Reacţii politice după condamnarea lui Dragnea. Crin Antonescu: Nu s-a petrecut ceva ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii i-au cerut demisia lui Liviu Dragnea din Guvern, după ce preşedintele executiv al PSD a fost condamnat astăzi, în primă instanţă, la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul“. Fostul lider al PNL din vara anului 2012, Crin Antonescu, a fost mult mai reţinut în declaraţii.

"Dupムdecizia de azi a instanţei, dacă PSD doreşte sムaibムun condamnat în conducerea partidului, ca preşedinte executiv, nu are decât să-l mentinăƒ. Ar fi o <<emblemƒă> relevantムpentru modul în care PSD înţelege sムse raporteze la Justiţie şi la opinia publicăƒ. Liviu Dragnea trebuie, însăƒ, să demisioneze urgent din Guvern, întrucât afecteazムgrav imaginea României. Deşi a promis cムrenuntムde bunムvoie la toate funcţiile dacムva fi condamnat, Dragnea întârzie inexplicabil sムia o decizie bărbăƒtească", se arată în comunicatul PNL.

„Ύn situaţia în care Liviu Dragnea nu demisioneazムde bună voie, atunci premierul Victor Ponta trebuie săƒ-l demitムastăƒzi. Este suficient faptul cムVictor Ponta l-a menţinut în Executiv pe fostul ministru Darius Vâlcov până în momentul în care a fost arestat", mai spun liberalii. 

Fostul lider liberal, Crin Antonescu, a vorbit mult mai cumpătat despre sentinţa primită de Liviu Dragnea, în condiţiile în care, în timpul referendumului din 2012, el era chiar preşedinte interimar.

„Este foarte complicat să comentez o astfel de decizie, pentru că nu cunosc dosarul, nu cunosc faptele din dosare.Ceea ce ştiu eu, din ceea ce am văzut şi am trăit, este că nu s-a petrecut ceva ilegal, mai departe ţinând de conţinutul dosarului, de acuzaţii nu pot eu să comentez, nu este rolul meu. Eu nu am participat efectiv la organizarea campaniei pentru că eram preşedinte interimar”, a declarat Crin Antonescu, pentru stiripesurse.ro.

Întrebat dacă această decizie va influenţa în mod decisiv viitoarele campanii electorale, Crin Antonescu a spus: ”Sper din toată inima că nu există niciun fel de element care ţine de organizarea normală a unei campanii electorale în orice ţară democratică, orice acţiune pe care o face un lider şi anume aceea de a aduce oamenii la vot. Este rolul liderului să mobilizeze electoratul”.

„Va rămâne la fel de influent în PSD“

Fostul preşedinte al PSD, Mircea Geoană, spune că Liviu Dragnea, acesta ar fi trebuit să demisioneze din partid, nu doar din funcţiile deţinute în PSD şi în Guvern. „Ceea ce ar fi trebuit să se întâmple astăzi după decizia Înaltei Curţi, chiar dacă este încă una nedefinitivă, dacă la PSD criteriile de integritate nu ar fi de faţadă, cum sunt de fapt şi în cazul Dragnea şi în cazul Şova şi în nenumărate alte cazuri în opinia mea singura soluţie de a repara cât de cât reputaţia grav afectată a PSD ar fi fost ca domnul Dragnea să-şi dea demisia din partid, nu din funcţiile pe care le are în Guvern sau la partid. Această diferenţă între criteriile de integritate anunţate la Congresul care o să aibă loc undeva cândva primăvară spre toamna anului 2016. Efectul politic şi de imagine atunci când omul doi în Guvern, omul doi în cel mai mare partid din România suferă o condamnare, indiferent pe ce motiv, singura soluţie decentă, dacă într-adevăr ai criterii de integritate, este să pleci din partidul căruia i-ai făcut rău. Altceva nu există. Restul este surogat“, a spus Mircea Geoană.

Geoană a spus că Dragnea va rămâne o figură politică în PSD, asemenea lui Sebastian Ghiţă, care a părăsit partidul, însă îşi exercită influenţa în continuare. „Va rămâne la fel de influent în PSD, aşa cum Sebastian Ghiţă a plecat din PSD şi rămâne la fel de influent în PSD şi pe lângă Ponta, aşa cum Şova nu mai are funcţie de conducere pe hârtie şi este la fel de influent, pentru că este o încrengătură de interese politice, economice, financiare care-i ţine pe aceşti oameni împreună“, a mai spus Geoană.

Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, crede că Victor Ponta îi face mai mult rău lui Dragnea decât bine prin declaraţiile făcute astăzi, în apărarea omului doi din PSD. „Ponta îi agravează situaţia lui Dragnea, insultând Înalta Curte. Oare Dragnea, care a fost condamnat penal (nu politic), pentru că a încălcat legea, îşi dă seama că cel pentru care a facut-o îl împinge şi mai tare spre puşcărie prin declaraţiile sale? Oare Ponta îi face rău lui Dragnea deliberat sau din prostie? Până aflăm răspunsul, să notam că Ponta şi-a mai înghiţit astăzi o năzbâtie, anulând impozitarea bacşişului, după cum i-am cerut. E bine Viorel, dă-i inainte!“, a scris şi Predoiu, pe pagina sa de Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite