Toate mizele moţiunii de cenzură a PSD. Cum influenţează Puterea şi Opoziţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducerea PSD trebuie să ajungă la un consesn privind momentul depunerii moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîţu FOTO  Inquam Photos
Conducerea PSD trebuie să ajungă la un consesn privind momentul depunerii moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîţu FOTO  Inquam Photos

Conducerea PSD este divizată pe tema momentului în care să depună moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu. O variantă este înainte de Congresele PNL şi USR-PLUS, când speră să primească sprijin de la aleşii nemulţumiţi de actualul Cabinet. Pe de altă parte, un eşec al moţiunii ar însemna că Florin Cîţu şi Dan Barna ies întăriţi înainte de alegeri, iar PSD şi-a irosit singurul glonţ în următoarea sesiune parlamentară.

Surse din PSD susţin că dintre liderii partidului, Sorin Grindeanu (prim-vicepreşedinte) ar vrea depunerea moţiunii de cenzură după Congresele PNL şi USR-PLUS, argumentul principal fiind că formaţiunile vor fi în degringoladă, vor începe certurile şi să curgă demisii, mai ales la nivelul PNL. Aşadar, ar putea fi cooptaţi liberali din echipa Orban.

Pe de altă parte, Gabriela Firea (prim-vicepreşedinte) şi Paul Stănescu (secretar general) sunt cei mai mari susţinători ai depunerii moţiunii de cenzură încă din prima parte a lui septembrie, astfel încât votul să fie până la Congresul PNL din 25 septembrie. Şi Marcel Ciolacu, iniţial susţinător al variantei Grindeanu, a dat semnale că este mai degrabă de acord cu tabăra Firea-Stănescu. Discuţia decisivă va fi însă la Consiliul Naţional al PSD de luni, când vor fi consultaţi şi liderii din teritoriu.

Momentul depunerii contează, pentru că acesta va influenţa inclusiv luptele interne din PNL şi USR-PLUS. În cazul unei moţiuni de cenzură eşuate, Florin Cîţu şi Dan Barna vor ieşi întăriţi pentru congresele lor. Pe de altă parte, o posibilă surpriză, adică trecerea moţiunii de cenzură, ar duce la diminuarea şanselor acestora la alegeri, mai ales în cazul Cîţu, unde numeroşi lideri au recunoscut apropierea de premier doar pentru că este cel care împarte resursele. Fără funcţia de premier, Cîţu ar fi doar vicepreşedinte venit în partid de cinci ani, în timp ce contracandidatul său ar fi şeful în funcţie, liberal cu carnet de 30 de ani.

PNL, pe urmele PSD?

O altă problemă ar putea să apară, atât pentru Coaliţie, cât şi pentru Opoziţie, dacă Florin Cîţu pierde cursa pentru şefia PNL. Ludovic Orban a anunţat în urmă cu două săptămâni că cine pierde competiţia internă trebuie să facă şi un pas în spate. În cazul în care Florin Cîţu pierde şi nu va dori să-şi dea demisia, PNL va fi forţat să ajungă în ipostaza PSD din iunie 2017. Mai precis, liberalii şi partenerii din Coaliţie să depună moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern.

De ce? Pentru că PSD şi AUR nu ar mai putea să iniţieze o moţiune de cenzură. Singura formulă în care cele două formaţiuni de opoziţie ar putea să depună moţiune ar fi dacă Guvernul şi-ar asumat răspunderea pe o lege sau un pachet de legi, iar şansele pentru o asemenea situaţie sunt minime.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite