Stroe: „Germania şi Olanda vor relua discuţiile privind Schengen după raportul MCV“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Stroe a discutat cu omologii săi din Germania şi Olanda despre aderarea României la Schengen
Radu Stroe a discutat cu omologii săi din Germania şi Olanda despre aderarea României la Schengen

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, s-a întâlnit joi, la Dublin, cu omologii din Germania şi Olanda pe tema aderării României şi Bulgariei la Schengen, aceştia arătând că ambele ţări vor relua discuţiile interne în acest sens după adoptarea raportului MCV.

"Dialogul cu miniştrii olandez şi german s-a concentrat pe un schimb de idei şi puncte de vedere circumscris finalizării procesului de aderare a României la spaţiul Schengen, demnitarul român reiterând dorinţa ca la 7 martie 2013, cu ocazia Consiliului JAI, să fie adoptată Decizia de eliminare a controalelor la frontierele interne aeriene şi maritime", se arată un comunicat de presă transmis de MAI.

Omologii din Germania şi Olanda au arătat deschidere şi disponibilitate spre dialog în sensul adoptării Deciziei, precizând că după publicarea raportului MCV, vor relua discuţiile la nivel intern, pe palierul guvernamental şi parlamentar, în legătură cu acest subiect, relatează comunicatul menţionat.

De asemenea, "s-au evidenţiat relaţiile foarte bune de cooperare la nivel operativ şi s-a reiterat disponibilitatea de a trimite în Olanda şi Germania poliţişti români care să lucreze împreună cu colegii lor".

Radu Stroe s-a întâlnit, la Dublin, şi cu omologul său din Finlanda.

"În ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, omologul finlandez a subliniat faptul că aceasta este o decizie politică, care depinde de raportul MCV de la sfârşitul lunii ianuarie", menţionează MAI.

Oficialul român a mai avut la Dublin întrevederi cu omologii din Irlanda, Bulgaria şi Polonia. Din delegaţia MAI au mai făcut parte secretarul de stat pentru Relaţia cu Parlamentul şi Guvernul, Bogdan Tohăneanu, şi chestorul şef de poliţie Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale.

Olanda şi Germania sunt ţările care au blocat în ultimele luni o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, anunţând că pentru a accepta acest lucru aşteaptă progrese în următorul raport MCV al Comisiei Europene care va fi prezentat la sfârşitul acestei luni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite