Traian Băsescu a mers la premiera filmului inspirat din cazul procurorului Panait

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu a participat, luni seara, la premiera filmului „De ce eu?“ regizat de Tudor Giurgiu. Filmul prezintă cazul morţii misterioase a procurorului Cristian Panait, fost coleg al premierului Victor Ponta.

"Bună seara, am venit la film pentru că am fost invitat", a declarat Traian Băsescu înainte de premieră. Acompaniat de soţia sa, Maria, fostul preşedinte a spus ca nu a mai mers la film dinaintea primului sau mandat. 

Basescu la de ce eu

Întrebat cum de a ales această peliculă, fostul preşedinte a evitat să răspundă. El a fost întâmpinat de regizorul Tudor Giurgiu, care l-a condus la intrarea în sală. 

La premieră au mai participat liderul UDMR Kelemen Hunor, fostul procuror Alexandru Lele, Daniel Morar, Cristi Danilet, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, fostul deputat Sever Voinescu, dar şi vedete din industria filmului, precum actriţa Oana Pellea, alături de echipa lungmetrajului "De ce eu?".

La sosirea la eveniment, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a fost întrebat dacă ceva din sistemul juridic din 2002 se mai regăseşte în prezent. " Sigur că s-au schimbat lucrurile, pentru că lucrurile se schimbă, vrem nu vrem. Lumea merge înainte, chiar dacă ne-am pune noi de-a curmezişul, ea tot se schimbă. Dar ceea ce s-a întâmplat atunci nu ştiu dacă se mai poate repeta. E o chestie personală şi oamenii oricând pot să decadă psihic, în orice sistem", a spus el.

"De ce eu?" a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin 2015. Thrillerul politic a atras atenţia presei internaţionale la Berlinală, unde a rulat cu casa închisă. Scenariul scris de Loredana Novak şi Tudor Giurgiu este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, şi a presiunilor exercitate asupra sa.

De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, este unul dintre cele mai aşteptate filme româneşti din 2015, fiind inspirat de un caz real care a zguduit România la începutul anilor 2000, cel al sinuciderii procurorului Cristian Panait.

Bazat pe fapte reale, De ce eu? spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.

În cazul procurorului Panait s-a făcut o expertiză psihiatrică post-mortem, o premieră în acest sens. Am încercat să înţeleg ce-a fost în sufletul acestui procuror, cât de mare a fost presiunea. 

Piesa "Oameni noi", a trupei Luna Amară, inclusă în coloana sonoră a filmului "De ce eu?" beneficiază de un videoclip cu imagini în premieră din lungmetrajul prezentat la Berlinale 2015, la secţiunea Panorama Special. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite