Victor Ponta, despre retrocedări: „1000 de samsari au primit 7 miliarde de lei despăgubiri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a încercat să lămurească problema caselor naţionalizate
Victor Ponta a încercat să lămurească problema caselor naţionalizate

Premierul Victor Ponta a prezentat proiectul legii caselor naţionalizate pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament dar şi problemele pe care le-au generat restituirile şi despăgubirile de până acum .

-În baza evaluărilor, există încă o povară de aproximativ opt miliarde de euro pentru statul român

-Până acum s-au acordat despăgubiri de cinci miliarde de euro

-O parte importantă din aceste datorii, din ce are de restituit guvernul o reprezintă despăgubirile pentru casele naţionalizate

- Au fost soluţionate 27.000 de dosarea, ne-au mai rămas doar 200.000

- Din cele 27.000 de dosare, doar în 13.000 de cazuri s-au acordat despăgubiri

- Adevăraţii propritari au fost mereu amânaţi astfel că au apărut cesionarii de drepturi litigioase. Ponderea foştilor proprietari care au primit despăgubiri este foarte mică. 

- 26.200 de proprietari şi urmaşi ai proprietarilor au primit şase miliarde de lei, iar o mie de samsari au primit 7 miliarde de lei

-Nouă mii de clădiri de diverse dimensiuni au fost restituite în natură către proprietari, dar mai ales către cesionari, acestea incluzând şcoli, muzee, sedii de poliţie. În jur de 2.000 erau clădiri publice, celelalte erau ocupate de privaţi. Pentru statul român pierderea atâtor clădiri a constituit o încărcătură importantă'

- Au fost restituite 340.000 de hectare de terenuri în intravilan. Prin hotărâri date de autorităţi aceste terenuri au fost mutate în intravilan pentru ca despăgubirile să fie mai mari.

-Există solicitări de retrocedare pentru clădiri importante: Facultatea de limbi străine din Bucureşti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Liceul Dinu Lipatti din Bucureşti şi Liceul de Artă Nicolae Toniza din Bucureşti se află pe listă

-Ca exemple de retrocedări:-Un fost proprietar primeşte o evaluare pentru 20 de milioane de euro şi după cinci zile în vinde cu 5 milioane. Un proprietar a primit despăgubiri de 400.000 euro pe hectar de teren agricol.  

-Se achizitionează un dosar cu 1 milion de euro şi se despăgubeşte cu 18 milioane de euro. Îniţial propritarul de drept a vândut dreptul litigios cu 50.000 de dolari în final cei care au cumpărat au primit 58 milioane euro. 

-De exemplu, un proprietar  a vândut dreptul litigios cu 10.000 euro iar după trei luni samsarul a fost despăgubit 1,5 milioane euro.

- În mai puţin de o lună aceeaşi persoană a primit despăgubiri de 128 milioane euro.

- Soluţia restituirilor corecte a fost discutată cu reprezentanţii CEDO.

- Vreau să precizez foarte clar că prin legea pe care o promovăm nu se mai restituie în natură niciunui cesionar. Restituirile în natură se fac doar către proprietari şi urmaşii proprietarilor. Cesionarii nu au dreptul să mai primească în natură nimic

- Parcurile şi spaţiile verzi nu se mai retrocedează în natură se vor da doar compensaţii.Pentru restituirea în natură se vor lua terenuri de la ADS. La institutele de cercetare nu se va retroceda numai în măsura în care aceste terenuri nu mai sunt folosite.

- Se vor acorda puncte de compensare nu se vor acorda sume direct pentru că orice sumă intră în deficitul public. Evalarea bunurilor se va face pe baza sistemului folosit în procedurile notariale.

-Cu aceste puncte se vor putea achiziţiona imobile şi terenuri. 

- În baza acestei legi nu se pot depune noi cereri de restituire. Pentru cele 14.000 de dosare care au primit decizii banii vor fi daţi din 2016.

-85% din profitul obţinut de cesionari nu se mai recunoaşte. Acestă prevedere îi priveşte pe samsarii imobiliari.

Noul act normativ prevede trei etape ale rezolvării problemei: restituiri în natură pe plan local, restituiri în natură decise la Bucureşti şi despăgubiri. Executivul încearcă să evite noi condamnări ale României la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), unde, în ultimii ani, ţara noastră a pierdut procese pe bandă rulantă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite