FOTO Rămăşiţele a 633 de militari români care au luptat în al Doilea Război Mondial, reînhumate în Rusia. Cum s-au comportat autorităţile din Volgograd

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Viorel Badea şi ambasadorul României în Rusia, Vasile Soare. FOTO Facebook Vasile Soare
Senatorul Viorel Badea şi ambasadorul României în Rusia, Vasile Soare. FOTO Facebook Vasile Soare

Ambasadorul României în Rusia, Vasile Soare, a prezentat, pe pagina sa de Facebook, detalii despre ceremonia de reînhumare a rămăşiţelor a 633 de militari români care au fost murit în cel de-al Doilea Război Mondial, în bătălii ca Stalingrad sau Cotul Donului. Mai mult, diplomatul a vorbit şi de comportamentul autorităţilor ruse, care nici de această dată nu au participat la ceremonie.

„De Ziua Armatei României, pentru al 4-lea an la rând, am reînhumat un număr impresionant de militari români -633- în Cimitirul Românesc de la Rossoshka, reg.Volgograd. Aceştia se alătură celor 72+594+345 reînhumaţi de noi începand din 2015. Pe o ploaie rece de toamnă, am desfăşurat ceremonia, cu slujba de pomenire, pios omagiu, depunere de coroane de flori. Am fost prezenţi noi, de la Ambasada României la Moscova, colegi de la Consulatul General la Rostov pe Don, senatorul Viorel Badea şi reprentanţi ai MApN şi ONCE, inclusiv preot militar. În cuvântul meu adresat în deschiderea ceremoniei am evocat importanţa existenţei acestui cimitir românesc lângă fostul Stalingrad, unde iată, din 2015, putem în sfârşit, după 70 de ani, reînhuma militarii români căzuti în cruntele batalii de la Stalingrad-Cotul Donului-Stepa Calmucă. Am mulţumit părtii ruse pentru deschiderea manifestată când am amenajat acest cimitir românesc colector, arătând că ţi soldaţii sovietici/rusi îşi dorm în linişte somnul de veci pe teritoriul României şi că, indiferent de contextul geopolitic din timpul Razboiului 2 Mondial, toţi soldaţii căzuţi atunci au dreptul la memorie, indiferent de naţionalitate. Si este de datoria noastră, urmaşii celor ce au pierit departe de Patrie, casă şi cei dragi să le păstram memoria“, a scris pe pagina sa de Facebook Vasile Soare, ambasadorul României în Rusia. 

Reinhumare ramasite militari romani Rusia FOTO Vasile SOare facebook

FOTO Facebook Vasile Soare 

Diplomatul român susţine că a fost lăsat cu un „gust amar“ de autorităţile ruse din Volgograd, cele care nu au trimis reprezentanţi la ceremonie. „Ca şi anul trecut, am avut totuşi un gust amar să văd că autorităţile ruse din Volgograd nu au dorit să fie alături de noi nici la această ceremonie cu profund caracter uman, creştin...şi iarăşi mi-am amintit cum autorităţile din România participă fără rezerve la manifestările organizate de Ambasada Rusiei iî acelaşi scop pe teritoriul ţării noastre. Nu e normal ca la 70 de ani de la Război să privim lucrurile în aceeaşi notă de confruntare...Situaţia a fost oarecum salvată de Asociaţia Voennye Memorialy, partenerul nostru in proiectele comemorative din Rusia, căreia îi mulţumim sincer că a fost alături de noi astăzi“, a mai scris Soare. 

Reinhumare ramasite militari romani Rusia FOTO Vasile SOare Facebook
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite