Sorin Oprescu, arestat. Regele Mihai i-a retras calitatea de membru al Ordinului Coroana României. Care au fost meritele lui Oprescu pentru a primi distincţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regele Mihai a luat decizia să-i retragă lui Sorin Oprescu calitatea de membru al Ordinului Coroana României, în grad de Ofiţer, după ce primarul Capitalei a fost arestat la scurt timp după ce ar fi primit mită 25.000 de euro.

„Astăzi, 7 septembrie 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a decis retragerea calităţii de membru al Ordinului Coroana României, în grad de Ofiţer, domnului Sorin Mircea Oprescu. Această decizie a fost luată în conformitate cu prevederile Statutului Ordinului Dinastic Coroana României din 30 decembrie 2011. Domnul Sorin Mircea Oprescu a fost informat printr-o scrisoare din partea Cancelariei Decoraţiilor Regale despre retragerea acestui Ordin“, se arată într-un comunicat al Biroului de Presă al Majestăţii Sale.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost decorat, în mai 2013, la Castelul Peleş, de către Principesa Margareta cu "Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer". Sorin Oprescu a primit această distincţie pentru „activitatea sa publică, prin care promovează profesionalismul şi bunele practici atât în domeniul medical, cât şi în dezvoltarea urbană a Capitalei". În brevetul semnat de Regele Mihai care a însoţit decoraţia oferită Primarului General mai stă scris: "Pentru iniţiativele sale de înalt simbolism şi forţă identitară prin care a redat Bucureştiului monumente de for public care amintesc de rolul Coroanei în dezvoltarea ţării. Pentru susţinerea publică a valorilor şi principiilor Familiei Mele şi pentru ajutorul generos acordat de fiecare dată în organizarea evenimentelor publice ale Noastre. Pentru perseverenţa şi generozitatea cu care subliniază în activitatea sa importanta Coroanei la consolidarea României. Noi conferim Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer".

Oprescu a declarat atunci că este un moment special. „Se poate rezuma la două cuvinte: Servesc patria! Şi cred în ceea ce spun, ca mulţi alţii“, a spus Oprescu.

Sorin Oprescu, arestat

Sfârşit de săptămână agitat pentru primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, care a fost încătuşat de procurorii anticorupţie, sâmbătă noaptea, după un flagrant realizat cu sprijinul SRI, la scurtă vreme după ce ar fi primit 25.000 de euro dintr-o mită totală de 60.000 de euro. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, reţinut de procurorii anticorupţie după ce ar fi primit mită 25.000 de euro, a fost arestat preventiv, mandatul de arestare pentru 30 de zile fiind emis, duminică noapte, de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Edilul a fost „turnat” de mai multe persoane, atât colaboratori, cât şi oameni de afaceri care nu au mai suportat să cotizeze parte bună din profitul pe care îl realizau către primar şi reţeaua din care acesta făcea parte.

 Mai exact, procurorii susţin că, la nivelul Primăriei Capitalei, fusese înfiinţat un sistem din care făceau parte mai mulţi angajaţi, printre care şi edilul Sorin Oprescu, prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului general trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, factorilor de decizie din primărie. Iar banii care ajungeau la funcţionarii din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti nu erau puţini. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite