Suma fabuloasă pe care Capitala o pierde după ce PSD a modificat Codul Fiscal. PNL: Cu aceşti bani, Primăria ar fi putut să asigure flota de autobuze pe 20 de ani
0Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, ca parte a revoluţiei fiscale implementate de Guvernul Tudose, va aduce pierderi de 440.025.000 de euro pentru Bucureşti, arată un calcul făcut de consilierii generali ai PNL. Suma reprezintă pierderea cumulată a Primăriei Capitalei plus cele şase primării de sector. Banii tăiaţi ca urmare a reducerii impozitului pe venit erau dedicaţi investiţiilor publice.
Bugetul total al Bucureştiului va fi diminuat cu 20% începând de anul viitor, ca efect al „revoluţiei fiscale“ impuse de PSD prin ordonanţă de urgenţă. Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, una dintre modificările operate de Guvernul Tudose la Codul Fiscal, va aduce o gaură de 286.365.000 de euro numai în bugetul Primăriei Capitalei (PMB), condusă de Gabriela Firea (PSD). În procente, pierderea PMB pe 2018 este estimată la 31,9%, bani care ar fi urmat să fie investiţi în proiecte de dezvoltare. Calculul a fost făcut de liberalii Ciprian Ciucu, Cătălin Deaconescu (consilierii generali) şi Florin Cîţu (senator PNL).
Aparte de Primăria Generală, fiecare sector al Capitalei mai pierde alte sume importante de bani ca urmare a modificării Codului Fiscal. Procentele variază între 16,5% ( Sectorul 1 - cel mai bogat sector al Capitalei) şi 6,4% ( Sectorul 5 - cel mai sărac). În total, bugetul Bucureştiului, codus de primari PSD, va rămâne cu o gaură de 440.025.000 de euro, provocată de guvernarea PSD.
"Ne-am gândit, aşa, pentru comparaţie, să vedem ce am fi putut face cu banii aceştia, ce ar fi putut face Bucureştiul cu această sumă cuprinsă între 440-616 milioane euro. Ar fi putut să îşi asigure flota de autobuze pentru următorii 20 de ani, vorbim de 1.760 de autobuze, care ar fi putut să fie luate în timp. Ar fi acoperit întreaga investiţie de care avem nevoie în reţeaua de distribuţie a RADET, deci am fi eliminat pierderile din reţea. Ştiţi că în acest moment 35-40% din agentul termic se duce în pământ, adică apa curge în pământ, pentru că reţeaua este ciur şi e nevoie de investiţii. De aceea bucureştenii plătesc mai mult cu aproximativ 35-40% din factură", a spus Ciprian Ciucu în cadrul unei conferinţe de presă.
„Adevărul“ a explicat că, prin reducerea impozitului pe venit, PSD le-a luat primarilor vrabia din mână şi le-a oferit cioara de pe gard. Mihai Tudose şi Liviu Dragnea le-au promis primarilor că banii pe care bugetele locale îi pierd ca urmare a reducerii impozitului pe venit vor fi subvenţionaţi de Guvern. Problema e că sunt şanse foarte mici ca Executivul să dispună de aceşti bani în 2018. Şi chiar dacă va exista această compensare, primăriile vor ieşi tot în pierdere.
Banii proveniţi din impozitul pe venit reprezentau cam o treime din bugetul total pe care primăriile îl alocau investiţiilor publice. Iar diminuarea acestor bugete a născut critici dure ale primarilor din toată ţara, indiferent de culoarea politică.