Victor Ponta: „Propunerea preşedintelui privind şefii Parchetelor este una interesantă, dar un acord nu poate modifica legea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta consideră că propunerea preşedintelui Băsescu privind numirea şefilor DNA şi Parchetului General este interesantă FOTO Adevărul
Victor Ponta consideră că propunerea preşedintelui Băsescu privind numirea şefilor DNA şi Parchetului General este interesantă FOTO Adevărul

Propunerea avansată de preşedintele Traian Băsescu privind numirea şefilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Parchetului General este „interesantă“, crede premierul Victor Ponta.

Premierul a declarat vineri seară la B1 TV că legea este clară, în condiţiile în care şefii DNA şi ai Parchetului General sunt propuşi de ministrul Justiţiei şi avizaţi de Consiliul Superior al Magistraturii.

„Este o propunere interesantă, ceea ce înseamnă că ministrul Justiþiei cu CSM şi cu preşedintele vor discuta cum e cu procurorii. (...) Acordul nu poate fi împotriva legii. Acum, legea spune foarte clar: ministrul propune, CSM avizează. Nu ai cum să închei un acord prin care să modifici legea. Nu se poate“, a spus premierul.
 

Victor Ponta a arătat că funcţiile de procuror general şi de şef al DNA sunt foarte importante pentru politicieni.

„În România, procurorii sunt un pic în zona Justiţiei, dar sunt un pic şi în zona Executivului pentru că sunt sub autoritatea ministrului Justiţiei, aşa scrie în Constituţie, în realitate nu prea mai sunt sub nicio autoritate şi se supun controlului ierarhic. Practic, ultimul procuror de la judecătoria din cea mai îndepărtată localitate de Bucureşti se supune ierarhic procurorului general. Din acest motiv, funcţia de procuror general şi procuror-şef al DNA sunt foarte importante pentru politicieni. (...) Funcţia de preşedinte al Curţii Supreme nu e atât de importantă pentru politicieni pentru că nu este şeful judecătorilor de la judecătorie sau de la tribunal, este doar al Instanţei Supreme. De asta nu o să auzim mari discuţii între politicieni cine este preşedintele Înaltei Curţi“, a susţinut premierul.

În opinia sa, procurorii ar trebui să aibă aceleaşi drepturi ca acelea deţinute de judecători. 

„Eu am propus să rupem pisica în două, dar să nu o rupem ducând procurorii cu totul spre Executiv, cum e în Marea Britanie, hai să facem cum e în Italia - să facem procurorul cu adevărat egal cu judecătorul. Asta înseamnă că nu mai este sub autoritatea ministrului Justiţiei, asta înseamnă că nu mai are control ierarhic de la procurorul superior şi că procurorii de la Parchetul de pe lângă tribunal sunt exact cum sunt judecătorii de la tribunal: se organizează în Parchet, sigur au un procuror-şef pe care îl numeşte CSM prin concurs şi nu răspund decât în faţa legii şi în faţa procurorului-şef de acolo. Dacă tot vorbim de independenţa procurorilor, hai să o facem cu adevărat“, a încheiat Ponta.

Preşedintele Traian Bãsescu propune ca şefii DNA şi Parchetului General să fie selectaţi de Consiliul Superior al Magistraturii ca soluţie pentru ieşirea din blocaj, după ce iniţial a avansat ideea, la întâlnirea cu premierul şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, de creare a unei comisii formate din reprezentanţi ai Preşedinţiei, CSM şi Ministerul Justiţiei, variantă despre care susţine cã a eşuat.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite