Băsescu: „Îmi pare rău că Ponta şi Leancă au fost la un spectacol public, la Ungheni, la gazoduct. Eu promit că îl vom face“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, în vizită pe şantierul gazoductului Iaşi-Ungheni FOTO Facebook/Alături de preşedintele nostru
Traian Băsescu, în vizită pe şantierul gazoductului Iaşi-Ungheni FOTO Facebook/Alături de preşedintele nostru

Preşedintele Traian Băsescu a vizitat, vineri, şantierul gazoductului Iaşi-Ungheni şi a promis că acesta se va realiza.

UPDATE  Traian Băsescu a afirmat vineri că  îi pare rău că Victor Ponta şi Iurie Leancă au luat parte la un spectacol public atunci când au participat la inaugurarea lucrărilor gazoductului.  

"Îmi pară rău că Ponta şi Leancă au fost la un spectacol public, dar eu promit că acest gazoduct îl vom face", a adăugat Traian Băsescu. 

Preşedintele a făcut aceste declaraţii pe şantierul gazoductului din localitatea ieşeană Rediu, unde a spus că "poţi face spectacol" cu mineri la Roşia Montană, dar nu şi pe şantierul gazoductului Iaşi-Ungheni: "Poţi să faci spectacol de sunet şi lumini la Roşia Montană, să bagi nişte mineri în galerie şi să-i scoţi".

În 27 august, la o zi de la inaugurarea de la Iaşi, delegaţia oficială s-a deplasat în Republica Moldova, la Ungheni, pentru inaugurarea de pe malul celălalt al Prutului. Surse din administraţia judeţeană a Iaşiului susţin că firmele responsabile de proiect ar fi încărcat toate conductele şi le-ar fi transportat la Ungheni, pentru spectacolul inaugural programat a doua zi.

"Noi am făcut proiectul, l-am predat, nu mai este problema noastră. E răspunderea constructorului. Întrebaţi la ANRM", declara în 30 august Maricel Popa, secretar de Stat Ministerul Economiei. ANRM (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale) este autoritatea subordonată primului ministru responsabilă cu supravegherea implementării proiectului.

image

Foto

traian basescu gazoduct iasi-ungheni FOTO Facebook/Alături de preşedintele nostru

Preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu, a declarat, în schimb, că până în decembrie, pe ambele maluri, proiectul va fi gata: „Nu le-au încărcat în utilaje (conductele - n.r.), le-au depozitat la câţiva kilometri, într-un loc unde pot să le asigure paza. E obligat să se lucreze acolo, obligat! Fiţi siguri că lucrarea e demarată şi se va începe. Sunt încă lucrări de şantier, se fac în ateliere... Au un termen exact, la finele anului să fie gata, deci nu se pune problema de... Tot proiectul, pe ambele maluri, va fi gata până în decembrie anul acesta“.

Întrebat de jurnalişti dacă această investiţie, inaugurată chiar de ziua independenţei Republicii Moldova, nu va deranja Kremlin-ul, Ponta a răspuns că nu crede că autorităţile ruse se vor „supăra".

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, susţine că grupul rus Gazprom va fi în continuare principalul furnizor de gaz al statului. Totuşi, "este firesc ca un stat să dorească diversificarea surselor de furnizare (a gazelor), cu scopul de a asigura securitatea energetică a statului la nivel regional", a explicat Leancă. El a adăugat că "a fost începută construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni, dintre Republica Moldova şi România, cu o capacitate de 1,5 miliarde metri cubi de gaz anual.

Traian Băsescu, în vizită la şantierul gazoductului Iaşi-Ungheni de la Horleşti, judeţul Iaşi


Proiectul de construcţie a conductei de gaz Iaşi-Ungheni are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene.

Gazoductul Iaşi - Ungheni va avea o lungime de 43,2 kilometri, dintre care 11 kilometri pe teritoriul Republicii Moldova. La finalul proiectului, România ar urma să vândă anual Republicii Moldova în jur de 1,5 miliarde de metri cubi de gaz metan, fapt care va conduce la reducerea dependenţei Basarabiei de Ucraina, care exportă gaz metan prin intermediul gigantului Gazprom.

Pe aceeaşi temă:

Cum „s-a evaporat” peste noapte şantierul gazoductului Iaşi - Ungheni, înjghebat pentru ochii lui Victor Ponta

Un consorţiu austro-român va construi gazoductul Iaşi-Ungheni

Începe construcţia gazoductului Iaşi - Ungheni, prin care România va exporta gaz metan către Republica Moldova

Băsescu: cheltuielile de construcţie pentru gazoductul Iaşi-Ungheni vor fi suportate de partea română

Guvernul simplifică exproprierea pentru că 40 de proprietari împiedică construirea conductei de gaze către Republica Moldova

Victor Ponta: „Iaşi-Ungheni este o amărâtă de conductă de gaze” către Republica Moldova

Şase companii s-au înscris în competiţia pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni

Costurile de construcţie a conductei Iaşi-Ungheni s-au mărit cu 30%, iar termenul de finalizare este anul 2015

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite