Ponta, la Digi 24: Vineri voi face două propuneri - Rozalia Biro, la Ministerul Culturii şi Claudiu Manda, la Buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Eduard Enea
Premierul Victor Ponta FOTO Eduard Enea

Premierul Victor Ponta a discutat, la Digi 24, despre proiectul său de preşedinte pe care îl propune românilor, despre persoanele care vor ocupa ministerul Culturii şi al Bugetului, despre obiectivele ministerului de Transporturi, dar şi despre cazul baronului Adrian Duicu.

Principalele declaraţii ale premierului:

Am avut un condamnament de urgenţă. Vicrepremierul Dragnea este coordonatorul tuturor resurse guvernamentale. Vineri este domnul Oprea.

Despre situaţia regională

Categoric, regiunea a fost destabilizată de acţiunile Rusiei. România nu a fost afectată în mod direct. Rusia influenţează drumul european al Moldovei. Accentuarea europeană a Republicii Moldova este principalul obiectiv de politică externă a României. Suntem o ţară sigură pentru că avem aliaţi puternici, iar noi suntem puternici. Evident că influenţează problemele de energie. Toate aceste lucruri denotă un pericol real şi dacă UE şi SUA nu au o politică clar coordonată cu siguranţă principiului Rusiei, dividere et impera, va da roade

Noi avem două obiective fundamentale, scutul antiracheta, în desfăşurare, şi dezvoltarea capacităţii de la Mihail Kogalniceanu. Dacă va exista mai departe, politic şi strategic, posibilitatea ca România să aibă o prezentţă militară mai importantă, cu siguranţă eu sunt pentru acest lucru. Polonia a fost mai activă şi a fost considerată mai important de sprijinită în această perioadă. Este vorba şi de cele trei ţări baltice. Polonia este un fel de frate mai mare, aşa cum România trebuie să fie pentru R. Moldova. România şi UE, dar mai mult România, face lucruri concrete pentru viaţa lor. Ridicarea vizelor a fost cel mai mare efort.

Despre obiectivele politicii externe a României

Poate că este obişnuinţa că eu sau Guvernul nu suntem de acord cu Traian Băsescu. În politica externă nu ne-am contrazis niciodată. Nu cred că s-a greşit cu ceva în ultimii 14 ani. România a luat decizia să înceapă negocierile la UE din perioada Guvernului Isărescu. Ceea ce mă diferenţiază de preşedinte, este că eu cred că România trebue să-şi dezvolte parteneriate strategice economice şi cu alte ţări: Turcia, China. Cu Rusia, din păcate, nu văd o dezvoltare a relaţiilor economice.

Despre discursul de la lansare

Eu cred că tot cetăţenii României, indiferent de religie şi etnie, au drepturi egale. Am simţit nevoia să iau o poziţie împotriva unei construcţii, în care ideea că suntem români sau ortodoxi este o vinovăţie. Sprijin toate cultele religioase. Vreau să fim o societate în care să nu existe niciun fel de discriminare, dar nici să fie un defect că faci parte din majoritate. În ultimii nouă ani şi jumătate ni s-a cultivat mentalitatea că din România nu vine nimic bun, că trebuie să vină cineva din altă ţară să ne verifice. Suntem o ţară cu propriile noastre resurse şi potenţial.

Am fost invitat la prânz de către Patriarh. Seara s-a declanşat un atac, că ce caută Ponta acolo. Am fost la fel de respectat de către conducătorii celorlalte culte religioase. Egalitatea înseamnă chiar egalitate. Poate a fost un subiect speculat în sens negativ. Din punctul meu de vedere, patriotismul este altceva decât şovinismul. Nu m-aţi auzit spunând că România ar trebui să persecute, să intre într-un conflcit cu alte ţări. Europa secolului XXI este una unită.

Mi s-a părut comic că de ce vorbesc de religie Alianţa Creştin Liberală. Nu mi se pare o denumire greşită, dar nu ştiu de la ce a venit. Mi se pare ciudat să-mi fie reproşat că am încercat să lămuresc acest lucru. Oricine va fi desemnat de ACL, va fi un candidat puternic.

Despre sloganul „Dreptate până la capăt“

„Dreptate până la capăt“ a fost nu doar un slogan, ci o concepţie a USL, care ne-a adus un rezultat fără precedent în alegeri. Chiar dacă USL nu mai există, obligaţia de cei care ne-au votat este valabilă până în 2016. Am preluat făclia din mâna lui Crin şi vreau să o duc până la capăt. Eu vreau să fiu un preşedinte care vrea să schimbe aproape tot ce a făcut Traian Băsescu.

Despre numirile la Cultură şi Buget

Vineri voi face două propuneri: Rozalia Biro, la ministerul Culturii, şi Claudiu Manda, la Buget. Este un deputat tânăr, a lucrat la Comisia de Buget, este vicepreşedinte. Voi promova în continuare oameni tineri. Pe zona de buget vreau să trecem un pic de la calculul pur contabil la o gândire economico-bugetară.

Despre rectificarea bugetară

Să vedem dacă nu cumva pe trimestrul trei şi patru acea problemă de încasări, provenită din cauza celor care comercializează, care au câştigat ei ce am pierdut noi, având stocuri. Normal că nu include şi impactul reducerii CAS. Domnul Dumitru de la Consiliu Fiscal este susţinătorul domnului Băsescu. Ştie că nu am cum să pun într-o lege impactul unei măsuri care nu a intrat în vigoare. Proiectul este retrimis în Parlament de către preşedinte. Fac a doua rectificare în măsura în care se adoptă şi alte acte normative. Domnul Dumitru, dacă nu vrea să facă doar propagandă, cu siguranţă nu ar fi făcut acest lucru. Am voie două rectificări. Mai este obligatoriu o rectificare în toamnă. Sunt instituţii publice care mi-au trimis că nu le ajung salariile.

Aceşti bani la buget au venit din cheltuieli mai puţin decât erau prevăzute şi din cheltuieli neefectuate. Investiţiile se referă la programe cu finanţare europeană şi investiţii din buget. Iulie, august, septembrie sunt lunile în care se lucrează cel mai mult. La noi, orice achiziţie publică durează foarte mult. Comisia Europeană ne-a spus că se fură bani la achiziţiile publice.

Avem Direcţia Anti Fraudă, DNA, DIICOT, toate sunt eficiente, nu mai putem pleca de la prezumţia de vinovăţie. Ne autoblocăm. Eu nu cred că trebuie tot timpul să spunem că 27 de state sunt cinstite şi noi, nu. Avem un sistem de combatere, avem instituţii, pe care toată lumea le laudă şi pe bună dreptate. Cea mai importantă autostradă, Comarnic -Braşov, am tot amânat-o. Acum mai avem puţin şi semnăm contractul şi la investirea lui Rus preşedintele spunea că sunt fapte de corupţie. Băsescu a minţit. Ştie de la serviciile de informaţii că nu există fapte de corupţie. România, dacă ajunge în 2018, şi nu putem să trecem munţii, am pierdut 100 de ani degeaba.

Despre Codul Fiscal

Nu l-a obţinut Mediafax. Noi l-am dat. Este un draft care se discută, se dezbate. Nu există detalii. Există necesitatea de a avea un nou Cod Fiscal. Cum va arăta nu vă poate spune nimeni astăzi, pentru că este într-o fază embrionară, trebuie să meargă în Parlament, să vedem dacă este sau nu promulgat.

Pentru mine nu este an electoral pentru că sunt la guvernare. Eu fac lucruri şi ceilalţi le critică. Mie îmi convine aceatsă poziţie. Am văzut un comunicat de la PNL  care spunea ca guvernarea PSD să-şi asume defrişarea pădurilor. Toate pădurile s-au tăiat din martie.

Despre dosarul Duicu

Este o campanie pe care a declanşat-o domnul Sârbu. Procurorii au trimis rechizitoriu şi eu nu am nicio calitate procesuală. Au verificat, au audiat martori şi a rezultat că nu am fost coautor la vreo infracţiune. Habar nu am dacă am fost la masă cu Duicu. Dacă mă întrebaţi cu cine am fost la masă acum un an şi jumate, nu ştiu. Probabil am fost. Domnul Cazanciuc a spus ce a avut de spus. Procurorii care au anchetat cauza au constatat că nu s-a întâmplat nimic ilegal. Este o înscenare de presă. Discuţiile domnului Duicu au fost prezentate ca fapte. Convorbirile există. Tot aflu că l-am omorât pe Cristi Panait. Am văzut câţiva lideri de la PNL, PDL că au spus în mod repetat.

Despre tema Justiţiei

Nu este neapărat o temă de campanie. Eu cred că o Justiţie independetă este esenţială. Niciodată un om politic, fie el şi preşedinte, să nu mai poată să exercite un control afirmat asupra Justiţiei. Cred că demisia domnului preşedinte ar fi fot pentru binele României. Numirea de către preşedinte a magistraţilor, a miniştrilor, trebuie să fie un act notarial. Băsescu a lăsat Înalta Curte fără preşedinte un an de zile. Este un abuz.

Despre miniterul Transporturilor

Aştept de la domnul Rus un om cu experienţă. Ca ministru de Transporturi, ai multe responsabilităţi şi foarte multe puteri. Am fost mulţumit de domnul Şova, dar nu mergeau şi poziţia de ministru şi o poziţie pregnantă în campanie. Dan Şova, după alegeri, se va întoarce în Guvern. De Comarnic -Braşov şi autostrada Transilvania. Ioan Rus este cel mai reprezentativ vicepreşedinte al nostru pe zona de Transilvania. Ideea a fost să fie un Guvern al României: din diverse regiuni, de diverse vârste.este vinovat Traian Băsescu.

Despre portul Constanţa

Prin stat se înţelege ministerul Transporuturilor şi autoritatea locală. Noi avem 80% împreună, cu 20% fondul de proprietate. Cu 80% nu ne-am mişcat pentru eficientizarea portului Constanţa.

Cum puteam să-mi lansez candidatura în toate regiunile ţării. Oltenia este regiunea pe care am reprezentat-o întotdeauna. A fost un premiu pentru organizaţia care a obţinut cel mai bun scor la alegerile europarlamentare.

Despre alegerile prezidenţiale

Primul interes electoral al lui Băsescu este să nu câştig eu. Nu cred că îşi face iluzii că va câştga candidatul PMP, oricare va fi acela. Traian Băsescu nu va mai fi niciodată un om politic important. Orice fel de candidat al Opoziţiei are marele avantaj că nu trebuie să facă nimic. Cu Antonescu ar fi fost o bătălie grea: mi-a fost apropiat şi sper să fim prieteni din nou şi este un om politic viu. Eu, alături de el, am fost prima echipă care i-a rezistat lui Traian Băsescu. În ianuarie era 99% preşedintele României. Astăzi, pe 30 iulie, Crin Antonescu este 1% preşedintele României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite