Sebastian Ghiţă, vedetă în presa internaţională: jurnaliştii străini scriu despre deputatul care „a dat tigăi pentru voturi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă FOTO Mediafax
Sebastian Ghiţă FOTO Mediafax

Presa internaţională a scris despre cazul deputatului Sebastian Ghiţă, după ce acesta a fost acuzat de deturnare de fonduri europene şi tentativă de corupere a alegătorilor. Mita electorală pe care Ghiţă este acuzat că a oferit-o electoratului a constat inclusiv în tigăi, scriu publicaţiile străine.

Un aliat al premierului Victor Ponta este acuzat de corupţie, inclusiv de complicitate la deturnare de fonduri de la Uniunea Europeană şi tentativă de corupere a alegătorilor, scrie publicaţia americană „The New York Times“, care titrează: „România: De la tigaie la flacăra justiţiei“.  Într-o ştire preluată de la agenţia Associated Press, jurnaliştii amintesc că procurorii l-au acuzat pe Ghiţă că a plătit 392.000 de dolari moldovenilor cu cetăţenie română pentru a-l vota pe Victor Ponta la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014.

Procurorii mai spun că Ghiţă le-a oferit alegătorilor stimulente ilegale, precum tigăi, la scrutinul parlamentar din 2012, în urma căruia a fost ales deputat, precizează Associated Press. Agenţia de ştiri americană adaugă că Sebastian Ghiţă a primit interdicţie de a vorbi cu premierul Victor Ponta, de a părăsi oraşul de domiciliu şi de a-şi îndeplini atribuţiile de parlamentar.

Subiectul este abordat şi de site-ul de ştiri în limba franceză Boursorama.com, care titrează „România - Tigăi pentru voturi“, dar şi de site-ul britanic „The Daily Mail“. Site-ul, care preia o ştire publicată de agenţia Reuters, notează că Ghiţă, un apropiat al premierului Ponta, este suspectat că le-a propus alegătorilor tigăi în schimbul voturilor la alegerile parlamentare din 2012. Ghiţă este suspectat, de asemenea, că a încercat să mituiască alegătorii din Republica Moldova să voteze în favoarea lui Ponta la prezidenţialele din noiembrie 2014.

Reuters menţionează, de asemenea, că Ponta însuşi este investigat într-un dosar separat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Premierul se recuperează, în prezent, la o clinică din Istanbul, după o operaţie la genunchi, aminteşte Reuters.


Citeşte şi:

EXCLUSIV MRU, despre susţinerea lui Oprea: „Aseară nu ştiam că voi fi nominalizat. Apreciez poziţia premierului interimar“

Mihai Răzvan Ungureanu, propus de preşedintele Klaus Iohannis pentru şefia SIE, a comentat, în exclusivitate pentru „Adevărul“, declaraţiile premierului interimar Gabriel Oprea, care a spus, aseară, că va sprijini orice propunere venită din partea Preşedinţiei pentru funcţia de şef al SIE. MRU se bazează pe votul UNPR şi atrage atenţie că „nu ne permitem dispute interne care să afecteze securitatea ţării“.

Gabriel Oprea: L-am anunţat pe Victor Ponta că susţin propunerea preşedintelui la conducerea SIE

Prezent în emisiunea lui Mihai Gâdea, prim-ministrul interimar Gabriel Oprea a vorbit, miercuri seară, despre propunerea preşedintelui Klaus Iohannis la conducerea Serviciului de Informaţii Externe.

PNL vrea convocarea plenului comun luni, pentru numirea lui Ungureanu la conducerea SIE

PNL cere convocarea de urgenţă a plenului Parlamentului pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), a anunţat miercuri senatorul liberal Cristian Bodea.

Cum l-a caracterizat Gabriel Oprea pe MRU cu o seară înainte de nominalizarea la SIE. UNPR, cheia numirii lui Ungureanu

Mihai Răzvan Ungureanu a fost propus de preşedintele Iohannis pentru şefia SIE, însă nu va trece de votul Parlamentului fără voturile UNPR, în condiţiile în care PSD a anunţat deja că va vota împotrivă. Marţi seară, la Realitatea TV, liderul UNPR, Gabriel Oprea, spunea că îl va sprijini pe omul ales de Iohannis să conducă SIE, indiferent de numele său.

Mihai Răzvan Ungureanu, propus de Iohannis pentru şefia SIE. Ilie Sârbu: Am vorbit cu Ponta. Nu ştia nimic, n-a fost consultat. Iohannis vrea toată puterea

Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, miercuri, pentru funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), pe Mihai-Răzvan Ungureanu. Pentru a ajunge din nou la şefia SIE, MRU trebuie să treacă de votul Parlamentului, acolo unde PSD are majoritate. Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a anunţat că propunerea lui Iohannis nu respectă legea şi că PSD va vota împotrivă. Totodată, Sârbu spune că Victor Ponta nu a fost consultat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite