România aşteaptă să fie poftită în Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii de la Bucureşti nu mai au răbdare să aştepte girul statelor europene pentru a adera la spaţiul Schengen, drept pentru care le-au transmis ţărilor comunitare să ne caute dacă ne vor în spaţiul de liberă circulaţie.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a fost, din nou, cel mai indignat român, după ce puterile europene au decis, încă o dată, să lase România şi Bulgaria în afara Schnegen. „Nu se pune problema de a abandona un obiectiv legitim al României, respectiv al Bulgariei. În acelaşi timp, nici nu poţi să stai în genunchi şi să stai cu mâna întinsă, câtă vreme noi am îndeplinit criteriile clare, obiectivele tehnice din acquis-ul Schengen şi, în acelaşi timp, plătim pentru lucruri care n-au legătură cu noi“, a declarat Corlăţean, la postul Digi TV.

În opinia sa, europenii inventează tot felul de pretexte, precum MCV, pentru a amâna primirea celor două ţări în Schengen. „Noi dorim şi mâine dacă este (n.r. -aderarea la Schengen). Dar nu putem să stăm în funcţie de cum vă reglaţi balanţa de putere înainte de alegeri, cum încercaţi să deveniţi mai simpatici propriilor cetăţeni atunci când prestaţia economică e mai slabă în ţara respectivă.

Nu mai este cazul să creăm un orizont de aşteptare. Asta a fost o greşeală în anii anteriori, din partea clasei politice de la Bucureşti, s-a supralicitat pe această temă, s-au creat orizonturi de aşteptări“, a fost mesajul ministrului de Externe pentru partenerii europeni.

„Se poate trăi şi fără Schengen“

Titus Corlăţean nu este singurul care a criticat atitudinea statelor membre de a ţine România în loc în traseul său spre Schengen. Co-preşedintele USL, Crin Antonescu, nu consideră că intrarea în Schengen este un obiectiv prioritar pentru agenda externă a României.

„Este un proiect curent al diplomaţiei româneşti, al tuturor guvernelor din ultima perioadă. Noi condiţiile pentru admiterea în Shengen le-am îndeplinit cu brio de multă vreme. Se poate trăi şi fără Schengen. Pierderile sunt reciproce, nu înţeleg de ce până la urmă interese economice ale unor firme din ţările respective sunt prejudiciate doar dintr-o falsă problemă electorală“, a spus Antonescu, întârind mesajul lui Corlăţean.

În ajunul Consiliului  pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), premierul Victor Ponta a dictat poziţia României faţă de statele care încă amână intrarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

„Domnule ministru, aveţi mandat din partea Guvernului să spuneţi tuturor colegilor noştri europeni că suntem perfect pregătiţi pentru Schengen, că ce ţinea de noi s-a făcut şi ce ţine de dânşii să facă când doresc şi că nu mai dorim o dată, iarăşi, de fiecare dată să ni se spună, nu acum, data viitoare. Când termină toate alegerile lor naţionale, când termină toate problemele, atunci noi suntem pregătiţi şi intrăm în Schengen“, a fost poziţia Guvernului României, exprimată de premierul Victor Ponta, la Consiliul JAI, care a avut loc pe 5 decembrie.

Încă o amânare pentru România

Înaintea reuniunii JAI, ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich a declarat că progresele realizate de România şi Bulgaria nu sunt suficiente şi nu este momentul ca cele două ţări să intre în Schengen.

„După părerea noastră, nu a sosit momentul să fie eliminate controalele la graniţă pentru cele două ţări. România şi Bulgaria au făcut ceva progrese, dar acestea nu sunt suficiente pentru a îndeplini condiţiile legale care ar permite primirea în spaţiul Schengen“, a precizat, la Bruxelles, Hans-Peter Friedrich.

Întrebat dacă poate avansa o dată exactă pentru primirea României şi Bulgariei în Schengen, Friedrich a evitat să ofere un răspuns. „În prezent nu pot aprecia când ar putea veni momentul aderării celor două state“, a mai spus Friedrich.

În cadrul Consiliului, România şi Bulgaria şi-au exprimat dezamăgirea faţă de tergiversarea deciziei privind acest subiect şi au subliniat că nu există motive concrete care să justifice amânarea.

Ministrul lituanian de Interne, Dailis Alfonsas Barakauskas, a anunţat după întrunirea Consiliului JAI că se va reveni asupra subiectului aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen atunci când vor exista condiţii favorabile.

Pe aceeaşi temă:

Titus Corlăţean: Nu putem sta în genunchi, cu mâna întinsă. Am îndeplinit criteriile  de aderare la Schengen

Ministrul de Externe,Titus Corlăţean, a declarat că România a îndeplinit criteriile tehnice privind aderarea la Schengen, iar autorităţile de la Bucureşti nu stau în genunchi, cu mâna întinsă, astfel că au transmis europenilor că aşteaptă să fie anunţate când va exista consens pentru primirea în acest spaţiu.

Preşedinţia UE: Vom reveni asupra aderării României la Schengen când vor fi condiţii favorabile

Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a anunţat joi că va reveni asupra subiectului aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen atunci când vor exista condiţii favorabile, precizează ministrul lituanian de Interne, Dailis Alfonsas Barakauskas, potrivit Mediafax.

UPDATE România şi Bulgaria, declaraţie comună la Consiliul JAI: Nu există niciun motiv concret pentru amânarea aderării la Schengen

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat joi că România şi Bulgaria nu sunt pregătite să adere la spaţiul Schengen, iar progresele realizate de cele două ţări sunt insuficiente, scrie „Die Welt“.

Consiliul JAI discută astăzi situaţia la zi a dosarului Schengen pentru România şi Bulgaria. Olanda îşi menţine poziţia împotriva aderării

Miniştrii de Interne vor avea joi o întrunire oficială în cadrul Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) despre „situaţia la zi” a aplicării dispoziţiilor Schengen de către România şi Bulgaria, această întâlnire neavând pe agendă un vot asupra aderării celor două ţări, informează Mediafax.

INFOGRAFIE UE întăreşte de astăzi securitatea la graniţele externe 

Noul sistem european de supraveghere a frontierelor (Eurosur) devine operaţional de astăzi şi va include 18 state membre ale UE de la frontierele externe meridionale şi orientale, inclusiv România, şi Norvegia, integrată în structura Schengen.



 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite