Tânăra stafie politică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moartea politică a premierului Victor Ponta
Moartea politică a premierului Victor Ponta

O tânără stafie politică bântuie de ceva vreme politica românească. Râsul cinic cu care ne-a oripilat ani de-a rândul începe acum să i se transforme în rânjet de vietate vicleană ce nu vrea să arate cât este de lovită. Mersul legănat de şmecher de cartier a fost înlocuit de mersul în cârje, pentru ca lumea să creadă că e vorba de umbra unui mare erou venit de pe frontul salvării naţionale.

„El e mort şi nimeni nu-i spune”, s-a exprimat Gabriel Oprea despre Liviu Dragnea cu ceva timp în urmă. Acelaşi lucru ar putea să-i spună fostul premier interimar actualului premier. Oare de ce nu îi spune direct naşul finului său ceea ce i-a transmis lui Dragnea?

Dar cine nu i-a spus lui Victor Ponta că e mort politic!? O grămadă de lume, însă nu lumea de care ţine el seama. Victor Ponta a început să moară politic de mai multă vreme, dar miasmele specifice au început să-şi facă simţită prezenţa odată cu înfrângerea ruşinoasă de la prezidenţiale. Din păcate, nici partidul şi nici Ponta nu au vrut să recunoască fenomenul, recurgând la tot felul de tertipuri: excursia în Dubai până a uitat lumea de înfrângere, punerea cenuşii în cap până când au apărut în scenă alte personaje politice aflate în stare mai gravă, poze cu Putin, plecarea la fosta Înaltă Poartă pentru reparaţii ortopedice ş.a.m.d..

O întrebare persistă de multă vreme în dezbaterile pe margine realităţii politice de la noi: dar partidul ce face? Un om poate să o ia razna, dar un partid?! Atât de mult timp? Acest „cârlan năbădăios” a produs grave avarii partidului şi acesta, nimic! A minţit pe toată lumea, a plagiat, s-a răstit ca un mitocan la partenerii europeni, s-a dus în vizite dăunătoare României. Partidul, nimic! De fapt, liderii partidului au început să mintă ca el. Ponta pleacă să se vindece, chipurile!, la turci (jignind astfel sistemul medical pe care l-a lăudat tot timpul), lasă guvernarea unui om din alt partid, partidul lui pierde meciul numirii şefului SIE, în partid e vânzoleală, iar liderii partidului toarnă plumb peste toată această situaţie: „coaliţia funcţionează foarte bine”.

Ce strategie secretă o avea PSD? 

Ce le spun susţinătorilor liderii locali despre tot ceea ce se întâmplă la Bucureşti? A fost atât de aducătoare de voturi şi speranţă prezenţa lui Ponta în fruntea partidului după decembrie 2014? O fi fost Ponta un fel de Cidul pe care liderii de la Bucureşti să-l poarte aşa mort în şa doar pentru a spori moralul oştii? Şi-a apărat el oastea aşa cum aştepta aceasta şi cum i-a promis el? Cel mai cercetat penal guvern este cel al lui Ponta; cei mai mulţi baroni au ajuns în arest în guvernarea lui Ponta; Ponta însuşi a ajuns învinuit în guvernarea Ponta. Şi toate acestea se trec în contul partidului. La ce o fi fost bun Ponta în toată această perioadă? Dacă baronii PSD l-au sprijinit în speranţa că îi va apăra de justiţie, s-au înşelat; dacă l-au ţinut doar pentru că le dădea bani de la buget, au socotit prost: orice alt premier din partea PSD le dădea bani. Un lucru e cert: menţinerea lui atâta timp a adus partidului prejudicii mari. „Să-l ţinem şi vom fi salvaţi”, şi-au spus baronii; l-au ţinut şi mor politic cu toţii.

Retragerea temporară din funcţiile deţinute în partid este încă un episod pestilenţial din procesul de descompunere politică a celui mai mitoman dintre premieri. Până la dispariţia sa din mediul politic, va mai dăuna cât va mai putea. Totuşi, se pare că de data asta şi-a găsit naşul, pe care singur l-a lăsat la guvernare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite