Scrisoare deschisă a directorului Agerpres către ambasadorii străini: SRTV, SRR şi Agerpres trebuie să fie organizaţii profesionale, nu politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Giboi, director general al Agerpres. FOTO Arhivă Adevărul
Alexandru Giboi, director general al Agerpres. FOTO Arhivă Adevărul

Directorul general al Agerpres, Alexandru Giboi, a adresat o scrisoare ambasadelor acreditate la Bucureşti în care susţine că ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, că vrea să politizeze agenţia naţională de ştiri.

Şeful agenţiei naţionale de presă atrage atenţia că prin schimbarea Legii de funcţionare a Agerpres va începe poltiizarea acesteia, deoarece în orice moment în care majoritatea parlamentară va fi nemulţumită de direcţia Agerpres, va putea respinge raportul de activitate al conducerii instituţiei. 

„Cinci senatori s-au gândit să «modernizeze» AGERPRES. Acest lucru ar fi fost de apreciat, dacă s-ar fi făcut cu bune intenţii. Însă un semnal de alarmă a fost tras când "modernizarea" a început cu un proiect de lege prin care se dorea demiterea directorului general. Opiniile publice exprimate de către directorul AGERPRES, de către Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, de Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, de Alianţa Europeană a Agenţiilor de Presă şi ActiveWatch, nu i-au descurajat pe iniţiatori. O declaraţie publică a principalului iniţiator al proiectului de lege, Lucian Romaşcanu, actualul Ministru al Culturii în Guvernul României, a subliniat determinarea lui de a "moderniza" AGERPRES, şi, alături de TVR şi SRR, transformarea mass-mediei publice în "organisme profesioniste de comunicare ale statului român". O organizaţie nu poate fi modernizată fără ca activitatea sa să fie înţeleasă. Mai mult decât atât, bunul simţ dictează ca organizaţia ce va fi modernizată să fie consultată înainte ca modificările să fie făcute. În final, o organizaţie nu se poate moderniza fără criterii cuantificabile. În fapt, pare că Ministrul Culturii caută mai degrabă un birou de presă extins pentru partidul de guvernământ decât o agenţie naţională de presă modernă şi funcţională“, arată directorul Agerpres. 

Giboi explică faptul că în actuala formă a Legii de funcţionare este limitată influenţa politică în ceea ce priveşte numirea directorului. De asemenea, este punctat faptul că dacă s-ar opta pentru o procedură de numire şi demitere la fel ca la SRR şi SRTV s-ar ajunge în situaţia de acolo, adică schimbarea înainte de terminarea mandatelor a majorităţii directorilor. 

„În calitate de director general actual al AGERPRES, am considerat şi consider că trebuie să îmi exprim public îngrijorarea cu privire la viziunea Ministrului Culturii pentru viitorul SRTV, SRR şi AGERPRES. Da, acestea trebuie să fie organizaţii profesionale, nu politice. Dar ca acestea să reprezinte "organisme profesioniste de comunicare ale statului român" în 2017 (nu 1984) înseamnă transformarea lor, din organizaţii media cu scopul exclusiv de informare publică profesionistă, în birouri de presă de facto ale unei puteri politice“, mai scrie Giboi.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite