SERIAL ADEVĂRUL Cici de la Sistem a intrat în sistem. Senatorul PDL pregăteşte o lege dură: castrarea chimică pentru pedofili şi violatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce în ultimii 12 ani a fost unul dintre percuţioniştii trupei Sistem, Ciprian Mihai Rogojan (Cici) a intrat în PDL şi a ajuns în Senat. Nu va renunţa nici la muzică. Între timp, pregăteşte o lege dură care să scape România de pedofili.

Românii l-au votat prima dată în 2005. A câştigat, împreună cu trupa Sistem şi Luminiţa Anghel, faza naţională a concursului Eurovision. În 2012 l-au votat din nou, de data asta pe buletinele de vot din Colegiul 1 Senat Baia Mare. Cici de la Sistem a devenit astfel, la 35 de ani, senatorul Ciprian Mihai Rogojan.

Am scris până acum despre tineri parlamentari – fii, fiice, soţii, secretare, de baroni locali sau lideri politici. Cu Cici de la Sistem începe o nouă categorie: ginerii. El este ginerele lui Ion Ariton, liderul PDL Sibiu şi senator al României. Cici a cunoscut-o pe fiica acestuia şi la scurt timp s-au căsătorit. A lăsat-o mai moale cu muzica şi s-a înscris în PDL, iar în toamna anului trecut a anunţat că vrea să devină senator de Baia Mare. În urma redistribuirii şi-a atins scopul. Acum, Cici pe care-l ştiţi de la televizor bătând în butoaie lucrează pentru binele ţării. Se gândeşte la proiecte legislative curajoase şi vrea să îmbătrânească în Parlament.


„Adevărul“: Cum e în Senat?
Ciprian Mihai Rogojan: Nu mă aşteptam să îmi placă aşa mult.

Cum aţi ajuns aici?
În vara lui 2012 am terminat proiectul Sistem. După 13 ani, a venit un moment de plafonare şi am hotărât să luăm o pauză de 3-4 ani, în care fiecare face altceva. Nu mă gândeam că o să fac ceva atât de diferit de muzică. De fapt, am şi început un nou proiect muzical, Cici feat. Anushka, proiect care a mers şi pe care vreau să-l duc mai departe sub altă formă.

Dacă n-ar fi fost decizia trupei de a face o pauză, n-aţi fi candidat?

Cum v-am spus. Am luat o pauză cu Sistem şi imediat m-am gândit să intru în politică. Eu nu mă gândeam neapărat să candidez. Dar mă gândeam să intru în politică şi să învăţ politică. Am avut şi o firmă de activităţi de artă şi spectacole. Iar multe evenimente nu le poţi duce la bun sfârşit dacă nu eşti şi legat politic.

Şi de ce aţi candidat la Senat?
Unul dintre colegii mei din PDL Baia Mare nu a trecut de Comisia de Etică. Şi a rămas un loc liber. Aşa am nimerit eu. Mi-au zis: „E un loc liber. Vrei? Acuma!“. Şi am acceptat, am început să îmi fac campanie.

A contat că socrul dumneavoastră, domnul Ion Ariton, e mare în PDL?
Nu a contat. În campanie, chestia asta chiar m-a încurcat. Toată lumea se lega de socrul meu. Am strâns 10.000 de voturi datorită partidului şi notorietăţii mele şi datorită faptului că părinţii mei au fost profesori şi au avut o prestanţă în Baia Mare.

Dar v-aţi înscris în PDL după ce v-aţi cunoscut actuala soţie... Lumea speculează că nu întâmplător...
Da, m-am înscris în partid după... Să facă speculaţii, eu oricum sunt de dreapta.

PDL era în vrie când v-aţi înscris. De ce aţi ales partidul ăsta?
Da, era în cădere, categoric. Dar eu, ca gândire, sunt PDL-ist.

Dacă aveaţi socru de la PSD...
Cred că ieşeau scântei.

De ce spuneţi că sunteţi de dreapta? De unde asta?
Fraţii mamei mele au făcut puşcărie politică şi unul dintre ei a fost preşedintele PNŢCD-ului din Maramureş. Îl chema Traian Buxbaum. Mi-au rămas în minte poveştile lui, ce înseamnă puşcăria politică. Nu am cum să fiu de stânga. Am fost curtat de toate partidele din România, dar nu m-a interesat.

Aţi cântat pe la concerte electorale în trecut? V-au chemat partidele?
Toate. Chiar şi în timpul campaniei din toamna trecută am fost chemat de cei de la USL, să cânt la un eveniment de-al lor. Cum ar fi fost să mă duc, să le iau banii, iar la final să strig „Votaţi PDL!”? Nu m-am dus, nu am făcut murdăria asta.

Dar cei care v-au chemat nu ştiau că sunteţi candidat PDL?
Ştiau, că doar eram în plină campanie. Probabil că valoarea mea pe plan local a contat mai mult pentru ei decât apartenenţa de partid.

În campanie aţi fost şi candidat, şi cântăreţ. Aţi urcat pe scenă, la tobe?
Da. Am făcut un concert cu cei de la „Deepcentral“. Erau în vogă atunci, cu piesa „Soare“. La un moment dat, am urcat şi eu pe scenă şi am bătut toba cu ei. Toată lumea mă persifla pentru faptul că eram candidatul-toboşar. Mie nu mi-e ruşine că am terminat o academie de muzică şi nu mi-e ruşine că bat la tobe.

Sunt foarte atent la ce se întâmplă în jurul meu, în Parlament. Şi, spre nefericirea unora, o să învăţ  foarte repede.

„Dacă legea nu va fi votată, voi ieşi în plen şi voi spune: «Înseamnă că suntem cu toţii nişte pedofili!»”

Ce proiecte de lege aveţi?
Un proiect de lege care va fi de râs dacă nu va trece. E o lege legată de pedofilie. În Rusia, Moldova, Franţa, Belgia şi cred că Germania această lege există. Acum, la noi, un pedofil ia 10 ani de puşcărie, dar iese după patru ani pentru bună purtare şi pentru că mai scrie o carte. După ce iese afară, repetă fapta pe care a comis-o. Ei bine, există castrarea chimică – o injecţie – şi la nivel psihic nu se mai întâmplă ce se întâmplă. Vreau să leg această chestie şi de violatori. Vă întreb pe voi, când o să ies în plen şi o să propun această lege, pe ce considerente nu vor vota colegii mei din Parlament?

Interferează cu drepturile omului. Dreptul omului de a mai avea urmaşi.
Crede-mă că lucrez la lege şi am găsit ţări care au făcut-o foarte bine şi le-au replicat celor de la drepturile omului. Eu cred în acest proiect. Va fi o lege mai neconvenţională, aşa cum a fost şi trupa Sistem.

Cum v-a venit ideea?
În primele două săptămâni de muncă la Senat, mai stăteam pe aici, în birou. Nu era zi să nu aud la ştiri despre cazuri de pedofilie sau de viol. Ştii ce le voi spune colegilor mei dacă nu vor vota această lege? „Înseamnă că suntem cu toţii nişte pedofili!”.

image

Nu vi s-a părut o pălărie prea mare să faceţi parte din Comisia de Cultură?
În niciun caz. Şi un inginer poate să fie în Comisia de Cultură. Important e să facă legi bune. Mi-a fost greu când m-au numit toboşar. Dar am o carte de vizită foarte sănătoasă şi nepătată. Când eu băteam la tobe, cei care au fost zeflemitori cu mine erau prin tribunale şi se temeau pentru libertatea lor.

Cum vi se pare presa? Dezbateţi în Comisia de Cultură şi problema presei.
E polarizată. CNA-ul ar trebui să lucreze puţin la asta.

Cum vă înţelegeţi cu Sorin Roşca Stănescu, colegul din Comisia de Cultură?
Foarte bine.

Păi el susţinea desfiinţarea CNA.
E un tip bătăios. La Comisia de Cultură, toţi suntem prieteni, iar când ieşim pe uşă, fiecare dă interviuri şi loveşte în partidele celelalte. Dar, cât suntem înăuntru, suntem
prieteni.

Şi asta e bine sau e rău?
E bine. Important e ce se întâmplă înăuntru, nu pe holuri. Înăuntru trebuie să fim o echipă. Nu mă aşteptam ca domul Stănescu să fie aşa cooperant.

Socrul dumneavoastră v-a dat vreun sfat când aţi intrat în Parlament?
Eu sunt atent la tot ce face el. Pentru mine, el este un model de viaţă. Ies cu el pe stradă în Sibiu şi văd câţi oameni îl salută. Sunt bucuros că am intrat într-o familie de oameni normali. Soacra mea e medic, soţia mea lucrează în domeniul hotelier, iar cumnata mea este voleibalistă.

Mulţi parlamentari aflaţi la primul mandat au rude care au fost sau sunt în Parlament. Faceţi parte din această categorie.
Ar trebui să depăşim chestia asta: să catalogăm un om. Mama a fost profesoară de muzică, iar eu am urmat muzica. Acum, dacă am de învăţat un lucru bun de la socrul meu, e foarte bine. Nu ştiu de ce se leagă lumea mereu de asta. Un fiu de medic învaţă de la tatăl său să salveze oameni. Un urmaş de politician salvează o ţară printr-o lege bună.

Unii copii de politicieni sunt împinşi în politică, deşi nu-i recomandă nimic pentru asta.
Da, sunt copii de bani gata, cu ifose, care n-au ştiut ce înseamnă „nu se poate”. Au ştiut să spună numai „dă-mi”. Au ajuns la maturitate, iar părinţii lor şi-au dat seama că n-au unde să lucreze. Şi au zis: „Hai să-l bag şi în serviciu”. Eu, în schimb, am plecat la facultate şi am învăţat, ca să am bursă. N-am primit bani de acasă. Colaboram cu Filarmonica din Cluj ca să mai fac câte un ban. La 19 ani, când am început cu Sistem şi am câştigat prima sută de dolari, mi s-a părut că sunt milionar.

Pentru mine, copiii de bani gata care primesc o maşină scumpă la 18 ani nu înseamnă nimic. Ar trebui condamnaţi părinţii lor.

„Vreau să cânt în biserici“

O să mai cântaţi, acum, că sunteţi senator?
Da, voi continua. Dar n-o să mai cânt în cluburi. Asta nu are legătură cu politica. Fizic şi psihic sunt sătul să cânt la 3 noaptea, în fum de ţigară. E o etapă pe care am depăşit-o. Dar vreau să cânt la evenimente culturale. Vreau să mai studiez un pic ce am făcut în facultate. Adică muzică clasică. Poate o să cânt şi eu la Festivalul George Enescu. Vreau să cânt în biserici, la sărbătorile oraşelor, în continuare cu Anushka.

S-a obişnuit lumea cu dumneavoastră senator?
În Baia Mare, lumea mă cunoaşte în continuare drept Cici de la Sistem, nu Mihai Rogojan, senatorul.

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, vă e prieten din copilărie. E celebru pentru că a făcut un zid care să despartă o colonie de ţigani de oraş.
Nu. Nu l-a făcut împotriva ţiganilor. Cele mai multe accidente erau pe acel tronson. El a vrut să protejeze copiii din blocuri. Ieşeau copiii direct în stradă. Erau mereu accidente. El, efectiv le-a făcut un zid.

Nu era mai simplu un gard? A dus cu gândul la zidul Berlinului.
Un gard solid este. Da, un gard solid de beton. Dacă-l faci de sârmă, ajunge la fier vechi.

Cât o să rezistaţi în politică?
Sincer să fiu, la finalul mandatului o să am 39 de ani. Nu mă pot apuca de altceva. Îmi doresc o continuitate, dar depind de electorat.

Cine este Ciprian Mihai Rogojan


- Născut la 23 septembrie 1977, la Baia Mare.
- A absolvit cu nota 10 Academia de Muzică „Gh. Dima“ din Cluj-Napoca, secţia percuţie.
- A fost, timp de 12 ani, percuţionist în trupa Sistem. În paralel, a predat vreme de 4 ani percuţia la Liceul de Artă din Baia Mare.
- Căsătorit din 2012 cu Ioana Ariton, fiica lui Ion Ariton, fost ministru al Economiei în Guvernul Boc, între septembrie 2010 şi februarie 2012. La nunta lor a participat şi Traian Băsescu.
- Este membru PDL din 2012.
- Este membru în Comisia de Cultură a Senatului.
- Este asociat unic la firma de impresariat SC Network Music Events. Anul trecut a câştigat 18.000 de euro din activităţi de impresariat muzical. A fost director de marketing la o firmă din Baia Mare care oferă consultanţă în domeniul afacerilor. A moştenit două case în Baia Mare şi a cumpărat, acum doi ani, un apartament în Bucureşti. A moştenit 15.000 de metri pătraţi de teren agricol în Maramureş şi 1.600 de metri pătraţi de teren intravilan în Baia Mare. Conduce o maşină marca Audi.
- La începutul acestui an s-a înscris la un curs de Afaceri Interne al Academiei de Poliţie.

Ce şi-ar dori Cici
- Ştirile de la ora 5 să fie mutate după miezul nopţii: „Mă şi gândesc dacă n-ar trebui să renunţ la cablu. Mai mă uit la posturile de ştiri, dar când sunt cu nevasta nu vreau să mai aud de politică. Ea e apolitică“.
- Legi mai drastice pentru cei care aruncă gunoaie pe jos: „Era să iau şi bătaie. Odată, în Piaţa Romană, la semafor, l-am văzut pe unul care a aruncat ţigara pe geam. Am luat-o şi i-am pus-o în palmă. L-am ars. Asta e, risc“.
- Un proiect ecologic în şcoli: „Să se mai ia din ora de religie şi să se facă şi cultura mediului. Trebuie să o iei de la cei mici“.
- O lege în privinţa pirateriei: „În câţiva ani nu vei mai putea descărca absolut nimic de pe internet fără să plăteşti“.

Îi condamn pe cei din showbiz pentru că le-au dat voie jurnaliştilor să intre în viaţa lor şi să facă harcea-parcea. Televiziunile au văzut că românul cere, hai să-i dăm mai mult. Dacă se găsea cineva în Comisia de Cultură care să stopeze asta, nu se ajungea unde am ajuns. Acum avem numai emisiuni de cancan. Ce mă interesează pe mine toţi puşcăriaşii care apar?  
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite