Tăriceanu, nouă replică pentru Comisia Europeană: Probabil că de la Bruxelles se vede diferit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat joi, în replică la scrisoarea Comisiei Europene (CE) privind modificările legilor justiţiei, că mesajul de la Bruxelles este „o pripeală“ din partea Comisiei şi că „probabil că de la Bruxelles se vede diferit“.

„Cred că este o pripeală din partea Comisiei, care, fără să aştepte nici măcar rezultatul analizei de constituţionalitate pe care îl face Curtea Constituţională în momentul de faţă, s-a pronunţat - s-a antepronunţat, aş spune, pe câteva chestiuni care ţin de fondul problemei. Adică, îndoielile pe care le au cu privire la modul în care este păstrată sau nu independenţa justiţiei, de exemplu. Şi, bineînţeles, legile pe care noi le-am adoptat în Parlament, din punctul nostru de vedere - şi deja am văzut şi prima analiză a Curţii Constituţionale - nu fac decât să confirme că ele reuşesc să ducă la îndeplinire un deziderat şi anume, consolidarea independenţei justiţiei, nicidecum slăbirea ei. Dar probabil că de la Bruxelles se vede diferit“, a declarat Tăriceanu la Antena 3.

Joi, Comisia Europeană a răspuns scrisorii preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului României, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în care şefii PSD şi ALDE spun că oficialii europeni nu sunt bine informaţi în ceea ce priveşte modificarea legilor justiţiei şi a codurilor penale.

CE a transmis un răspuns către Digi24 la scrisoarea lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

„Comisia a urmărit îndeaproape procesul parlamentar din România şi evoluţia discuţiilor asupra acestor legi în decurs de mai multe luni. Suntem foarte bine informaţi despre acest proces, despre mizele care sunt în joc şi despre potenţiale riscuri. Suntem în contact cu Guvernul, Parlamentul, sistemul judiciar şi societatea civilă din România, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare“, se arată în răspunsul prezentat de Digi24.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi cel al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au semnat, miercuri, o scrisoare adresată preşedintelui şi prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker şi Frans Timmermans, în care explică faptul că dezbaterea legilor justiţiei s-a făcut transparent, cu implicarea tuturor participanţilor la actul de justiţie. 

Cei doi îşi exprimă „îngrijorarea cu privire la modul incorect în care a fost informată Comisia Europeană în ceea ce priveşte transparenţa dezbaterilor“ şi afirmă că reacţia Comisiei Europene este „surprinzătoare“. 

În plus, Tăriceanu şi Dragnea susţin că oficialii europeni au avut o reacţie „diametral opusă“ când Guvernul Cioloş a făcut modificări la legile jusţitiei, ceea ce „nu poate fi pus decât pe seama modului în care a fost informată Comisia de către diverse surse din mediul românesc“, transmite news.ro.

Liderii PSD şi ALDE şi-au mai exprimat speranţeel că România va „încheia cu succes Mecanismul de Cooperare şi Verificare în cursul actualului mandat al Comisiei Europene“.

Tot ieri, Jean-Claude Juncker şi Franz Timmermans au transmis o declaraţie comună prin care cer României să regândească legile justiţiei.

„Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene“, se arată în declaraţia lor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite