pentru dezvoltarea conductelor petroliere din România“, a spus, cu convingere, Biden. Deşi în declaraţia cu Biden, Ponta nu a amintit nimic de gazele de şist, într-o intervenţie la România TV, premierul a recunoscut că subiectul a fost tratat pe larg. „Sigur că am discutat despre gaze de şist. I-am spus vicepreşedintelui Biden cum am reuşit, până la urmă, să-i conving pe cei mai mulţi cu care am discutat în România: Chevron întotdeauna e mai bine decât Gazprom“, a spus Ponta. Totuşi, premierul a uitat să-i mai spună ceva vicepreşedintelui SUA: că săptămâna trecută, aflat în campanie electorală la Vaslui, a refuzat să meargă la Pungeşti, acolo unde protestele la adresa exploatării gazelor de şist continuă.

DNA şi ANI, lăudate
De la Palatul Victoria, Biden s-a întors la Cotroceni pentru a discuta cu societatea civilă. În faţa a zeci de persoane, printre care, Traian Băsescu, Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, Valeriu Zgonea şi Mugur Isărescu, Biden a lăudat, fără ocolişuri, progresul înregistrat de instituţiile anticorupţie. „DNA şi-a stabilit independenţa şi a trimis 1.000 de cazuri în faţa justiţiei anul trecut, ANI a trimis peste 6.000 de cazuri de incompatibilitate de persoane care aveau proprietăţi nejustificate. Nu e de mirare că instituţiile anticorupţie sunt cotate ca fiind cele mai credibile“, a spus, în încheiere, Biden.

Ofiţerul Năstase
Fostul tenismen Ilie Năstase, care candidează acum pentru un loc de senator din partea alianţei PSD-UNPR-PC, a fost invitat de premierul Victor Ponta,  la Palatul Victoria, pentru a participa la întâlnirea cu vicepreşedintele SUA. Năstase a venit îmbrăcat în haine de ofiţer şi i-a dăruit lui Biden o rachetă de tenis.

Primele-doamne, întâlnire la Muzeul Satului
În timp ce Traian Băsescu şi vicepreşedintele Joseph Biden se aflau la Palatul Cotroceni, soţiile celor doi lideri s-au plimbat prin Muzeul Satului. Jill Biden (foto în albastru) a fost întâmpinată, la muzeu, cu pâine şi sare, din care a gustat, după care a vizitat clădirea. Soţia vicepreşedintelui american a fost, în mod deosebit, impresionată de o casă provenind din judeţul Bistriţa-Năsăud, dar şi de o biserică realizată în stil maramureşean.

Citeşte şi:

  • Întrebări deloc retorice pentru vicepreşedintele Joe Biden După cum se ştie, în această săptămână, numărul 2 în ierarhia administraţiei americane va poposi la Bucureşti, pentru a discuta cu preşedintele şi cu premierul din România, despre situaţia tot mai îngrijorătoare din Ucraina. Anterior, Avril Haines, adjunctul directorului Agenţiei Centrale de Investigaţii l-a informat pe şeful statului român cu privire la posibile evoluţii la est de frontiera răsăriteană a NATO.  
  • Joe Biden: Sprijinul României va avea un rol cheie pentru refacerea stabilităţii Ucrainei şi aderarea la UE a Moldovei Biden a declarat că vizita sa la Bucureşti reprezintă o ocazie de a mulţumi conducerii României, armatei române şi publicului român pentru tot ce a făcut această ţară pentru a susţine NATO, dar şi pentru a reconfirma angajamentul de neclintit al SUA faţă de apărarea colectivă a aliaţilor săi europeni.
  • Biden: România a progresat în consolidarea statului de drept, dar mai sunt lucruri de făcut România făcut progrese reale în consolidarea statului de drept şi în tragerea la răspundere a demnitarilor, dar mai sunt lucruri de făcut, a declarat, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Mediafax, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, subliniind că Washingtonul va ajuta Bucureştiul să rămână „pe drumul cel bun".
  • SUA este alături de România - vestea cea mai importantă a momentului Vizita lui Joe Biden în România, la o săptămână după prezenţa în ţara noastră a şefului NATO şi a adjunctei şefului CIA, precum şi înainte de venirea şefului Pentagonului - arată că SUA rămâne un partener pentru România şi că, în actualul context geopolitic, suntem şi trebuie să ne simţim în siguranţă.
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite