UPDATE Şedinţa CSAT a luat sfârşit. Privatizarea CFR Marfă, aprobată în Consiliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu, la prezidiul CSAT FOTO presidency.ro
Preşedintele Traian Băsescu, la prezidiul CSAT FOTO presidency.ro

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a luat sfârşit după aproximativ două ore de discuţii. Şedinţa a avut pe ordinea de zi participarea la misiunea UE în Mali, strategia de securitate cibernetică, privatizarea CFR Marfă şi activitatea instituţiilor care au gestionat criza ostaticilor din Algeria de la complexul In Amenas.

UPDATE 19.14 CSAT a aprobat un plan de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României.

 „Un alt subiect al şedinţei l-a constituit analiza şi aprobarea Planului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României. Punerea în aplicare a acestui plan va determina ca Armata României să fie în măsură să-şi îndeplinească misiunile specifice pe timp de pace, criză sau război, dar şi îndeplinirea obligaţiilor şi angajamentelor militare ale ţării noastre faţă de organizaţiile internaţionale. Pentru viabilitatea măsurilor cuprinse în plan s-a aprobat suplimentarea graduală a bugetului Ministerului Apărării Naţionale (MApN) cu 0,3% din PIB anual, până la atingerea, în 2016, a nivelului de 2% din PIB”, se arată în comunicatul dat publicităţii de Preşedinţie.

UPDATE 18.10 CSAT a aprobat participarea forţelor armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2013.

"Efortul principal îl constituie participarea în cadrul operaţiei International Security Assistance Force (ISAF) din Afganistan, concomitent cu menţinerea angajării în teatrul de operaţii din Balcani, respectiv cu reluarea participării la operaţia NATO Active Endeavour în Marea Mediterană", informează Preşedinţia.

UPDATE 18.05 CSAT a aprobat, marţi, trimiterea unui contingent de 10 militari la misiunea Uniunii Europene de instruire din Mali în anul 2013.

„În cadrul şedinţei s-a aprobat trimiterea unui contingent, de 10 militari, din rândul forţelor Armatei României, la misiunea Uniunii Europene de instruire din Mali în anul 2013. Contribuţia ţării noastre cu instructori şi personal de stat major la această misiune este în acord cu obligaţiile ce-i revin în calitate de stat membru al Uniunii Europene (UE) şi cu sprijinul exprimat pentru demersurile Uniunii de stopare a activităţilor teroriste şi de crimă organizată", informează Preşedinţia.

UPDATE 17.04 Ministrul Finanţelor publice, Daniel Chiţoiu, a anunţat, marţi, că în cadrul CSAT a fost aprobată privatizarea CFR Marfă, iar miercuri în Guvern va fi adoptată strategia de privatizare a companiei.

„Ministerul Transporturilor va începe demersurile pentru privatizare, mâine (miercuri - n.r.) în şedinţa de Guvern se va aproba strategia de privatizare, urmând ca până la jumătatea lunii iunie să avem desemnat câştigătorul la CFR Marfă. (...) Este vorba despre o privatizare cu un investitor strategic, cu o garanţie de participare de 10 milioane de euro, să nu mai avem participanţi de calibrul Olchim şi, de asemenea, va fi cu plic închis, deci licitaţie cu investitor strategic", a declarat vicepremierul Chiţoiu.

UPDATE 16.17 Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a luat sfârşit. Şedinţa a început în jurul orei 14:00 şi a durat mai mult de două ore.

La şedinţă au participat, în afară de şeful statului, prim-ministrul Victor Ponta, viceprim-ministrul Daniel Chiţoiu, ministrul Apărării, Mircea Duşa; ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, ministrul Economiei, Varujan Vosganian; directorul SRI, domnul George Maior, directorul SIE, Teodor Meleşcanu; şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă; consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Iulian Fota, secretarul CSAT, general Ion Oprişor şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea. La şedinţa CSAT a mai participat, ca invitat, şi ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica.


De la dreapta la stânga: Ministrul Economiei Varujan Vosganian, ministrul Justiţiei Mona Pivniceru, şi ministrul Apărării Mircea Duşa FOTO presidency.ro

CSAT FOTO presidency.ro


De la dreapta la stânga: Premierul Victor Ponta, ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu, ministrul Afacerilor Externe Titus Corlăţean şi ministrul de Interne Radu Stroe FOTO presidency.ro

CSAT FOTO presidency.ro

Premierul Victor Ponta a declarat că la întâlnirea pe care are cu preşedintele Traian Băsescu, înaintea şedinţei CSAT, intenţionează să discute despre bugetul UE în ceea ce priveşte România, precizând că obiectivul României este să piardă cât mai puţin din suma convenită iniţial de 48 de miliarde euro.

În plus, premierul a susţinut că va conta pe „experienţa de negociator" a lui Traian Băsescu în ceea ce priveşte negocierea din Consiliul European.

„Sunt o serie de subiecte pe care le-am discutat şi eu ieri cu cei doi preşedinţi (...) şi pe care le discut cu preşedintele astăzi deoarece va merge preşedintele la Consiliu şi, dincolo de sprijinul tehnic, de sprijinul politic, mă bazez pe domnul preşedinte Băsescu şi pe experienţa sa de negociator să obţină cât mai mulţi bani pentru România“, a mai declarat Ponta.

Premierul Victor Ponta intenţionează să prezinte, marţi, preşedintelui Traian Băsescu un draft al scrisorii care va fi transmisă şefilor de stat şi de guvern din UE pentru sprijin la aderarea la Schengen şi că documentul ar putea fi adus, joi, de şeful statului la reuniunea Consiliului European.

Membrii CSAT discuta şi despre participarea forţelor armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului anul acesta, despre planul multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României, dar şi despre măsurile ce vor trebui adoptate în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni instituite pe plan internaţional.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat vineri că România ar putea trimite zece militari în Mali, în cazul în care propunerea preşedintelui Băsescu va fi adoptată în Consiliu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite