Raport: România, lider regional la numărul de modificări legislative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România se află pentru al patrulea an consecutiv pe primul loc în topul regional al modificărilor legislative, cu peste un sfert din totalul de 1040 legi adoptate între 1 august 2016 – 1 august 2017 în sase ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE), potrivit unui raport al companiei Grayling.

Clasamentul se mentţine neschimbat faţă de ultimii doi ani, România fiind situată pe primul loc (280 de legi), Polonia (220 de legi) pe locul al doilea,urmată de Ungaria (200 de legi), arată raportul Grayling AcTrend 2017, elaborat de compania britanică in Bulgaria, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia şi Ungaria.  

Comparativ cu anul trecut, rezultatele cercetării arată o scădere moderată, cu 5,3%, a numărului total de legi adoptate la nivel regional, respectiv 1040 de modificări legislative adoptate în cele şase tari din ECE în decursul celor 12 luni. Numărul legilor adoptate a scăzut dupa ce, timp de trei ani consecutiv, a înregistrat o creştere constantă. . 

Sectorul serviciilor este cel mai reglementat în ECE

Aproape jumătate (45%) din legile adoptate (468 din 1040) au avut un impact direct asupra companiilor, în timp ce mai bine de o treime dintre acestea au afectat mediul de afaceri în general (36% din  468 de legi). La nivel de regiune, sectoarele cel mai puţin afectate au fost IT&C şi sectorul energetic.

Grayling AcTrend 2017 grafic

În România, din totalul de 280 de legi, peste jumătate (157) au avut impact asupra altor domenii decât cel al afacerilor: educaţie, cultură, social, administraţie, justiţie, etc. 123 legi au afectat direct companiile, iar aproape jumătate dintre acestea (50) au avut impact asupra mediului de afaceri in general (legi referitoare la bugetul statului, codul fiscal, concurenţa, achiziţii publice, etc). 

Trei din patru legi au fost iniţiate de guverne

Ca şi în anii precedenţi, cea mai mare parte a legilor au fost iniţiate de guverne (76.7% faţă de 72.2% în 2015/2016). Pe de alta parte, comparativ cu anul trecut, cei mai productivi parlamentari au fost cei din România (36%) şi Bulgaria (26%). În România, numărul legilor iniţiate de parlamentari cu impact asupra afacerilor a crescut pentru al treilea an consecutiv, dublându-se faţă de perioada 2013/2014.

România, lider la legi adoptate prin procedură extraordinară

Romania inregistrează  cel mai mare procent de legi adoptate prin procedură extraordinară (49%), de cinci ori mai mare decât urmatorul clasat, Slovacia (9,5%). La nivel de ECE, 17,7% din modificările legislative cu impact asupra activităţii companiilor au fost adoptate prin procedură extraordinara, în uşoară scădere faţă de anul trecut. 

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite