Victor Ponta, obligat de instanţă să organizeze alegeri parţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta profită de toate portiţele legilor
Victor Ponta profită de toate portiţele legilor

Curtea de Apel Cluj a hotărât că Executivul trebuie să organizeze alegeri pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, după ce premierul Ponta a refuzat sistematic să aplice legea

Premierul Victor Ponta este împins de Justiţie să respecte legea, deşi el se opune în fel şi chip. Curtea de Apel Cluj a obligat Guvernul să stabilească o dată pentru organizarea alegerilor parţiale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, post rămas vacant după ce Horia Uioreanu a renunţat la funcţie tocmai în octombrie 2014, ca urmare a problemelor cu Justiţia.

Decizia instanţei clujene vine după ce consilierul judeţean Mihai Seplecan (PNL) l-a dat pe Ponta în judecată pe motiv că nu a respectat Legea electorală, care spune că Guvernul trebuie să organizeze alegeri „în cel mult trei luni“ de la vacantarea unui post de primar, şef de consiliu judeţean sau parlamentar. „S-a dispus admiterea acţiunii formulate de reclamant şi în consecinţă a fost obligat pârâtul (n.r. – Victor Ponta) să efectueze operaţiunile prevăzute de lege în vederea stabilirii datei desfăşurării alegerilor parţiale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj“, se arată în decizia Curţii, care poate fi atacată cu recurs de către Guvern.

„S-a ajuns la situaţia ca totul să se trateze prin tribunale din cauza faptului că la PSD înfrângerea legii prin tergiversare şi forţare este normă de lucru. Reamintesc faptul că există şi acţiuni penale împotriva premierului Victor Viorel Ponta, nu numai de contencios administrativ“, a spus Seplecan după decizia instanţei din Cluj. După şedinţa de ieri a PSD, Victor Ponta a fost întrebat cum comentează decizia instanţei. „Vom respecta decizia instanţei. Respectăm deciziile instanţei“, a repetat, mecanic, Ponta. Când jurnaliştii au insistat, întrebându-l de ce nu a organizat alegeri până acum, Ponta  a pus aceeaşi placă: „Vom respecta decizia instanţei“. De ce a fost nevoie de o decizie a instanţei?

„Schimbarea vine de la Cluj“
Legea electorală are o hibă: nu prevede sancţiuni în caz că sunt depăşite cele 90 de zile în care Guvernul trebuie să organizeze alegeri. Iar Ponta a profitat de acest lucru. Spre exemplu, la Cluj, au trecut şase luni de la demisia lui Uioreanu, Guvernul nu s-a sinchisit să facă alegeri, dar nimeni n-a plătit. Acum, instanţa l-a obligat pe Ponta să pună în aplicare legea. „Deci, se poate! Schimbarea vine de la Cluj. De aceea îi sfătuiesc pe toţi cei aflaţi în situaţii similare să procedeze la acţionarea în judecată a acestui Guvern nu prea obişnuit cu respectarea Legii“, a îndemnat liberalul Mihai Seplecan, autorul moral al înfrângerii lui Ponta.

„De muncit când mai muncim?“
În urmă cu câteva luni, premierul Ponta trata cu aroganţă subiectul alegerilor parţiale. „România nu trebuie să stea tot timpul în alegeri, ci trebuie să ai date în care strângi mai multe tipuri de alegeri şi în felul acesta economiseşti bani şi fereşti societatea de o campanie electorală neîntreruptă. Deci strict politic, PSD-ului i-ar conveni să organizeze alegeri pentru că cel puţin două din trei le-am câştiga. Dar aici nu este vorba de un interes politic, aici e vorba dacă facem în fiecare săptămână şi ţinem ţara tot timpul în alegeri pentru un mandat care se termină peste un an. De muncit când mai muncim dacă stăm tot timpul numai în alegeri?“, a fost argumentele oferite de prim-ministru la începutul anului.

Unde mai e nevoie de alegeri
Judeţele Cluj-Napoca, Brăila, Hunedoara, Vâlcea şi Neamţ nu au preşedinţi de ceva vreme. Horia Uioreanu şi Gheorghe Bunea-Stancu au fost săltaţi de mascaţi, Mircea Moloţ a pierdut procesul cu ANI, iar Ioan Câlea şi Culiţă Tărâţă au decedat. De asemenea, în întreaga ţară, există 26 de primării în care trebuiau organizate alegeri parţiale. În plus, mai sunt şi colegii parlamentare care au rămas vacante după ce unii senatori sau deputaţi au demisionat, au decedat sau, cel mai adesea, au ajuns la puşcărie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite