Românii din diaspora umiliţi din nou de statul român, stau ca vitele la cozi kilometrice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coadă la Consulatul din Londra     FOTO Mihaela Codreanu
Coadă la Consulatul din Londra     FOTO Mihaela Codreanu

Incredibil. După experienţa din 2 noiembrie, statul român n-a mişcat un deget pentru a permite românilor din diaspora să-şi exercite dreptul la vot. Un astfel de dispreţ pentru cei care şi finanţează ţara, până la urmă, este inacceptabil.


Calculul cinic, electoral, conform căruia diaspora nu votează, în general, cu actuala putere, a prevalat asupra obligaţiei statului român de a asigura condiţiile necesare pentru exercitarea dreptului la vot.

Până şi legea spune:

Art. 297
Abuzul în serviciu
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

O ţară cu resursele şi de mărimea României putea rezolva problemele logistice ale asigurării dreptuliui la vot în 24 de ore. Faptul că nu le-a rezolvat are drept cauză calculul cinic că diaspora nu votează actuala putere.

Aceste acte neconstituţionale trebuie oprite. Cu ajutorul CCR, cu plângeri penale, cu demonstraţii de stradă.

Nu este admisibil că zeci de mii de români să fie umiliţi ca vitele, să stea la cozi zi şi noapte, pentru a-şi exercita dreptul la vot.

Românii din ţară, rudele celor din străinătate, în primul rând ei n-ar trebui să admită să se întâmple aşa ceva.

Faptul că la distanţă de 2 săptămâni se întâmplă aceeaşi bătaie de joc, faţă de fraţii noştri din străinătate, trebuie să se lase cu consecinţe.

În zilele următoare presupun că va exista o discuţie extinsă în societatea românească, să vedem cum vor fi pedepsiţi cei responsabili de această umilire a românilor din diaspora. Cel mai bine prin demisia întregului guvern, care n-a vrut să rezolve o problemă ce ţine de democraţia elementară, asigurarea dreptului la vot tuturor cetăţenilor români.

Dacă nu se rezolvă această problemă, democraţia noastră firavă are slabe şanse să devină mai puternică.

Dimpotrivă, sunt toate premisele să evolueze după modelul putinian, în care un singur om îşi exercită puterea în mod dictatorial.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite