Legea Roşia Montană a fost respinsă de Senat. Sârbu: Raportul Comisiei Roşia Montană a fost trimis la Parchet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestele faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană au continuat FOTO Eduard Enea
Protestele faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană au continuat FOTO Eduard Enea

Proiectul Guvernului privind exploatarea minieră de la Roşia Montană a fost dezbătut, astăzi, în şedinţa Senatului. În timpul discuţiilor, senatorul PSD Ilie Sârbu a anunţat că raportul Comisiei parlamentare speciale a fost trimis la Parchetul General.

UPDATE Raportul de respingere al Guvernului a fost adoptat cu 119 voturi pentru, trei împotrivă şi şase abţineri. Proiectul de lege al Guvernului a fost, aşadar, respins de Senat. 

UPDATE Proiectul de act normativ va fi votat, în plenul Senatului, la ora 12.00.

Reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Gheorghe Hogea, a luat cuvântul în plenul Senatului şi a declarat că Executivul susţine poziţia Comisiei parlamentare speciale, respectiv respingerea proiectului. 

Ulterior, senatorul PDL Cristian Rădulescu a afirmat că, în cazul în care parlamentarii vor vota împotriva proiectului venit de la Guvern, democrat-liberalii vor depune o moţiune de cenzură pe tema Roşia Montană. 

PDL nu a participat la această comisie, deoarece şi comisia s-a dovedit la fel de inutilă ca şi proiectul Guvernului. Ce ne spune comisia? Că sunt necesare locuri de muncă, e necesară păstrarea patrimoniului naţional. Ministerul Justiţiei a dat un raport negativ asupra acestui proiect. E o lege despre un contract. Urmărim cu interes votul pe care parlamentarii îl vor da împotriva propriului proiect, lucru care va duce la o moţiune de cenzură pe tema Roşia Montană”, a declarat Rădulescu.

Sârbu: Raportul Comisiei Roşia Montană a fost trimis la Parchet

Potrivit liderului senatorilor PSD, Ilie Sârbu, raportul Comisiei Roşia Montană a fost trimis la Parchetul General.

Raportul a fost trimis la Parchetul General, măcar pentru aceste fapte care au fost secretizate. În stilul clasic românesc: facem prostii, le secretizăm”, a declarat el.

La rândul său, reprezentantul UDMR, senatorul Alexandru Vegh, a subliniat că ar trebui ca miniştrii care nu s-au prezentat în faţa Comisiei speciale să răspundă în faţa legii. 

Pe mine mă deranjează un singur lucru. Au fost unii miniştri care şi-au permis să nu vină în faţa comisiei. Este o încălcare a legii şi cred că persoanele care sunt în măsură să ia această decizie să analizeze care sunt motivele pentru care nu s-au prezentat”, a declarat Vegh.

Senatoarea PSD Gabriela Vrânceanu Firea a ţinut să precizeze şi numele ministrului care nu s-a prezentat în faţa forului: Radu Berceanu.  

De ce a fost un raport negativ şi de ce 17 din cei 19 membri ai Comisiei am votat împotriva proiectului? Am considerat că e loc de mai bine, de o negociere mai bună şi că este nevoie de o lege-cadru generală pentru toate exploatările auro-argentifere de interes strategic. Şi dacă va exista această lege, niciun Guvern, cu niciun ministru pe nume Radu nu îşi va permite să transfere o licenţă cu titlu gratuit unui investitor”, a declarat Firea.

Vâlcov: Licenţa, transferată când CDR pleca de la guvernare 

Preşedintele Comisiei speciale, senatorul PSD Darius Vâlcov, a subliniat că licenţa de la Minvest la RMGC a fost transferată cu două săptămâni înainte de campania electorală din 2000, când CDR pleca de la guvernare”.

“Licenţa a fost transferată cu fix 18 zile înainte de a începe campania electorală, când CDR pleca de la guvernare. În acea licenţă se spunea de păstrarea curată a mediului şi considerau că acest lucru se poate face cu 330.000 de dolari. În licenţa transferată gratuit cu două săptămâni înainte de campania electorală se vorbeşte de zero investiţii în patrimoniul cultural”, a arătat Vâlcov. 

MRU: Legea descentralizării, cu dedicaţie pentru RMGC 

Pe de altă parte, potrivit senatorului Mihai Răzvan Ungureanu, anumite prevederi din Legea descentralizării vizează proiectul Roşia Montană.

“Chestiunea Roşia Montană nu se opreşte aici. Dacă nu exista presiunea străzii, probabil că nici Guvernul nu mandata Parlamentul să trântească propriul proiect de lege. Povestea Roşia Montană nu se opreşte aici, ci continuă cu descentralizarea Direcţiilor de Cultură”, a declarat el. 

Senatorul PNL Dian Popescu, membru al Comisiei parlamentare speciale, a subliniat că problemele sesizate de for ar trebui rezolvate de Guvern.

“Dacă v-aţi fi uitat pe raportul Comisiei speciale, veţi vedea că avem foarte multe probleme care trebuie rezolvate şi aici Guvernul trebuie să folosească specialiştii pe care îi plăteşte, nu să transforme Parlamentul în comisii de specialitate în geologie, în chimie!”, a declarat Popescu.

Totodată, el a avertizat asupra pericolului pe care îl implică iniţierea unei legi dedicate unei singure companii.

“Vedeţi bine, cerem respingerea proiectului, întrucât nu ne permitem să expunem România unor atacuri în privinţa mediului şi venite întrucât dorim să facilităm o companie. De dragul de a favoriza nişte companii, vom fi obligaţi să închidem toate micile companii”, a mai spus el. 

Dezbaterea privind exploatarea minieră auro-argentiferă de la Roşia Montană intervine la o săptămână după ce Comisia parlamentară comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului a respins proiectul Guvernului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite