Să nu fim trişti, blatul PSD-PNL a funcţionat de minune!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înţelegerea PSD-PNL a blocat şansele  a partidelor noi de a se impune în alegeri
Înţelegerea PSD-PNL a blocat şansele  a partidelor noi de a se impune în alegeri

Dincolo de discuţiile legate de voturile de la Sectorul 1, altă tulburare nu a venit să afecteze seninătatea şi pacea instalate imediat după publicarea rezultatelor finale ale alegerilor din 5 iunie. Cele două mari partide nu şi-au ascuns satisfacţia, înţelegerea PSD- PNL a produs rezultatele aşteptate de fiecare parte.

Preşedintele Iohannis spune că viitorul Parlament ar trebui să revină asupra legii alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin. Să fim realişti! PSD şi PNL au avut numai de câştigat din acest blat la care nu au vrut să renunţe cu niciun preţ. Voinţa politică de a păstra înţelegerea nemodificată a dat roade.

Cele două partide au împărţit ţara. PSD şi PNL au acumulat în jur de 70% din votul politic pentru consiile judeţene, PSD 37%, PNL 32%.  Pe locul al treilea, la mare distanţă, s-a situat ALDE cu peste 6%. Abia apoi a venit UDMR cu 5,3%, iar celelalte formaţiuni s-au clasat sub pragul naţional de 5%.

În afară de ALDE, care este oricum un partener fidel al PSD, nimic nu s-a întâmplat în aceste alegeri. Clasa politică existentă s-a blocat în fortăreţe şi a reuşit să elimine orice tentative de schimbare. Noii veniţi, chiar dacă au avut oarecare performanţă, mai ales în Bucureşti, nu au reuşit să producă nicio surpriză. Cele două partide mari şi-au dovedit forţa nu prin câştigarea încrederii unor categorii de votaţi pe care i-ar fi atras prin program sau figurile promovate, ci prin capacitatea de a-şi mobiliza militanţii şi clientela politică.

Alegerile au devenit astfel nu o ofertă pentru electorat, ci un joc între PSD şi PNL, un joc ale cărui rezultate erau cunoscute dinainte. Ceea ce se cheamă, de fapt, blat.

Tot preşedintele Iohannis mai declara, făcând o analiză a acestor alegeri, că unele partide au introdus criterii de integritate, altele nu. Posibil, pentru că s-au înscris multe formaţiuni şi unele poate că au introdus şi criterii de integritate în selectarea candidaţilor. Dar nu vorbim aici de PSD şi de PNL.

PSD şi PNL se pot considera cu sacii în căruţă şi îşi fac calculele pentru numărul de parlamentari pe care îi vor obţine în toamnă. Dar atenţie! Nemulţumirea electoratului poate răbufni când nu te aştepţi.

Cele două partide se iluzionează dacă vor crede în continuare că numai prin trucuri legislative îşi vor putea păstra supremaţia. Nevoia electoratului de aer proaspăt este evidentă. Bucureştenii l-au votat masiv pe Nicuşor Dan nu pentru că i-ar fi cunoscut programul. Nici pe departe! L-au votat pentru că nu au avut altă ofertă, pentru că au considerat că Nicuşor Dan este altceva.  În două tururi de scrutin, PSD nu ar fi câştigat alegerile pentru primăria Bucureştiului. Dar  pentru PNL a fost mai important scorul obţinut pe ţară, cel mai bun scor din istoria PNL după cum zicea Vasile Blaga, decât să asigure o competiţie deschisă, în care să aibă şanse şi formaţiunile mai mici.

PSD şi PNL se pot considera cu sacii în căruţă şi îşi fac calculele pentru numărul de parlamentari pe care îi vor obţine în toamnă. Dar atenţie! Nemulţumirea electoratului poate răbufni când nu te aştepţi. Lipsa de perspectivă şi convingerea că nu se schimbă nimic pot duce la concentrarea votului spre direcţii astăzi necunoscute. Bazinul electoral al celor care sunt dezamăgiţi creşte pe zi ce trece. În lipsa unei oferte reale din partea partidelor importante se poate ajunge la un avans rapid  în popularitate a unor formaţiuni care vor merge pe specularea populismului, naţionalismului, extremismului de orice natură.

Responsabilitatea va fi a PSD şi PNL pentru că nu au răspuns printr-o ofertă decentă dorinţei societăţii de schimbare. Dar atunci va fi prea târziu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite