Titus Corlăţean: „Violenţele din Ucraina trebuie să înceteze de îndată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean FOTO Arhivă Adevărul
Ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean FOTO Arhivă Adevărul

Ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, a îndemnat, marţi seară, la încetarea de îndata a violenţelor din Ucraina, adăugând că doar prin dialog se poate ajunge la o cale de soluţionare a crizei din ţara vecină, potrivit Mediafax.

Titus Corlăţean a precizat în cadrul unui comunicat al Ministerului de Externe că România condamnă profund toate manifestările de violenţă, cerând totodată încetarea acestora.

„Urmărim cu profundă preocupare evoluţia evenimentelor de la Kiev şi condamnăm ferm toate manifestările de violenţă, fără deosebire.Violenţele trebuie să înceteze de îndată. Dialogul este şi rămâne singura cale de soluţionare a actualei crize din ţara vecină. Dacă semnele de flexibilizare din ultima perioadă, atât din partea autorităţilor, cât şi a opoziţiei, au creat anumite aşteptări pozitive, reluarea violenţelor astăzi, 18 februarie 2014, soldate din păcate cu pierdere de vieţi omeneşti, reprezintă un mare pas înapoi”, se arată în comunicatul MAI.

De asemenea, şeful diplomaţiei din România a mai spus că situaţiile de acest gen pot degenera foarte uşor, iar cel mai important lucru în acest moment este dialogul.

„În aceste momente de maximă tensiune, când există din nou victime în rândul cetăţenilor din Ucraina, trebuie, mai mult decât oricând, conştientizat că numai dialogul poate conduce la soluţionarea crizei. Poziţia noastră, care este şi a Uniunii Europene, rămâne neschimbată. Unica metodă de soluţionare a crizei, de reconciliere între putere, opoziţie şi protestatari este dialogul”, a mai spus Titus Corlăţean.

Cel puţin 18 persoane, dintre care sapte poliţişti, au murit, marţi seară, în cadrul violenţelor din centrul Kievului, precum şi din alte 3 oraşe din Ucraina, potrivit unui bilanţ al Ministerului de Interne al Ucrainei.

De asemenea sute de oameni şi poliţişti au fost răniţi, printre care şi 15 jurnalişti. Forţele de ordine au intervenit în forţă marţi seara pentru a dispersa manifestanţii strânşi în Piaţa Independenţei, protestatatrii ripostând cu cocktailuri Molotov. Violenţele au izbucnit după ce un ultimatum dat de autorităţi a expirat marţi seara la ora 20.00.

Preşedintele Ianukovici s-a întâlniti cu mai mulţi lideri ai opoziţiei şi urmează să se adreseze naţiunii.


Citeşte şi:

VIDEO Marea bătălie de la Kiev: 13 morţi şi sute de răniţi. Violenţe şi explozii, în Piaţa Independenţei

Ciocniri între manifestanţi şi poliţie au izbucnit, marţi, în apropierea Parlamentului de la Kiev, care examinează cererile opoziţiei şi ia în considerare o reformă constituţională ce reduce competenţele prezidenţiale. Poliţiştii au folosit arme, gaze lacrimogene, grenade luminiscente, în timp ce protestatarii au răspuns cu petarde, bucăţi de pavaj şi pietre aruncate înspre forţele de ordine.

Criza ucraineană se întoarce din Parlament în stradă

Situaţia din Ucraina a alunecat din nou pe panta violenţelor de stradă şi a confruntărilor dintre putere şi opoziţie în sălile de lucru ale parlamentului ucrainean. Noua escaladare a confruntărilor civile este a treia de la începutul manifestaţiilor (primele două având loc pe 30 noiembrie şi pe 19 ianuarie), însă se anunţă de pe acum a avea o intensitate mult superioară celorlalte.

Rusia împrumută Ucraina cu încă două miliarde de dolari

În pofida crizei politice din Ucraina care nu pare să se mai sfârşească, Rusia a anunţat că în această săptămână va acorda Kievului cea de-a doua tranşă de bani în valoare de 2 miliarde de dolari din împrumutul de 15 miliarde stabilit în luna decembrie, informează BBC.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite