Sondaj INSCOP: Peste 70% dintre români cred că ţara merge într-o direcţie greşită. Creşte optimismul cu privire la direcţia Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

72,8% dintre români consideră că direcţia în care se îndreaptă România este greşită. 17,8% sunt  de părere că direcţia în care merge ţara este bună, în timp ce 9,4% dintre respondenţi nu ştiu sau aleg să nu răspundă, arată un sondaj realizat de INSCOP Research în perioada 5 – 13 martie 2019, la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer.

Comparativ cu luna trecută, a crescut uşor atât procentul respondenţilor care cred că ţara merge într-o direcţie greşită, cât şi al celor care cred că ţara merge într-o direcţie bună. Faţă de 2017, procentul optimiştilor s-a înjumătăţit. Astfel, de la 36,6% dintre români care erau de părere în iulie 2017 că România merge într-o direcţie bună, mai împărtăşeau această percepţie doar 22,8% în noiembrie 2017, 19,9% în februarie 2018, 19,1% în octombrie 2018, 18,7% în noiembrie 2018 şi 16,9% în ianuarie-februarie 2019. 

Cei mai mulţi respondenţi (46,7%) sunt de părere că Europa se îndreaptă într-o direcţie bună, în timp ce 35,3% apreciază că Europa merge în direcţia greşită. Procentul non-răspunsurilor este de 17,9%.

Faţă de februarie 2019, respectiv noiembrie 2018, se menţine tendinţa clară de creştere a optimismului cu privire la direcţia în care se îndreaptă lucrurile în Europa, respectiv de scădere a pesimismului. Comparativ cu finalul anului trecut (luna octombrie-noiembrie 2018), diminuarea percepţiei privind direcţia greşită în care se îndreaptă lucrurile în Europa este semnificativă: de la 42,5% la 35,3%. În 5 luni, ponderea celor pesimişti cu privire la direcţia în care se îndreaptă Europa s-a diminuat cu peste 7 procente. Similar, procentul celor care cred că Europa se îndreaptă într-o direcţie bună a crescut în aceeaşi perioadă cu peste 5 procente.

Apropierea de momentul alegerilor europarlamentare, dar şi evenimente recente care au mediatizat puternic activitatea instituţiilor europene în România (preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi suita de evenimente generată de acest eveniment excepţional, procedurile privind desemnarea viitorului procuror european), par să fi favorizat semnificativ îmbunătăţirea percepţiei asupra direcţiei în care merg lucrurile în Europa, arată sociologii INSCOP. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite