Siegfried Mureşan: Actuala guvernare aplică rata eşecului  patenată de Guvernul Tăriceanu. Încasează bani cu două mâini, dă înapoi cu trei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o întâlnire cu jurnaliştii români la sediul central al Partidului Popular European, desfăşurată marţi, europarlamentarul Siegfried Mureşan a criticat modul în care acţionează guvernarea actuală în domeniul economic. Eurodeputatul susţine că Executivul  actual aplică rata eşecului patentată de Guvernul Tăriceanu în 2007-2008, când exista o creştere economică şi se încasau bani cu două mâini, dar se dădeau înapoi cu trei.

 „Comisia europeană a emis o serie de avertismente cu privire la politicile economice.  Actualul guvern,  precum şi cel precendent,  s-a angajat la o creştere de sporiri bugetare fără să existe însă un cadru care să le susţină. Este nevoie o reformă structurală eficientă pe piaţa muncii, dar din 2012 România nu a mai făcut o reformă economică în acest sens. CE este îngrijorată, actuala guvernare aplică rata eşecului  patentă de Guvernul Tăriceanu în perioada 2007- 2008. Economia creştea,încasam banii cu 2 mâini, dar dădeam înapoi cu 3”, a declarat Siegfried Mureşan la întâlnirea cu jurnaliştii români de la Bruxelles, întrebat cum se văd la nivel european acţiunile în economie ale Guvernului Grindeanu.

Europarlamentarul PPE nu nega necesitatea creşterilor salariale în anumite sectoare, însă afirmă că acest lucru trebuie să fie făcut astfel încă economia să nu fie pusă în pericol şi să nu se creeze „o povară pentru generaţiile viitoare”.

„Guvernul are obligaţia să creeze cadrul pentru ca munca noastră să valoreze mai mult şi atunci creşterile salariile se vor justifica. Este adevărat că există sectoare unde salariile trebuie mărite, întrebarea este cum reuşeşte guvernarea să facă asta fără a pune in pericol economia şi fără a creşte deficitul. Politicienii care au crescut deficitul vor pleca, dar acesta va rămâne şi va cădea tot pe umerii contribuabililor, care vor trebui să-l acopere”, a adăugat eurodeputatul român.

Siegfried Mureşan atrage atenţia şi asupra faptul că dacă guvernarea actuală continuă pe drumul pe care a pornit în domeniul economic, în cazul unei eventuale crizei, există pericolul ca actorii externi să nu mai fie dispuşi să acorde un ajutor pentru redresarea ţării.

„Mărirea dificitului şi sporirea datoriilor publice micşoreaza spaţiul de manevră al României, care riscă ca, în cazul unui pericol extern, să nu mai pot fi susţinută de actori externi. Trebuie să folosim perioada de creştere economică pentru a ne reforma şi nu a aloca fondurile pe consum. Trebuie să ne îndreptăm spre inovare”, a ţinut să sublinieze europarlamentarul Mureşan.

România, codaşă la autorizarea autorităţilor de management menită să atragă fonduri europene

Europarlamentarul român a criticat şi modul în care România acţionează în atragerea fondurile europene, structurale şi de coeziune. Pentru anul 2018, Comisia Europeană a prezentat marţi un proiect de buget unde suma de bani alocată pentru decontori, fonduri structurale şi de coeziune a crescut cu 25%, prin urmare vor exista mai mulţi bani pentru cei care vor dori să acceseze astfel de fonduri.  În ciuda acestui fapt, ţara noastră ar putea ajunge să fie condiţionată în accesarea lor dacă nu-şi duce la îndeplinire obligaţiile în acest domeniu. Mai exact, România este ţara din UE cu cele mai puţin autorităţi de management autorizate să acţioneze şi să efecuteze plăţile. Ori acest lucru atârnă greu atunci când vine vorba de capacitatea României de a avea acces la fondurile puse la dispoziţie, generându-se o rată de absorbţie foarte scăzută.

„Trebuie ca în România să ne acredităm autorităţile de management. Polonia are acreditate 24 din 25,  Bulgaria 10 din 11, Cehia 10 din 11, Ungaria 9 din 10, noi în România avem acreditate 2 din 10. Am cerut Comisie să pună mai mulţi bani la dispoziţia statelor membre, însă acum trebuie şi ca autorităţile de la Bucureşti să-şi facă treabă, să încheie acreditarea autorităţilor de management pentru ca plăţile să poată fi făcute la timp”, a conchis europarlamentarul PPE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite