Scandalul rotativei. Cât mai rămâne Ciolacu preşedintele PSD?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În paradisul guvernamental impus românilor cu forcepsul de şefii serviciilor de informaţii, din ordinul lui Klaus Iohannis, au început să apară primele problemele. Iar miza nu putea să fie alta decât mult râvnita funcţie de prim-ministru.

Rotativa premierilor, această schizofrenie politică, inventată de minţile luminate care au forţat formarea coaliţiei PNL-PSD, a transmis din start electoratului ideea de superficialitate, pentru că nişte lideri politici responsabili nu se joacă cu funcţiile şi nu le schimbă precum şosetele. Mai ales într-o perioadă dificilă, de criză economică. De asemenea, rotativa premierilor a fost un semnal foarte prost dat şi potenţialilor investitori, inducând ideea că în România domneşte instabilitatea politică şi guvernamentală.

Deşi, conform protocolului care stă la baza funcţionării coaliţiei dintre liberali şi social-democraţi, rotativa ar trebui să aibă loc în primăvara anului viitor, cele două partide au început deja să agite spiritele pe scena politică şi au început lupta pentru putere. Cu ameninţări în stil mafiot. În timp ce liberalii joacă cartea războiului şi flutură nevoia de stabilitate pentru a-l menţine pe generalul Ciucă proţăpit în continuare în fotoliul de premier, psd-iştii le-au transmis sec că, în cazul în care vor face nazuri şi nu vor ceda funcţia, îi aşteaptă coşmarul alegerilor anticipate.

Chiar dacă Marcel Ciolacu declara în toamna anului trecut că "îl voi lăsa pe domnul Ciucă să fie în continuare prim-ministru dacă ajunge la asemenea performanţe. Asta înseamnă maturitate politică între oameni normali, nişte patrioţi, care iau nişte decizii normale”, între timp lucrurile s-au mai schimbat. Ori doza de patriotism a domnului Ciolacu s-a epuizat, ori până şi psd-iştii au realizat că funcţia de premier este o pălărie mult prea mare pentru generalul Ciucă şi sunt îngroziţi că prestaţia penibilă a acestuia, în cele din urmă, îi vor afecta şi pe ei din punct de vedere electoral.

În cazul domnului Marcel Ciolacu a mai intervenit, însă, şi blestematul sindrom al "beţiei puterii". Recent, PSD a dat publicităţii un sondaj de opinie, realizat de către Avangarde, în care liderul social-democrat conduce detaşat topul încrederii în personalităţile politice. Cu 24% încredere din partea românilor, Ciolacu i-a devansat atât pe Nicolae Ciucă, care are un timid procent de 18%, cât si pe Klaus Iohannis, care s-a prăbuşit la un spectaculos 15%.

Or, în contextul în care Marcel Ciolacu este cel mai iubit dintre pământeni, cum ar putea acesta să nu pretindă funcţia de prim-ministru? Mai mult, în condiţiile în care Ciolacu nu va reuşi să obţină la rotativă funcţia de prim-ministru şi nici nu va fi desemnat drept candidatul PSD pentru alegerile prezidenţiale, valoarea politică a acestuia va fi egală cu cea a portarului din Kiseleff. La fel ca şi Liviu Dragnea, Ciolacu va pleca ca prostul din funcţia de preşedinte al PSD.

Cum desemnarea candidatului PSD pentru alegerile prezidenţiale va fi o "operaţiune" ceva mai specială (nu degeaba PSD îşi va modifica Statutul pentru a putea să accepte şi candidaturi din afara partidului), lui Ciolacu îi mai rămâne la dispoziţie doar glonţul rotativei. Însă premier va ajunge doar dacă Klaus Iohannis decide să-l pensioneze politic pe Nicolae Ciucă, ceea ce este destul de improbabil. Astfel, dacă Ciolacu va forţa rotativa, acesta riscă să devină ţinta unor manevre de schimbare din poziţia de lider al PSD, mai ales că preşedintele Iohannis şi-l doreşte de foarte mult timp pe Sorin Grindeanu la conducerea social-democraţilor.

Grindeanu nu este doar un personaj extrem de docil în raport cu Palatul Cotroceni, dar are şi o cotă de încredere nesemnificativă, mult sub cea a premierului Ciucă, astfel că PSD nu va mai putea utiliza acest argument pentru a pretinde funcţia de premier. În scenariul în care Ciolacu va decide scoaterea PSD de la guvernare şi forţarea anticipatelor, pentru că Iohannis refuză să-l numească premier, s-ar putea trezi schimbat din funcţia de preşedinte al PSD chiar de către propriul partid, nemulţumit că pierde accesul la beneficiile guvernării pentru mofturile lui Ciolacu.

Sondajul de opinie publicat de PSD, care a avut drept scop umilirea tandemului Iohannis-Ciucă şi prezentarea lui Marcel Ciolacu drept cel mai apreciat personaj politic din România, a stârnit furia Cotroceniului. În replică, lui Ciolacu i s-a transmis, prin valetul Palatului, să îşi ia gândul că ar putea ajunge prim-ministru. Ameţit de aburii tari ai puterii, Ciolacu a început un joc extrem de sofisticat şi s-a plasat într-o situaţie de tip lose-lose. Dacă nu îl execută serviciile lui Iohannis, s-ar putea trezi executat chiar de către propriul partid.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite