Tăriceanu spune că nu a participat la ceremonia de la Deveselu pentru că nu urma să fie salutat de Garda de Onoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Adevărul
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Adevărul

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, la B1 TV, că a refuzat să participe la ceremonia de inaugurare a bazei de la Deveselu pentru că Garda de Onoare urma să îl salute pe premierul Dacian Cioloş, nu pe el, şi nu dorea să fie "o marionetă" care să stea lângă primarul satului, fără să aibă dreptul la un discurs.

Tăriceanu spune că a primit o invitaţie la ceremonie, la care avea de gând să participe iniţial, dar s-a răzgândit în dimineaţa evenimentului.

"În dimineaţa zilei respective, am aflat că la Deveselu este o ceremonie organizată care prevede salutul Gărzii de Onoare către prim-ministru, care va fi acolo, dar eram şi eu acolo. În ordinea ierarhică în stat, până una ulta, preşedintele Senatului este înaintea premierului, deci Garda trebuia să dea onorul preşedintelui Senatului", a spus Tăriceanu.

Şeful Senatului a afirmat că un alt motiv care l-a făcut să nu participe este faptul că a aflat că nu va putea susţine un discurs, ci doar premierul Dacian Cioloş. "(Am aflat - n.r.) că eu o să am un loc foarte onorant - stau alături de primarul din satul Deveselu. Şi atunci am spus că dacă eu sunt chemat acolo de marionetă, ca să dau bine eventual la camere mai bine stau să-mi văd de treabă, că am ce să fac. Pe scurt", a spus senatorul, la B1 TV.

Scutul antirachetă de la Deveselu, început în 2013 şi finalizat anul trecut, în urma unei investiţii de aproximativ 800 de milioane de dolari, a fost operaţionalizat în luna mai, la cinci ani de la finalizarea negocierilor România-SUA. La ceremonia de certificare operaţională a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu au participat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adjunctul secretarului Apărării al SUA, Robert Work, premierul Dacian Cioloş, miniştrii Apărării şi Afacerilor Externe, Mihnea Motoc şi, respectiv, Lazăr Comănescu, consilierii prezidenţiali Bogdan Aurescu, Ion Oprişor şi Dan Mihalache.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat în acel moment că şi-a anulat participarea la festivităţile de la Deveselu pentru că organizarea şi programul evenimentelor realizate de Guvern şi Ambasada SUA privind scutul de la Deveselu ”desconsideră flagrant poziţia Senatului în ordinea constituţională a României, cât şi rolul Parlamentului în elaborarea şi legiferarea politicii externe şi de apărare”.

Deranjat de protocolul Ambasadei SUA a fost şi fostul premier Victor Ponta. "Este prima dată când nu e cazul să îl mai iert pe Dacian Cioloş, pentru că în acest caz mitocănia este prea evidentă (şi credeam că nu îl caracterizează)! Având în vedere faptul că el personal şi Guvernul său nu au absolut niciun merit legat de proiectul de le Deveselu, dar şi faptul că aliaţii NATO si cei americani ştiu fff bine cu cine au luat decizii şi cu cine au lucrat din 2011 până acum, era absolut normal să invite la momentul de inaugurare pe cei care chiar au o contribuţie la asta!!!”, a scris Ponta, pe pagina sa de Facebook.

Fostul preşedinte Traian Băsescu, în mandatul căruia a fost semnat acordul privind scutul de la Deveselu, nu a criticat însă faptul că nu a fost invitat. ”Nu cred că aveam ce căuta acolo. (...) De ce să îşi complice existenţa cu un fost preşedinte când aveau un preşedinte în funcţie, care s-ar fi putut supăra, un premier în funcţie care ar putea fi mai mult sau mai puţin deranjat”, a spus Băsescu, la România TV.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite