Surse. Cine sunt candidaţii PNL pentru europarlamentare. Rareş Bogdan, cap de listă. Crin Antonescu face rocadă cu soţia. Cum şi-au împărţit locurile PNL şi PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Bogdan  Foto: Adevarul
Rareş Bogdan  Foto: Adevarul

Jurnalistul Rareş Bogdan va fi cap de listă pentru PNL la europarlamentare. Negocierile dintre Ludovic Orban şi Rareş Bogdan sunt foarte avansate, susţin surse liberale pentru Adevărul. Pe locul doi va candida Siegfried Mureşan, purtătorul de cuvânt al PPE, iar poziţia a treia îi va reveni lui Mircea Hava, primarul din Alba Iulia. Adina Vălean, soţia lui Crin Antonescu, a obţinut un loc eligibil, aşa cum a scris Adevărul zilele trecute

Cum arată lista PNL pentru alegerile europarlamentare:

1. Rareş Bogdan - jurnalist
2. Siegfried Mureşan (PNL) - purtător de cuvânt PPE
3. Mircea Hava (PDL)- primar Alba Iulia
4. Adina Vălean (PNL) – europarlamentar
5. Daniel Buda ( PDL) - europarlamentar
6. Vasile Blaga (PDL) – fost preşedinte PDL
7. Dan Motreanu (PNL) – fost deputat PNL
8. Cristian Buşoi (PNL) – europarlamentar
9. Gheorgeh Falcă (PDL) – primar Arad
10.  Marian Jean Marinescu (PDL) - europarlamentar

PNL a calculat 8 locuri eligibile, ceea ce înseamnă un rezultat de aproape 25% la euroalegeri. Însă cu tot cu voturile obţinute la redistribuire, liberalii ar putea ajunge la 9 mandate de europarlamentar. Potrivit surselor citate, primele 6 locuri sunt bătute în cuie, cu condiţia ca Rareş Bogdan să nu se răzgândească. Candidaţii de pe locurile 7, 8 şi 9 mai pot fi schimbaţi între ei, în funcţie de negocierile dintre Ludovic Orban şi tabăra PDL. În varianta actuală, PDL ar avea doar trei locuri eligibile din 8, deci Gheorghe Falcă  ar putea fi mutat cu un loc mai sus. Iniţial, împărţirea poziţiilor eligibile urma fie făcută la paritate între foşti PDL-işti şi foşti liberali, semn că procesul de fuziune dintre cele două partide nu s-a încheiat nici după cinci ani.

Crin a făcut schimb cu soţia
Săptămâna trecută, Adevărul a scris în exclusivitate că Ludovic Orban l-a scos de pe lista pentru alegerile europarlamentare pe Crin Antonescu, însă i-a oferit un loc eligibil soţiei sale, Adina Vălean, eurodeputat liberal încă din 2007.

„În urma sondajelor, concluzia e următoarea: Crin Antonescu, pe orice loc l-ai fi aşezat, ar fi tras lista în jos. Ca fost lider al PNL, Crin Antonescu are încă mulţi susţinători în interirorul partidului, însă trecutul său legat de USL e o vulnerabilitate în campania electorală, mai ales că ne luptăm cu USR şi PLUS pe acelaşi segment de electorat, radical anti-PSD“, a explicat unul dintre vicepreşedinţii PNL pentru „Adevărul“.

Robert Sighiartău, şef de campanie

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, va fi şeful de campanie al formaţiunii pentru alegerile europarlamentare din mai. Potrivit unor surse politice, poziţia de şef al campaniei era dorită şi de Vasile Blaga. Robert Sighiartău este liberalul care a venit cu amendamentul prin care PNL a dublat alocaţiile copiilor. În cadrul dezbaterilor pe buget acesta a avut contre dure cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite