Tăriceanu: Aderarea României la UE, „o reuşită istorică“. Singurătatea geopolitică nu este acceptabilă pentru ţări ca România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Eduard Enea
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Eduard Enea

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a scris duminică, pe Facebook, că momentul aderării României la UE reprezintă „o reuşită istorică”, deoarece „singurătatea geopolitică” nu este acceptabilă pentru ţări ca România şi pentru nicio ţară din Europa de Sud-Est sau din Europa de Est.

 “Pe 1 ianuarie 2007 aprindeam luminile pentru o Românie europeană. În urmă cu 10 ani reuşeam să ducem la îndeplinire un proiect naţional la care au contribuit elitele intelectuale şi politice – aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană”, a scris Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a precizat că momentul aderării României la UE reprezintă “o reuşită istorică”.

“Îmi amintesc foarte bine momentul în care România a devenit membru al Uniunii Europene. Pentru ţara noastră a fost o reuşită despre care putem spune fără exagerare că a fost una istorică. La 10 ani de la acel moment, din ce în ce mai mulţi români conştientizează rolul pe care statutul de stat membru al Uniunii Europene îl are pentru dezvoltarea economică şi socială. Creşterea economică accelerată începută în momentul în care perspectivele de aderare la UE au devenit clare pentru ţara noastră este ceva de netăgăduit. Beneficiem pe deplin de principiul solidarităţii ţărilor membre care ne dă posibilitatea accesării fondurilor europene pentru dezvoltare economică şi socială”, a subliniat copreşedintele ALDE.

Tăriceanu a ţinut să precizeze că “singurătatea geopolitică” nu este acceptabilă pentru ţări ca România.

“În cei 10 ani am învăţat o lecţie importantă: «singurătatea geopolitică» nu este acceptabilă pentru ţări ca România şi pentru nici o ţară din Europa de Sud – Est sau din Europa de Est. Am învăţat lecţii importante despre oportunităţile oferite de aderarea la UE”, a arătat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a mai scris că “cel mai important lucru pe care l-am realizat şi pe care uneori suntem tentaţi să îl uităm este că România a devenit parte a unui spaţiu politic definit în mod uzual ca fiind cel al democraţiilor liberale”.

“Cele patru libertăţi fundamentale care guvernează spaţiul european, dintre care cea mai importantă e fără putinţă de îndoială libera circulaţie a persoanelor, au o consecinţă pozitivă uriaşă asupra românilor. Milioane de români pot călători fără oprelişti în Uniunea Europeană sau pot merge să muncească acolo unde găsesc condiţiile optime”, a adăugat acesta.

Călin Popescu Tăriceanu şi-a încheiat mesajul afirmând că “aderarea la UE a însemnat tocmai impulsul decisiv în ceea ce priveşte aderarea ţării noastre la un nou model de societate, bazat pe democraţia politică şi pe capitalism”.

El a fost prim-ministru al României între 28 decembrie 2004 şi 22 decembrie 2008.

România sărbătoreşte, duminică, zece ani de la intrarea în Uniunea Europeană.

Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc la 1 ianuarie 2007, odată cu Bulgaria. Această dată a fost propusă la summitul de la Salonic din anul 2003 şi confirmată la Bruxelles, în iunie 2004. România şi Bulgaria au semnat Tratatul de aderare pe 25 aprilie 2005.

Aderarea României la UE a avut loc după 12 ani de la formularea solicitării oficiale de intrare în UE. Negocierile de aderare cu România au început în februarie 2000 şi s-au încheiat în decembrie 2004, când a fost confirmată data aderării.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite