Culisele demisiei lui Victor Negrescu: „Înainte de şedinţa de Guvern nu-mi propusesem să demisionez“. De ce a semnat scrisoarea anti-Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Negrescu, fost ministru pentru Afaceri Europene, a vorbit, la Adevarul Live, despre demisia subită din Guvern, relaţia cu premierul Viorica Dăncilă şi preluarea preşedinţiei Consiliului UE. „Evident că nu mi-am propus să demisionez. Am pregătit temeinic preluarea preşedinţiei Consiliului UE. Chiar în acea şedinţă am prezentat priorităţile noastre naţionale“, a spus Negrescu.

Adevarul: Când aţi plecat de la minister spre şedinţa de Guvern, ştiaţi că o să demisionaţi?

Victor Negrescu: Evident că nu mi-am propus să demisionez. Am pregătit temeinic preluarea preşedinţiei Consiliului UE. Chiar în acea şedinţă am prezentat priorităţile noastre naţionale, un document amplu, avizat de peste 25 de instituţii, discutat şi aoprobat în Guvern. Din păcate, discuţiile din Guvern şi cele ulterioare au condus la acest sentiment că mai bine fac un pas în lateral. Mi-am depus mandatul. Eu în continuare sunt dispus să lucrez ca voluntar pentru preşedinţia Consiliului UE. 

S-a înţeles din şedinţă că vă daţi demisia? Aţi fost franc? 

Deciziile luate în acea şedinţă nu corespund cu ceea ce cred eu că e bine pentru portofoliul pe care îl ocup. Eu am pus mandatul la dispoziţia primului-ministru. De principiu, trebuia să avem şi discuţii ulterioare. Nu au mai avut loc. 

Decizia dumneavoastră a fost anunţată de Eugen Teodorovici şi de Rovana Plumb. De ce? 

Eu am rămas surprins că informaţia demisiei a ajuns repede pe surse şi am ajuns să aflu lucruri pe care nici eu nu le ştiam despre mine. Nu mă suprinde nimic în politică. Eu am avut mereu acelaşi valori, am promovat dimensiunea europeană a PSD timp de 14-15 ani. Liderii europeni spun că pregătirile pentru preluarea preşedinţiei sunt în grafic. Ţin foarte mult ca evenimentele să fie organizate în ţară. 

V-aţi simţit sabotat de anumiţi colegi?

Nu pot spune lucrul acesta. În acel moment am considerat că nu cred că a fost decizia bună (n.r.-a  acceptării demisiei). Eu am continuat să lucrez şi în weekend, am lucrat şi luni. Mi-am făcut treaba şi sper ca aceste lucruri să se vadă. 

Aţi avut sentimentul că aţi muncit, iar meritele politice să le culeagă alţi politicieni?

Eu nu am elemente de orgoliu. Preşedinţia e a României, nu a unui ministru. 

Dacă vă sună acum Teodorovici, răspundeţi la telefon?

Eu răspund la toţi colegii. La terminarea mandatului eu am făcut un raport amplu. Am lăsat lucrurile perfect la Ministerul Afacerilor Europene. Eu nu am avut o miză personală. Eu am plecat pentru convingerile mele, pentru ceea ce cred că e PSD. 

Nu ştim de ce aţi plecat. Nu credeţi că trebuie să ştie românii? 

Cred că am explicat suficient lucrurile. Sunt în regulă, sunt sănătos. Important e să respectăm cutumele europene, mai ales în ceea ce înseamnă reprezentarea. 

Ce relaţie aţi avut cu domnul Ciamba?

Au fost doar colaborări şi interacţiuni profesionale. 

Eraţi pe lista miniştrilor remaniabili?

Eu nu cred. 

A fost o demisie scrisă? 

Am pus mandatul la dispoziţia primului-ministru. 

A influenţat demiterea şi semnarea scrisorii anti-Dragnea? 

Cred că acel subiect e o falsă a problemă. E irelevant acel subiect. Discuţiile au fost altele. Eu am spus ce am avut de spus în Comitetul Executiv. Eu cred că discuţiile au fost despre altceva, nu despre persoane.

Relaţia lui Dragnea cu liderii socialişti europeni e îngheţată. I-aţi cerut să îmbunătăţească?

Eu nu pot spune dacă e îngheţată sau nu. Eu pot vorbi de munca mea. Există canale de comunicare, trebuie să le fructifică. Discuţiile interne nu îi permite PSD să fie atât de activ pe plan european. Soluţia e dialogul.  

Cum aţi ajuns să semnaţi scrisoarea? 

Declaraţiile colegilor sunt suficiente. Eu cred că discuţia e irelevantă. Mi-am spus poziţia în CEx.

Regretaţi că aţi anunţat că PSD va susţine o lege a parteneriatului civil?

Primul care a anunţat a fost liderul PSD, în urma unei şedinţe de Birou Naţional. Ce am spus eu e că e o lege care e făcută, adică un text în Parlament. Da, e un text bun. Evident, trebuie discutat mai departe. Eu am făcut o lege care mi-a fost cerută. Textul, aşa cum e scris, e suficient de echilibrat. 

Vi s-a reproşat că nu aţi achitat facturile pentru transport şi cazare? 

Avem toată cazarea luată, şi pentru Bucureşti şi pentru Sibiu. SPP, nu am decis eu, a avut deja un program de achiziţie de maşini. Ele sunt acolo. Am lăsat lucrurile perfect.

Ce face acum Victor Negrescu?

În primul rând, eu am renunţat la mandatul de europarlamentar. Sunt în continuare membru de partid, cadru universitar. 

În ce relaţie sunteţi cu doamna Dăncilă?

Eu întotdeauna am avut o relaţie bună cu doamna Dăncilă. 

Opiniile liderilor europeni sunt divergente cu cele ale liderilor PSD pe tema Justiţiei. 

De domeniul Justiţiei e resposabil ministrul Justiţiei. Eu, ca ministru, am căutat să menţinem o cale de dialog. Polonia, de exemplu, a reacţionat la ceea ce a cerut Bruxelles-ul

Ce relaţie aveţi cu Frans Timmermans? 

Eu am o relaţie bună cu foarte mulţi lideri europeni. Cred că trebuie să discute între ei (n.r.- Timmermans cu LIviu Dragnea). Eu nu m-am plâns la Bruxelles. Nu am plecat supărat.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite